Inlägg från: Eberhard |Visa alla inlägg
  • Eberhard

    Jehovas Vittnen

    Vibban01 skrev 2014-04-03 14:00:02 följande:
    Du är verkligen ute ock reser :)

    Vem har skapat dessa? (Jes. 40:26)


    I skapelsen kan vi i både stort och smått se exempel på tidsprecision. Atomernas svängningar har konstanta frekvenser.


    Speciella klockor där man använder atomer för att mäta tiden är så exakta att de inte ändrar sig ens en sekund på 80 miljoner år. Planeternas och stjärnornas rörelser går också att tidsbestämma exakt.


    Deras förutsägbara positioner på himlen har använts vid navigering och för att markera årstiderna. Jehova, som har skapat dessa pålitliga ”tidmätare”, är verkligen väldig i kraft och förtjänt av vår lovprisning. I den biologiska världen finns åtskilliga exempel på tidsprecision. Livscykeln hos många växter och djur regleras av inre klockor. Många fåglar vet instinktivt när det är tid att flytta. (Jer. 8:7) Människan har också inre klockor som vanligtvis styrs av dygnets 24-timmarscykel. (Ps. 104:24)


    Ja, Jehova har ändlös vishet och makt.


    Ja, du är ute och reser. Tankarna om skapelsen har inget samband med "talet om korset".
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-03 18:22:36 följande:
    www.alltombibeln.se/bibelfragan/kors.htm
    Länken ger en artikel, som säger:

    "Så vi kan lugnt utgå från att Jesu hängdes och spikades upp på en påle med tvärslå, dvs ett "traditionellt kors" av något slag."

    Du hade nog inte läst artikeln riktigt, annars hade du inte hänvisa till den.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-02 20:47:29 följande:
    vad sade bibelskribenterna själva om detta? De använde det grekiska substantivet staurọs 27 gånger och verbet staurọō 46 gånger, verbet synstaurọō (prefixet syn betyder ”med”) fem gånger och verbet anastaurọō (anạ betyder ”på nytt”) en gång. De använde också det grekiska ordet xỵlon, som betyder ”trä”, fem gånger för att beskriva det tortyrredskap som Jesus spikades fast vid.

    Varken i klassisk grekiska eller i koiné förmedlar staurọs tanken på ett ”kors” som består av två träbjälkar. Ordet betecknar helt enkelt en upprättstående stör, stolpe eller påle som kunde användas när man gjorde en inhägnad eller uppförde ett pålverk eller en palissad.

    I Douglas New Bible Dictionary (1985) sägs det under ”Kors”, på sidan 253: ”Det grekiska ordet för ’kors’ (staurọs, verb staurọō ...) betyder i första hand en upprätt påle eller bjälke och i andra hand en påle som användes som redskap vid bestraffning och avrättning.”

    Du citerar bara Douglas styckevis. I själva verket visar samma artikel  om korset i detta verk att Jesus dog på ett crux imissa, det traditionella korset. Det förhållandet att en överskrift satttes upp över Jesu huvud anförs som ett extra bevis. I upplagan från 1996 visas också en bild på en korsfäst som rekonstruerats utifrån arkeologiska vittnesbörd - armarna är utsträckta i sidled på tvärbjälken.

    Auktoritativa grekiska lexikon anger inte bara "påle" som betydelsen av stauros utan också kors, som det finns språkliga belägg för i antika skrifter skrivna på koiné. Jag hänvisar särskilt till det stora standardverket av Liddell och Scott, till Bauers senaste upplaga och verket Dictionary of New Testament Theology, Vol. 1, art. Cross.

    Tidigare verk av Bullinger ("The Companion Bible" från 1885)  och Vines ordbok är antikverade och distanserade vad gäller stauros. Från första tid har stauros använts om kors i samband med Jesu död. Ordet stauros skrivs också samman så att det bildar ett kors i två av de allra tidigaste papyrerna till NT, P75 och P66 som inte är senare än 100-talet.

    Självfallet var det naturligt att använda stauros också när en tvärslå användes. På samma sätt talar moderna människor om telefonstolpar också när det finns påbyggnader på dem. Och en midsommarastång är fortfarande en midsommarstång även när sirliga påbyggnader finns.

    Jv har flera gånger erkänt att ordet stauros också användes om kors, alltså inte bara om enkla pålar. Senast skedde det i den s k "Resonera-boken".

