• submarine

    Jehovas Vittnen

    Finns det några aktiva JV som skriver här? Det vore trevligt att diskutera med er isåfall och få höra eran syn på saker och ting. Se det som en chans att vittna online och räkna lite timmar ;)

  • Svar på tråden Jehovas Vittnen
  • Vibban01
    kt h skrev 2014-03-27 19:16:33 följande:
    Ja i min värld också. Jesus är Guds son, den förstfödde av all skapelse:

    "genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder. Han är den osynlige Gudens avbild, den förstfödde i hela skapelsen" (Kol 1:14-15 Bibel2000)

    Gud skapade/födde alltså Jesus först av alla skapelser.
    Vilken tro representerar du ?
  • kt h
    Vibban01 skrev 2014-03-27 19:31:54 följande:
    Vilken tro representerar du ?
    Jag är ett Jehovas vittne.
  • Vibban01
    kt h skrev 2014-03-27 19:42:11 följande:
    Jag är ett Jehovas vittne.
    Då ska du på frieds aren 2015 ?
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-03-27 14:42:38 följande:
    Hur vet du att Guds namn inte fanns där i början?

    Vi har ju inte originalen som dom första kristna skrev. Det vi har är kopior/avskrivningar, och dom tidigaste är bara fragment av "nya testamentet", men det tidigaste fragmentet där Guds namn möjligtvis kan ha existerat är från 175-225, kallad "Papyrus 75".

    Detta fragment skrevs alltså 100-150 år senare, under den tiden kan ha vidskepelsen att uttala Guds namn utvecklats bland avfallna kristna. Den vidskepelse som judarna hade från början, denna video med Monty Python är talande:


    " rel="nofollow" target="_blank">


    ">

    Det finns ingen anledning att sluta uttala Guds namn, eftersom hans namn skulle gälla för evigt:

    "Då sade Mose till Gud: ”Om jag nu kommer till israeliterna och säger att deras fäders Gud har sänt mig till dem och de frågar efter hans namn, vad skall jag då svara?” Gud sade: ”Jag är den jag är. Säg dem att han som heter ’Jag är’ har sänt dig till dem.” Och Gud fortsatte: ”Säg israeliterna att Herren (Jehova), deras fäders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud och Jakobs Gud, har sänt dig till dem. Detta skall vara mitt namn för all framtid; med det namnet skall jag åkallas från släkte till släkte." (2Mose 3:13-15 Bibel2000)

    Orsaken till att judarna slutade uttala Guds namn var på grund av ett skriftställe som sade att man inte skulle missbruka Guds namn, men det är skillnad mellan att missbruka Guds namn och använda namnet normalt:

    "Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. " (2Mose 20:7 Bibel2000)

    Genom att ignorera Guds namn så anser jag att man missbrukar hans namn.

    Även om det skulle mot förmodan vara så att dom första kristna inte skrev ner Guds namn, så är det klart och tydligt att Gud har ett namn, och det är JHVH/Jehova/Jahve.

    upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/P...
    Det här är ju häpnadsveckande. Vi vet att namnet inte har använts i NT eftersom det inte finns ett enda fall av Namnet ens i något fragment av en enda handskrift till NT. Inte ett enda! Eftersom Gud  har vakat över avskrivningen så har inget gått förlorat i denna. Dessutom framgår det på flera ställen att både Jesus och apostlarna undvek att använda Namnet och i stället använde ersättningsord.

    Här måste jag framföra det mycket förnuftiga resonemang som Jvs ledning förde fram i den senaste reviderade upplagan på engelska av Nya Världens översättning, den från 2013. På sid. 1727 liknar man avskrifterna av bibeltexterna vid avskrifter som 100 studenter kan göra av ett kapitel i en bok. Varje avskrivare skulle kunna göra några avskrivningsfel, men det är synnerligen osannolikt att eleverna skulle göra exakt samma skrivfel. En jämförelse av de hundra elevernas kopior skulle möjliggöra en rekonstruktion av kapitlet även om det skulle ha gått förlorat.

    Detta sunda resonemang var avsett att visa att forskningen som jämfört avskrifter till Bibeln har kunnat slå fast den ursprungliga lydelsen även om originalen inte f n är tillgängliga.

