Inlägg från: Eberhard |Visa alla inlägg
  • Eberhard

    Jehovas Vittnen

    kt h skrev 2014-04-01 10:10:57 följande:
    Det var motståndare som kallade dom för russeliter, själva kallade dom sig för bibelforskarna.
    I Sverige kallade kyrkornas folk bibelforskarna för "russellianare" , inte "russelliter".
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-31 20:40:27 följande:
    Vad jag kan se så är Eberhard samma skrot och korn.
    Du kan inte se, du bara önsketänker. men vederlägga något av det jag skrivit kan du inte.
  • Eberhard
    IiIlenora skrev 2014-03-31 20:30:03 följande:

    Vaktornet kritiserade Greber efter många lojala år, betyder det att Russeliterna inte är några vittnen?
    Vakttornet har aldrig haft några "lojala" år med Greber. De tog upp och avvisade hans spiritism redan på 50-talet.  De har aldrig varit Grebers efterföljare och Greber har aldrig varit deras efterföljare.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-01 11:02:40 följande:
    Ja, poäng till dig, du vinner tävlingen. Jag orkade inte dubbelchecka det, jag antog att Bestemor skrev rätt.

    Oavsett så visar även detta hur stort intresse kyrkorna hade (och har) att representera Jehovas vittnens tro rätt.
    Ingen tävling, men av någon anledning blev det "russellianare" i Sverige. Det är så länge sedan nu att de flesta glömt och i stället tagit efter mer direkt från engelskan. Benämningen var orättvis eftersom bibelforskarna själva inte ville bli kända som "russellianare". Å andra sidan var det nog svårt för kyrkfolk att kalla dem för "bibelfoskarna" eftersom många av dem själva ville vara bibelforskare. När man jämför den gamla tiden med nutiden så var motståndet mot "russellianarna" oerhört mycket större bland kyrkfolk än motsåndet mot Jv är i dag. Motståndet från kyrkfolk förefaller att ha blivit allt mindre sedan 60-talet.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-01 16:17:14 följande:
    Varför man använde tvärslå istället för en enkel påle? Ja det kan man undra, man har i alla tider hängt människor i närmaste påle och träd, att man skulle lägga ner mycket tid till att tillverka en konstruktion som liknar ett kors är för mig främmande även om det inte är omöjligt.

    Men kors-symbolen har använts av t.ex. egyptierna långt innan kristenheten, kallat Ankh-symbolen:

    sv.wikipedia.org/wiki/Ankh
    Faktum är att man började använda en tvärslå redan före Jesu tid, som Imperial Bible Dictionary visat. Det har säkert haft praktiska orsaker eftersom det är lättare att spika fast händerna på en tvärslån när offret hålls på marken. Sedan har offret hissats upp så att tvärslån har kunnat anbringas på den upprättstående pålen. Detta visades av Herrmann Fulda i boken Das Kreuz und Die Kretzigung (Breslau 1878), ett verk som Jv ofta hänvisat till. (Tab. 4) Fulda visade också att offren bands fast vid tvärslån och vandrade framåt fastbunden vid denna. (Tab. 3)

    Romarna hänge inte misshagliga personer i närmaste träd, fast det hade varit det allra enklaste. Det hade varit snabbt och enkelt att hänga folk vid halsen från en trädgren, som skedde tidigare i Norden. Döden hade då varit ögonblicklig. Men korsfästelsestraffet var avsett att vara plågsamt så man var beredd på lite extra arbete för att göra lidandet längre och skymfligare.

    Som Lukianos, en grekisk författare under antiken, skrev, liknade bokstaven T det onda instrument som tyranner  ställde upp för att hänga människor på.

