För info kopierat från 1177.se
Mat som är naturligt fri från gluten
Livsmedel som är naturligt fria från gluten är
mjölk, ost och äggkött och fiskgrönsaker, rotfrukter, frukt och bärrena kryddor, alltså inte kryddblandningarmjöl och gryn från havre, arrowrot, bovete, fibrex, hirs, maizena, majsmjöl, polenta, pofibrer, potatismjöl, risflingor, risgryn och sojamjöl.Alla som har glutenintolerans kan äta havre
Havreprodukter som är lämpliga för glutenintoleranta får märkas med den glutenfria symbolen. Till barn rekommenderas framförallt ren havre, det vill säga sådan som är garanterat fri från vete.
Länge ansågs havre vara skadligt för personer med glutenintolerans, men i dag står det klart att det inte stämmer. Havre är ofarligt och kan vara ett näringsrikt tillskott till glutenfri mat, till exempel i form av gröt eller bröd. Havre är fiberrikt och om man har känslig mage är det bra om man börjar äta havre gradvis och tar lite i taget.