    Det är precis samma resonemang som användes i artikeln "Behöver vi verkligen originalen?" i  Vakttornet 15 juli 1990. Man visade att det stora antalet kopior gör det möjligt att fastställa den ursprungliga texten:

    "De judiska och kristna avskrivarna var naturligtvis inte ofelbara, och vissa fel smög sig därför in i texten. Det stora antalet avskrifter som bevarats fram till vår tid hjälper oss emellertid att spåra upp dessa fel. På vilket sätt? Genom att olika avskrivare gjorde olika fel." (s. 29)

    Jvs uppslagsverk INSIKT I SKRIFTERNA, 2007, s. 302,303 fastslår därför helt korrekt:

    Avskrifter och gamla översättningar av Bibeln grekiska skrifter utgör ett obestridligt vittnesbörd om att den delen av Guds ord på ett förunderligt sätt har bevarats och förmedlats exakt. Det kan därför sägas att vi nu har en autentisk och tillförlitlig bibeltext."

    Det innebär att den autentiska texten till NT INTE innehåller Namnet JVWH. Den tillförlitliga, bevarade texten saknar helt Namnet JHWH. De som nedtecknade NT ignorerade alltså Namnet JHWH.

    Att säga att N T inte bevarats korrekt pga eftersom det ser ut som vi bara har kopior bevarade är alltså fullständigt ohederligt, när man betänker hur Jv allmänt har argumenterat angåenden textens tillförlitlighet. Textkritiskt är detta förkastande av bevarad text också ohållbar. Avskrivarna kunde göra fel, men de gjorde inte samma fel utan textforskare kan idag fastställa hur grundtexten såg ut. Denna grundtext finns nu i grekiska textupplagor. Dessa innehåller inte Namnet JHWH en enda gång. Anledningen är att detta Namn aldrig användes i originalen.
  • Eberhard
    kt h skrev 2014-03-27 16:02:08 följande:
    Gud har förmått att skydda sitt ord, det kan uppriktiga, förnuftiga bibelläsare bekräfta. Eftersom det vore ologiskt och oförnuftigt att tro att Gud avslöjar sitt namn, som "skall vara mitt namn för all framtid" för att sedan förbjuda att hans namn uttalas. Var i bibeln hittar du ett sådant förbud a la Monty Python? För så absurt är det med att förbjuda att uttala Guds namn, man stenas på stället för att man sagt att middagen var "god nog för Jehova", du inser nog det idiotiska i det?

    Denna vidskepelse att inte uttala Guds namn spreds till dom första kristna, förmodligen för att dom första kristna var främst judar, och judar uttalade inte Guds namn för att dom för rädda för att "missbruka Guds namn".

    Denna fobi är inte hälsosamt, detta gör att människor får distans till Gud när dom kallar honom för "herre" istället för hans namn "Jehova".
    Den korrekta betydelsen i Mos. 3:15 är i stället den som den svenska NV-översättningen av 2003 gav angående tidsbegreppet. Den säger korrekt att det skulle vara hans namn "till oöverskådlig tid", inte till evig eller oändlig tid. Det hebreiska grundordet är inte mer precist än så. NT kallar Gud för Fadern och Herre i stället för att använda JHWH. Det är faktum och vi kan inte göra någonting åt det.

    Monte Pythons uppgift är helt ohistorisk. Ingen historisk källa  anger att det var dödsstraff på att uttala Namnet. Men på Jesu tid var det starkt  ogillat att man uttalade det. De religiösa ledarna uttalade det inte. Jesus kritiserade dem inte för detta och de kritiserade inte heller Jesus för att inte uttala det. Och såväl Jesus som apostlarna undvek att uttala det. I Mark. 14:62 använde Jesus uttrycket "Makten" i sitt anförande av Ps. 110:1 i stället för Namnet. Jv jag har diskuterat med har lovat att tackla denna och liknande texter men har inte gjort det. Och det är fullt förståeligt, för dessa texter förintar Jvs uppfattning.
  • Vibban01
    kt h skrev 2014-03-27 19:42:11 följande:
    Jag är ett Jehovas vittne.
    Se vad jag fann

    Joh brev 17:26   FB
    Jag har gjort ditt namn känt för dem, dch jag ska göra det känt, för att din kärlek som du har älskat mig med skall vara i dem och jag i dem.

  • Vibban01
    kt h skrev 2014-03-27 19:42:11 följande:
    Jag är ett Jehovas vittne.
    Vann detta också -

     Lägg också märke till hur Johannes 17:26 återges i vissa biblar.


