Thereisthat skrev 2018-01-07 14:55:34 följande:
Ja men det är sanningen att det är det demokratiska utslaget som gjort att vi fått en minoritetsregering. Det är ingen åsikt utan det är fakta. Men däremot är problematiken egentligen mer långtgående än så.
Förut hade vi i regel fem Riksdagspartier (Vpk, S, C, Fp och M). Under tvåkammarriksdagen kunde vi tack varevår konstellation ha en minoritetsregering som styrde (vilket förutsatte att det regerande partiet sysslade medblocköverskridande samarbeten i enskilda frågor). När vi 1970 fick en enkammarriksdag blev det knepigare och man tvingades att dela in sig i block. Detta fungerade inte så som man tänkt sig, vilket blev extra tydligt under den borgerliga regeringen Fälldin 1976-1978/1979-1982 och regeringen Ullsten 1978-1979, hur svårt det var att flera partier gemensamt styrde. Detta gjorde att Socialdemokraterna vann valet 1982 i mångt och mycket på tryggheten att ett enskilt parti bildade regering. Den tryggheten blev kortvarig för när miljöpartiet kom in 88 öppnades pandoras ask för småpartier.
I valet efter, 1991, fick Sverige in två nya riksdagspartier (KDS och Ny Demokrati), och därifrån och fram till 2010 hade Sverige sju Riksdagspartier konstant. Borgarna lärde sig att ett land fyllt av småpartier kräver att flera partier går samman för att gemensamt regera, vilket gjorde att högerblocket samlades som Alliansen. Det var ett smart drag för 2006 vann det borgerliga blocket valet utan någon vidare splittring (kom ihåg att Palmes största kritik mot regeringen Fälldin var att borgarna var splittrade).
Detta anammades sen av vänstern som försökte sig på en liknande samarbetskonstillation genom att gemensamt gå till val med Miljöpartiet 2010 och 2014. Detta blev dock helt fel då det visade sig att Miljöpartiet fundamentalt skiljer sig från Socialdemokraterna i många sakfrågor, vilket bara bevisat att det var ett misstag av Socialdemokraterna att försöka sig på samma konstellation som borgarna.
Så Socialdemokraterna har egentligen bara agerat utifrån den rådande politiska ordningen, vilket nu i efterhand visat sig vara helt fel väg att gå. Frågan är dock vad sossarna ska göra? Ska de gå till val som ett enskilt parti och hoppas på att de blir större än Alliansen? Ska de helt enkelt satsa på att bygga broar med de så ideologiskt skilda Centerpartiet och Folkpartiet? Eller ska de fortsätta på samma spår som innan och samarbeta med Miljöpartiet?
Jag har full förståelse och respekt för Löfvens jobbbiga läge. Men för min egen del ser jag nu Centerpartiets chans att ta större del i Alliansen och driva vår politik för att vinna valet i år och komma med i en högst troligt Moderatdominerad regering.
På sätt och vis är splittringen mellan M och C större än mellan S och MP.
S och MP delar åtminstone synen på SD. I alliansen så kan M kan tänka sig att regera med stöd av SD vilken inte C kan. När det gäller migrationspolitiken så är det lika stort avstånd mellan C och M som det är mellan S och MP.