    Wikipedia är en värdelös källa skriven av amatörer Sekterister av alla slag för in sina uppfattningar där. Jv är mycket verksamma för att få in sina specialtolkningar där och har ofta lyckats med det.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-04-02 14:43:52 följande:
    Fast det är ju tvärtom, Jehovas vittnen tar det inte för en absolut sanning att Jesus dog på en påle, utan för att det är det mest troliga. Och det är inte viktigt om Jesus dog på ett kors eller en påle, det viktiga är att man som du säger inte använder symboler och materiella attribut när man tillber Gud. Man ska tillbe Gud direkt utan hjälpmedel, med ande och sanning:

    "Men den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man skall tillbe honom. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” (Joh 4:23-24 Bibel2000)

    Så detta att korset eller pålen skulle vara en viktig sak för Jehovas vittnen, är bara ytterligare en av alla saker som förvrängs av Jehovas vittnens motståndare. Jehovas vittnen har bara helt enkelt anammat det som verkar vara mest troligt. Jehovas vittnen är noggranna med att följa bibeln, och om korset inte har någon grund i bibeln, utan tvärtom kan ha med att det varit symboler hos avgudadyrkande folk långt innan kristenheten tog den till sig, så bör man vara vaksam.

    Men du har rätt i också att romarna gjorde saker för att förlänga lidandet så att dom inte dog på en gång. Och du har rätt i att man skulle dö ganska snart av kvävning om man hängde fritt med armarna rakt upp, på grund av att lungorna trycks ihop. Det var någon som hade gjort en sådan undersökning för att bevisa att Jesus inte har kunnat hänga på en påle.

    Problemet är bara att den undersökningen bekräftar att Jesus dog på en påle, fundera lite på varför dom skulle krossa benen på dom som hängde:

    "Eftersom det var förberedelsedag och kropparna inte fick hänga kvar på korset under sabbaten – det var en stor sabbat – bad judarna Pilatus att de korsfästas benpipor skulle krossas och kropparna tas bort. Soldaterna kom därför och krossade benen på dem som var korsfästa tillsammans med Jesus, först på den ene och sedan på den andre. Men när de kom till Jesus och såg att han redan var död krossade de inte hans ben" (Joh 19:31-33 Bibel2000)

    Det är tydligt att romarna krossade benen för dom skulle dö snabbare, Jesus var ju redan död, så det fanns ingen anledning att krossa benen på honom. När dom krossade benen så tappade dom det lilla stöd dom fick av spikarna på foten, och därmed kvävdes snabbt, helt enligt undersökningen. Om dom nu hade hängt med armarna utåt så hade det inte gjort någon större påverkan att krossa benen, effekten och tanken med att krossa benen var för att dom skulle kvävas på några minuter.

    Det här är osanning. Jehovas vittnen anser det visst vara en "absolut sanning" att Jesus dog på en påle. Det finns rätt många uttalanden med denna innebörd i Jvs litteratur. Det är en synnerligen viktig uppfattning  för dem att Jesus dog på en påle i stället för ett kors. Den är så viktig att den ibland platsat bland deras uppräknade läror. Så gott som aldrig har de skrivit i sin litteratur att det bara "är det mest troliga" att han dog på en påle. Man tar sig för pannan när man ser den oärlighet som serveras här att det är "en av alla saker som förvrängs av Jehovas vittnens motståndare" att det är en viktig sak att Jesus dog på en påle.

    År 1989 utgav Jv den andra upplagan av den 32-sidiga broschyren JEHOVAS VITTNEN I DET TJUGONDE ÅRHUNDRADET ("Made in Sweden Vakttornet, Arboga 1989"). På sid. 13 uppräknas "VAD JEHOVAS VITTNEN TROR PÅ" i 42 punkter. Den sjätte punkten var "Kristus dog på en påle, inte på ett kors". Den presenterades t om  före punkten "Kristi liv som människa betalades som lösen för lydiga människor" och punkten "Kristi enda offer var tillräckligt"

    1997 utgav Jv på svenska den 32-sidiga broschyren "Vad kräver Gud av oss?" ("Made in Sweden Vakttornet, Arboga 1997") På sid. 22 och 23 behandlades "Trosuppfattningar och sedvänjor som Gud inte godkänner". Frågan "Dog Jesus på ett kors?" (s. 22) besvarades på sid 23 så här: "Jesus dog inte på ett kors. Han dog på en påle." Trosuppfattningen att Jesus dog på ett kors tolererades inte! Broschyren visade med önskvärd tydlighet att detta är något synnerligen viktigt för Jv. Många fler exempel skulle kunna anges. Det finns också uppgifter i Jvs litteratur om att det inte går för sig att ha någon tavla i hemmet med ett kors på. En framställning av Jesu död på ett kors på en tavla har varit  tabu för Jv.