    Man förlitar sig därför i stället på ordet xylon, som också användes i samband med Jesu död. Här är den enda källa man orkar komma med  Bullingers Companion Bible. Men denna har fullständigt fel i att xylon bara användes om enkla trästycken och pålar. Lidell och Scott visar att detta ord också användes om sammansatta och komplicerade träföremål. Citatet från detta verk i Resoneraboken är ett rent bedrägeri som genom punkter ("...") utelämnar den vitalaste informationen! Vi vet genom Mishna att den xylon som Paulus skriver om i Gal. 3:13 i ett citat från 5 Mos. 21:23 inte var en enkel påle, utan en påle med påbyggnad. Den judiske forskaren Joseph Klausner gjorde därför iakttagelsen att det judiska träredskapet påtagligt liknade det romerska korset. (Jesus of Nazareth, New York, omtryck 1989, s. 345) 

    De tidiga historiska vittnesbörden talar enhälligt om att Jesus dog på ett kors, en påle med tvärslå. Någon annan information finns inte i de tidiga källorna. Det fanns en överskrift över Jesu "huvud", inte hans händer, och det talas om spikar, inte bara en spik, genom hans händer. Den naturliga slutsatsen blir att hans händer var utsträckta i sidled. Han bar själv tvärbjälken till Golgata. Han blev korsfäst. Och korset är inget som kristna avskydde, som Jesu dödsredskap. Man såg det som symbol av frälsningen. Hela budskapet kunde kallas "talet om korset" (1 Kor. 1:18)
  • Eberhard
    IiIlenora skrev 2014-04-03 23:26:49 följande:
    Problemet ligger i att länken inte har med min frågeställning att göra. Jag frågade om man trodde att man förstörde tortyrredskap efter att man använt dem för att tillverka nya då någon ny skulle korsfästas. Min fråga har inte ens med religion att göra utan historia. 
    Frågan är berättigad historiskt. Forskare framhåller att det inte fanns några helt fasta regler utan att det fanns plats för ett visst godtycke. Men de tänker sig också med ledning av vissa uppgifter att det fanns fasta avrättningsplatser där pålar stod och väntade på dömda stackare som bar sina tvärbjälkar, s k patibulum.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-05 10:32:15 följande:
    Vibban01, är du verkligen ett Jehovas vittne? Du känns mer som ett troll som försöker förstöra för Jehovas vittnen.
    Vibban01 kom i ett svar till mig med ett ordagrant återgivande av Insikt Bd 1, s. 1066-1067. Detta uppslagsverk är inte tillgängligt för vem som helst.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-02 14:43:52 följande:
    Fast det är ju tvärtom, Jehovas vittnen tar det inte för en absolut sanning att Jesus dog på en påle, utan för att det är det mest troliga. Och det är inte viktigt om Jesus dog på ett kors eller en påle, det viktiga är att man som du säger inte använder symboler och materiella attribut när man tillber Gud. Man ska tillbe Gud direkt utan hjälpmedel, med ande och sanning:

    "Men den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man skall tillbe honom. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” (Joh 4:23-24 Bibel2000)

    Så detta att korset eller pålen skulle vara en viktig sak för Jehovas vittnen, är bara ytterligare en av alla saker som förvrängs av Jehovas vittnens motståndare. Jehovas vittnen har bara helt enkelt anammat det som verkar vara mest troligt. Jehovas vittnen är noggranna med att följa bibeln, och om korset inte har någon grund i bibeln, utan tvärtom kan ha med att det varit symboler hos avgudadyrkande folk långt innan kristenheten tog den till sig, så bör man vara vaksam.

    Men du har rätt i också att romarna gjorde saker för att förlänga lidandet så att dom inte dog på en gång. Och du har rätt i att man skulle dö ganska snart av kvävning om man hängde fritt med armarna rakt upp, på grund av att lungorna trycks ihop. Det var någon som hade gjort en sådan undersökning för att bevisa att Jesus inte har kunnat hänga på en påle.

