-
Alternativet till att lägga ned är förstås att en ny blå-gul regering byter ut nuvarande ledamöter mot experter på området från exempelvis Ungern och Polen som kan få räkna på invandringens effekter och ge råd till regeringen.Fredan skrev 2021-06-14 23:19:52 följande:Lägg ned delmi omedelbart.
-
Riksdagen verkar i alla fall inte ha förtroende för Stefan & C:o.
Om han fälls nu i omröstning på tisdag(?) är han då den förste statsministern som fälls i en förtroendeomröstning?
.
-
V har ju egentligen ingenting emot Stefan som statsminister och deras vinst i detta ligger i att de i och med regeringens avgång dödar JÖKen.
C+L blir de stora förlorarna och tvingas på ett eller annat sätt välja sida igen, precis som vid skapandet av JÖKen.
För någon gång under det som kommer blir de i praktiken, med all sannolikhet, tvungna att IGEN välja på att tolerera eller aktivt rösta emot Ulf som statsminister för en blå-gul regering.
"Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna"
(Annie Lööf)
.
JÖKen är död.
, -
Den socialdemokratiska regeringens problem med fri media och fri konst:
"Det är inte SD som gör att Sverige påminner om Ungern"
Politiserad kulturpolitik, godtyckliga regler för presstöd och statliga granskningar av oberoende press. Sverige har på flera sätt kommit att likna länder vars utveckling det ofta varnas för.
Om Delmi, mediastöd och krav på kulturutövare.
-
Innan man som regering skapar ett verktyg för att sålla bort oönskade åsikter så behöver man fundera på vad som skulle kunna bli konsekvensen om ens värsta ideologiska fiende får kontroll över det verktyget.
Snart, väldigt snart, kan det var en blå-gul regering som utser ledamöter och anger budgetar och arbetsbeskrivningar för statliga funktioner som Delmi och Myndigheten för press, radio och TV (MPRT).
Det borde ligga i alla parters intresse att vara ytterst försiktig vid användandet av dessa verktyg.
.
-
Den (inte så) fria konsten i socialdemokratins Sverige
.
Politiker har i alla tider försökt styra konsten i samhället. Så även i det svenska under den styrande socialdemokratin.
Det som hänt är att när ett politiskt perspektiv varit dominerande länge nog så ses det som "sanning" och "naturlag". Då blir det oro och irritation när rådande normer om "jämställdhet", "genus" och liknande som krav på exempelvis konsten, ifrågasätts.
.
kulturanalys.se/wp-content/uploads/2021/06/2021_1-webb.pdf
LÄNK
- Delar av den statliga bidragsgivningen styrs och implementeras med negativ påverkan på den konstnärliga friheten
- Principen om armlängds avstånd är inte möjlig att fullt ut tillämpa på regional och kommunal nivå.
- På framför allt regional nivå, men även på kommunal nivå, sker målstyrning som riskerar att påverka den konstnärliga friheten negativt
...
Ett konkret exempel är att bidragssökande tillfrågas om och hur de ska integrera ett jämställdhets-, hbtq-, mångfalds- och interkulturellt perspektiv i sin verksamhet, sitt projekt, sin utgivning eller dylikt. Frågan som ställs i Kulturrådets ansökningsblankett tolkas av de sökande, i stor utsträckning, som att Kulturrådet frågar efter hur perspektiven ska integreras i den konstnärliga idén och innehållet.
Kulturrådets beskrivningar av sitt arbete med hbtq-frågor, och i viss utsträckning jämställdhet, på hemsidan förstärker bilden av att myndigheten värderar ansökningar utifrån dessa perspektiv på ett sätt som är problematiskt utifrån idealet om konstnärlig frihet.
-
Ur rapporten ovan:
"Den enkät som genomförts bland konstnärer och kulturskapare som sökt bidrag och stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Filminstitutet visar att det finns en misstro mot hur de statliga bidragsgivarna lever upp till idealet om konstnärlig frihet. Generellt är de sökande till Filminstitutet mest kritiska.
En stor grupp konstnärer och kulturskapare, närmare hälften av de svarande, uppger att de någon gång har anpassat sitt konstnärliga innehåll i syfte att öka sina möjligheter att få bidrag utan att det enligt dem själva höjt den konstnärliga kvaliteten. En stor andel av de svarande uppger också att de stöter på kriterier som de upplever står i konflikt med konstnärlig frihet.
Totalt 33 procent svarar att de någon gång har avstått från att söka bidrag på grund av bedömningskriterier de upplevt står i konflikt med konstnärlig frihet. Den generella bilden är att det finns en lyhördhet för styrning som rör horisontella perspektiv och att denna styrning tenderar att tolkas i relation till den konstnärlig idén och innehållet."
.
Konstnärerna anpassar sin konst till statens önskemål om innehåll.
Fri konst?
.
-
Och snart kan som skrivet en blå-gul regering vara den som styr över regleringsbrev och tillsättningar i de myndigheter som delar ut bidrag till konsten.
-
Till och med socialdemokratiska Aftonbladet reagerar på rapporten om kulturens ofrihet underdagens regering. Framförallt kritiseras det faktum att Stefan gett bort kulturpolitiken till MP. Där får man ändå ge Aftonbladet rätt.
Miljöpartiet är inte ett parti som andra.
Miljöpartiet är det mest extremistiska och extrema partiet vi har i Sveriges riksdag. Att ge makten till dem över vilken konst som skall "bygga det svenska folket" är i bästa fall naivt. I sämsta fall medvetet destruktivt.
Det är riktigt uselt av statsminister Löfven.
.
"Socialdemokraterna har de två senaste mandatperioderna gett bort kulturpolitiken till Miljöpartiet, en eftergift som i efterhand måste ses som ett stort misstag. MP saknade kulturpolitik när de fick ministerrollen och tillsatte en grupp som hafsade fram förslag om kvotsystem och mångfaldsmål. Rapporten visar på politisk klåfingrighet, naivitet och en oförmåga att hålla armslängds avstånd. Den statligt finansierade kulturen ska inte ha som mål att vara uppbygglig, vare sig för att stärka nationen eller jämställdheten. Den ska vara en frizon vars sprängkraft och skapande finns till för sin egen skull."
-