    Den undersökning som nämns här bekräftar inte alls att Jesus dog på en påle. De experiment som utfördes skiljer sig för mycket från avrättningarna under romartiden för att man av dessa skulle kunna dra några säkra slutsatser  angående sättet som Jesus dog på. I experimenten hängde kropparna fritt utan fotstöd medan det vid Jesu avrättning enligt texten fanns spik genom fötterna. Det var därför en förhastad slutsats som somliga drog att experimenten visade att Jesus inte kunde ha dött på en enkel påle. Att försöken skulle bekräfta att Jesus verkligen dog på en påle är också bara nys. Detta har behandlats ingående av Frederick T. Zugibe, M.D., Ph.D.i den 384-sidiga boken THE CRUCIFIXION OF JESUS A FORENSIC INQUIRY (New York 2005)
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-02 22:26:29 följande:
    Skulle du bära en pistol i en halskedja, som dödade din vän ?
    Ja, om min väns död var avsedd både av han själv och av Gud och att mänskligheten därigenom kunde bli frälst.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-02 20:47:29 följande:
    vad sade bibelskribenterna själva om detta? De använde det grekiska substantivet staurọs 27 gånger och verbet staurọō 46 gånger, verbet synstaurọō (prefixet syn betyder ”med”) fem gånger och verbet anastaurọō (anạ betyder ”på nytt”) en gång. De använde också det grekiska ordet xỵlon, som betyder ”trä”, fem gånger för att beskriva det tortyrredskap som Jesus spikades fast vid.

    Varken i klassisk grekiska eller i koiné förmedlar staurọs tanken på ett ”kors” som består av två träbjälkar. Ordet betecknar helt enkelt en upprättstående stör, stolpe eller påle som kunde användas när man gjorde en inhägnad eller uppförde ett pålverk eller en palissad.

    I Douglas New Bible Dictionary (1985) sägs det under ”Kors”, på sidan 253: ”Det grekiska ordet för ’kors’ (staurọs, verb staurọō ...) betyder i första hand en upprätt påle eller bjälke och i andra hand en påle som användes som redskap vid bestraffning och avrättning.”

    Du har otur. Jag har Douglas New Bible Dictionary och diverse grekiska lexikon. Bibeltexterna själva visar också något annat än vad Jv säger. Man måste säga att du är grundlurad. Men det får jag återkomma till i kväll.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-03 11:52:29 följande:
    Visa exempel.
    Självfallet skall jag bevisa det jag påstått. Men det blir inte förrän i kväll. Jag har bara en middagsrast till förfogande i skrivande stund.
  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-04-03 11:55:04 följande:
    Milda tider, är du frisk ?
    Man ser hur främmande du och dina lärare är för vad NT klart säger. Korset har direkt med frälsningen att göra:

    "Vem har så dårat eder, I som dock haven fått Jesus Kristus målad för edra ögon som korsfäst?" (Gal. 3:1, 1917)

    "Men vad mig angår, så vare det fjärran ifrån mig att berömma mig av något annat än av vår Herres, Jesu Kristi kors, genom vilket världen för mig är korsfäst och jag för världen." (Gal. 6:14, 1917)

    "Ty jag hade bestämt mig för att, medan jag var bland eder, icke veta av något annat än Jesus Kristus och honom såsom korsfäst." ( 1 Kor. 2:2, 1917)

    Man märker att talet om korset är en dårskap både för dig och för Jv. Det var också förutsagt:

    "Talet om korset är visserligen en dårskap för dem som gå förlorade, men för oss som bliva frälsta är det en Guds kraft." (1 Kor. 1:18, 1917)
Svar på tråden Jehovas Vittnen