    Problemet är bara att den undersökningen bekräftar att Jesus dog på en påle, fundera lite på varför dom skulle krossa benen på dom som hängde:

    "Eftersom det var förberedelsedag och kropparna inte fick hänga kvar på korset under sabbaten – det var en stor sabbat – bad judarna Pilatus att de korsfästas benpipor skulle krossas och kropparna tas bort. Soldaterna kom därför och krossade benen på dem som var korsfästa tillsammans med Jesus, först på den ene och sedan på den andre. Men när de kom till Jesus och såg att han redan var död krossade de inte hans ben" (Joh 19:31-33 Bibel2000)

    Det är tydligt att romarna krossade benen för dom skulle dö snabbare, Jesus var ju redan död, så det fanns ingen anledning att krossa benen på honom. När dom krossade benen så tappade dom det lilla stöd dom fick av spikarna på foten, och därmed kvävdes snabbt, helt enligt undersökningen. Om dom nu hade hängt med armarna utåt så hade det inte gjort någon större påverkan att krossa benen, effekten och tanken med att krossa benen var för att dom skulle kvävas på några minuter.

    Ovan skrev kt h:

    "Jehovas vittnen tar det inte för en absolut sanning att Jesus dog på en påle, utan för att det är det mest troliga...detta att korset eller pålen skulle vara en viktig sak för Jehovas vittnen är bara ytterligare en av alla saker som förvrängs av Jehovas vittnen motståndare."

    Jämför detta med verkligheten som den framgår av artikeln "Blev Kristus upphängd på ett kors?" som inflöt i Vakttornet 1 september 1951, s. 400-403 och se vem det i verkligheten är som är oärlig:

    "Om man tar vederbörlig hänsyn till de grundspråk på vilka bibeln skrevs, så råder det inget tvivel om att Kristus aldrig blev hängd på något hedniskt kors. Användningen av ordet "kors" i svenska biblar är följaktligen en felöversättning." (s. 401)

    "I dag står de kristna på bevisliga faktas mark, när de med eftertryck förklarar att Kristus aldrig hängde på något hedniskt kors av fallosursprung." (s. 403) 
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-05 22:03:53 följande:
    Det tog 38 år innan du vaknade, trist.

    Jag är på väg in.
    Hur länge har du varit utesluten eller frivilligt hållit dig utanför?
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-09 00:31:55 följande:
    Om det finns uppriktigt intresserade människor här som verkligen vill veta Jehovas vittnens synpunkter på alla dom hemska förvrängda anklagelserna och smutskastningen som förekommer i den här tråden, så är det bara att fråga mig i en ny tråd, om belackarna håller sig borta från den tråden. Eller fråga nästa Jehovas vittne som kommer, eller ringa den lokala Rikets Salen, telefonnumret finns på Eniro, sök på "Jehovas vittnen".

    Orsaken till detta, är inte för att jag inte skulle kunna besvara dessa belackare, det har jag gjort i många år och har tröttnat på dom, där dom flesta är före detta bittra uteslutna Jv.

    Utan orsaken är att jag inte har lust att ägna min dyrbara tid till meningslösa debatter där motståndaren har förlorat all vett:

    "han är förblindad och okunnig, med en sjuklig lust att diskutera och träta. Sådant leder till avund, strider, förtal, misstänkliggöranden och ständiga bråk bland människor som har mist förståndet och tappat bort sanningen" (1Tim 6:4-5 Bibel2000)

    Ni får gärna ta upp dom argument som dessa belackare framför, men gör det med egna ord i så fall.

    Denna grupp som befinner sig på olika forum för att smutskasta Jehovas vittnen är extremt liten, kanske ett tiotal individer, men dom är otroligt aktiva och aggressiva och letar efter trådar där Jehovas vittnen skriver för att försöka trycka ner och motsäga allt som Jehovas vittnen kommer med. Hela deras liv kretsar kring ett hat mot Jehovas vittnen, där man lusläser varenda Vakttorn i jakt på stoff som dom kan förvränga, överdriva och smutskasta Jehovas vittnen för.
    Läsare, tro inte på denna pratmakares struntprat. Han tillhör en mycket liten grupp Jv som måste dryga ut sin tid med propaganda på nätet i stället för att lägga sin energi där Jvs ledning förklarat att den bör läggas - i verksamheten från dörr till dörr. Denna lilla grupp Jv är oförmögen att bemöta korrekt kritik utan försöker med bluffen att kunniga kritiker "förvränger". Inte någon av denna lilla grupp Jv har någonsin visat att jag förvränger. Deras liv går till inte liten del ut på att komma med gnäll över kritiker. De bluffar när de påstår att de kan klara av kritiken men inte vill. Och de älskar inte sanningen utan vill hellre framhärda i lögnen, precis som 2 Tess. 2:10 förutsagt. Den här aktuelle debattören lovade på ett annat forum att återkomma med svar på information han då inte kunde klara av. Det gällde flera ämnen, men vederbörande återkom aldrig. Så fungerar denna lilla grupp av Jv som vill bedriva propaganda på nätet.

    Den här senaste sura uppstötningen gör att jag kommer att ge denna lilla grupp av Jv en liten bonus i form av ytterligare information om korset på detta forum.  Självfallet kommer denna information att förkastas av den lilla gruppen Jv - förkastas som "förvrängning". Denna lilla grupp erkänner aldrig att Jehovas vittnen har fel. Och den inser inte att de själva är anledningen till kritiken på nätet. Hade de hållit sig borta där skulle den mesta kritiken på nätet upphöra.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-09 11:03:36 följande:
    Detta bekräftar ytterligare att du är ett uteslutet Jv.
    Här accepteras inte vad som den senaste äldsteboken på engelska (2010) säger i ämnet. En person som säger upp sig är inte utesluten. Poängen görs att en uteslutning görs av församlingen medan ett avståndstagande görs av individen. Detta visas också klart i ORGANISERADE FÖR ATT GÖRA JEHOVAS VILJA, Sv.2005, s 154-156. Påståendet att en avståndstagare är utesluten är inte i harmoni med vad den s k "slaven" klart har framhållit.
     
    Ledningen förstår alltså detta bättre än vissa Jv som skriver på forumen. Det är förvisso en bra jämförelse att säga att någon som säger upp sig inte fått sparken och att den som säger upp sin lägenhet inte är vräkt. Analogin är fullständig med förhållandet tagit avstånd-utesluten. Och det vet alltså ledningen.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-10 15:35:44 följande:
    Det var bara det att jag ville att du frågade på nytt om det fanns oklarheter efter min förklaring.


    Jag vill inte egentligen ta upp enskilda personer och därmed hamna i konflikt, men jag känner mig illa tvungen för att rentvå Jehovas vittnen. Jag känner till "Vibban" från flera olika forum med andra alias. Denna person kan knappast representera Jehovas vittnen, vad det är för person exakt vet jag inte, om det är ett troll, eller någon som bara är vilse eller något annat. Det finns en möjlighet att personen är ett döpt Jehovas vittne, men är i så fall en udda person.

    Det senaste jag vet är att denna person studerat med Jehovas vittnen, men när jag har försökt att få kontakt med personen via PM och frågat om den har blivit döpt, och andra saker så har personen anklagat mig för att diskutera med avfällingar och varit allmänt otrevlig och har varit ovillig till att prata med mig. Jehovas vittnen beter sig inte på det sättet normalt.

    Jag anser att Vibban förstör Jehovas vittnens rykte med otrevliga one-liners och copy/paste inlägg från Jehovas vittnens litteratur. Visst, det verkar som att personen stödjer Jehovas vittnen genom citat och försvar, men personen gör det på ett otrevligt sätt.

    Jag vet också att personen har dyslexi, och det kan vara en förklaring till copy/paste inläggen, men att personen är otrevlig är inget försvar.

    Det är som jag sade att man kan inte lita på individer på internet, det enda sättet att på riktigt få veta hur Jehovas vittnen är och vad dom tror på är genom att träffa dom i verkliga livet. Du kan inte ens lita på mina inlägg.

    När det gäller dom "kraftiga spänningarna" och "misstro mot de som av någon orsak inte längre tillhör organisationen" så finns det mycket att säga här. Först och främst så är det inte alla som "inte längre tillhör organisationen" som är vad vi kallar för avfällingar, och det som du tänker på har med "kraftiga spänningarna" och "misstro mot de som av någon orsak inte längre tillhör organisationen" att göra. Det är bara ett fåtal av dom som blir uteslutna som blir "avfällingar", som är väldigt kritiska mot Jehovas vittnen, och som Jehovas vittnen absolut inte vill ha något att göra med.

    Men dom flesta som utesluts är personer som väljer ett annat liv eftersom ett liv som ett Jehovas vittne inte passar dom, att det ställs för höga krav o.s.v. och bara lämnar och inte ägnar en tanke mer åt det. Och det har Jehovas vittnen inget emot, det är något som varje människa individuellt måste avgöra och bestämma sig för själva. Men när dom blev Jehovas vittnen så var dom fullt medvetna om att bibeln förespråkar uteslutning för dom som blivit döpta och senare avfaller.

    Dom som blir Jehovas vittnen är alltså helt medvetna om processen om uteslutning om dom skulle avfalla. När dom blir döpta så väljer dom alltså själva att underordna sig denna struktur. Det är väldigt allvarligt och väldigt omfattande att bli ett Jehovas vittne, det kan man inte bara bli på en eftermiddag.

    När det gäller orsaken till dessa "spänningar" till avfällingarna så handlar det ofta om ett sårat ego bland avfällingarna, där dom t.ex. förlorat privilegiet att vara en äldste, eller på något annat sätt blivit sårade i sina egon. Dessa har sett tjänsten med att vara äldste (som är ett slavarbete) som något upphöjt och något med prestige, vilket är helt emot bibelns budskap. Dessa blir då bittra över att dom förlorat denna prestige, att dom inte får den uppmärksamhet som dom anser att dom förtjänar, att dom då börjar smutskasta och förtala sina bröder.

    Jag är säker på att liknande situation uppkom i organisationen "Missing People", där grundarna kände sig förnärmade när mer kunniga personer började ta över verksamheten.

    www.svtplay.se/saknad

    Ok, nu vet jag inte vad jag ska säga mer, kom med fler frågor om det är något som är oklart.


    Det ligger en del i det som sägs här. Den individ som kallar sig Vibban åsamkar Jehovas vittnen  skada men är inget Jv.  Men å andra sidan gäller det också vissa Jv själva, som uppträder på ett sätt som ställer Jv i dåligt ljus. De tror ändå själva att de främjar Jv genom sin verksamhet. Det är också fult att framhålla att Vibban har dyslexi.

    Det är däremot inte korrekt att begreppet avfällingar enligt Jvs ledning bara gäller en mycket liten del av de som lämnar och som också kritiserar rörelsen. Enligt den äldstebok som kom ut på engelska 2010 är Jv som blir uteslutna eller säger upp sig och därefter lever ett liv som är i strid med rörelsens ideal avfällingar. De har avfalligt enligt äldsteboken även om de inte skulle kritisera Jv.  Och äldsteboken har utgetts av ledningen. Den är hemlig, men innehållet har i sin helhet ändå läckt ut så att många har lyckats ladda ner den. Jag har den.

    Det är korrekt att man inte kan lita på personer på Internet. Det är inte säkert att folk som utger sig för att vara Jv är det. Men det är utan tvekan korrekt när någon säger sig inte vara Jv. Själv har jag alltid varit mycket noga med att varken bekräfta eller förneka om jag har varit Jv. Information om den saken tillhandahålls inte. Det jag alltid poängterat är att jag aldrig blivit utesluten från någonting och därför heller aldrig från Jv. Men genom släktförhållanden har jag haft en utomordentlig inblick i rörelsen och anser mig fortfarande ha det. Jag har god kontakt med ett antal Jv och har inga svårigheter att få tag i Jvs litteratur.

    Det är en våldsam överdrift att säga att det handlar om ett sårat ego, t ex förlorade äldsteprivilegier,  som ligger bakom s k avfällingars hållning. Det är bara ett önsketänkande som kt h har. Jv måste alltid tänka att de som "bytt sida" har haft själviska, icke ärbara motiv. De vill inte bli ifrågasatta för sina egna motiv men är synnerligen frikostiga med att ifågasätta kritikers motiv. Jag känner personligen till den person som av många Jv ansetts vara den värsta "avfällingen" i Sverige. Hans namn är Carl Olof Jonsson. Han skrev en avhandling till ledningen i Brooklyn om att årtalet 1914 i Jvs lära inte håller, och när ledningen visade sig kallsinnig till avhandlingen och inte ens ville sätta sig in i den sade Jonsson upp sig som äldste eftersom hans förtroende för ledningen hade fått en knäck. Han blev inte avsatt som äldste, han avsade sig äldsteskapet fast församlingen inte önskade det, men fortsatte ändå i församlingen under någon tid. Han kom till sist fram till att avhandlingen skulle publiceras, men innan han hann göra det blev han utesluten. Denne man har inte drivits av något annat än ideella skäl. Så är det också med flera andra Jv som senare blivit Jv-kritiker. Jonsson avsåg att frivilligt avsäga sig rörelsen i samband med publiceringen, men avdelningskontoret i Sverige hann före. Jonssons bok är uppe i sin fjärde upplaga på engelska.


Svar på tråden Jehovas Vittnen