    Enligt en fri översättning sade Jesus i bön till sin Fader den natt han greps: ”Jag har gjort dig känd för dem.” (Today’s English Version)


    Men en mer trogen återgivning av Jesu bön lyder: ”Jag har gjort ditt namn känt för dem.” Ser du hur en del översättningar i själva verket döljer det faktum att Gud har ett namn som bör användas och äras?

    Är
    Eberhard ett fd vittne som spårat ur  ?

  • Eberhard
    Vibban01 skrev 2014-03-27 22:16:12 följande:
    Vann detta också -

     Lägg också märke till hur Johannes 17:26 återges i vissa biblar.


    Enligt en fri översättning sade Jesus i bön till sin Fader den natt han greps: ”Jag har gjort dig känd för dem.” (Today’s English Version)


    Men en mer trogen återgivning av Jesu bön lyder: ”Jag har gjort ditt namn känt för dem.” Ser du hur en del översättningar i själva verket döljer det faktum att Gud har ett namn som bör användas och äras?

    Är Eberhard ett fd vittne som spårat ur  ?


    Det har alltid varit min policy att inte gå in på min religiösa bakgrund, vad jag har varit eller inte varit. Det har förekommit olika helt irrelevanta förslag till vad jag varit och det har jag inte kommenterat. Vad jag vill framhålla är att stora delar av min släkt varit Jv och att jag därför under mycket lång tid varit utsatt för Jvs särskila propaganda. Denna är jag därför synnerligen insatt i.

    Festligt att du skriver "spårat ur". Jag har inte "spårat ur". Jvs föreställningar om Jesus och Namnet är fullständigt ohållbara. Det var Bibelforskarna som 1931 "spårade ur" och de är fortfarande ur spår.

    Att Jesus uppenbarade Guds Namn betyder inte att han uttalade tetragrammet, JHWH. Detta behövde inte uppenbaras, för det var känt för alla judar som besökte templet vid de årliga högtiderna. Namnet fick bara uttalas där, och bara av prästerna. Men besökarna i templet - Israels förgård - hörde det och kände därför till det.

    Du kan lätt se att Jesus inte använde Namnet en enda gång i sina många böner som finns nedtecknade i NT. Inte ens i mönsterbönen "Fader Vår" använde han Namnet fastän denna skulle tjäna som en förebild till kristna böner. Han lärde efterföljarna att be om att Guds Namn skulle helgas, men Namnet JHWH uttalas inte i bönen. Så är det också i judarnas samtida bön, Kaddish, som fortfarande används: Man ber att Namnet skall helgas men uttalar inte JHWH. Bland skriftfynden från Döda Havet, som går tillbaka både till Jesu tid och tidigare, finns en hel psalm som om och om igen prisar Guds Namn. Men JHWH är inte den benämning som används.

    Att Jesus "uppenbarade" Faderns namn (Joh. 17:6, 1917) betydde att han både i ord och gärning gav en fullständig uppenbarelse av Gud och hans egenskaper. Det betydde inte att han puffade för att tetragrammet skulle uttalas. Hans budskap var förknippat med en omskrivning av detta namn, nämligen "himlarna". Så han förkunnade om "himlarnas rike", inte om "Jehovas rike". Hade han gjort det sistnämnda skulle de ha blivit så stort tumult att det skulle ha avspeglats i dispyterna med fariseerna och andra religiösa ledare. Men dessa ledare anklagade honom aldrig för att uttala Namnet, och Jesus anklagade inte heller fariseerna och andra för att undvika att uttala Namnet. Det fanns ingen skillnad i uppfattning när det gällde Namnet. Detta fick inte uttalas utanför templet.

    En förkristen judisk församlingsordning som hittades vid Döda Havet anger att vem som helst som uttalat Namnet skulle bli utesluten från samfundet och aldrig mer få återvända dit.
  • kt h

    Som jag har sagt tidigare, det är uppenbart att Gud har ett namn.

    Att detta namn skulle förlora betydelse, eller att det skulle vara förbjudet att uttala Guds namn har inte bibliskt ursprung, utan är ett påhitt av människor. Ingenstans i bibeln står det att Gud säger: "Mitt namn ska ersättas med ett annat" eller "Mitt namn får ni inte uttala".

    Tvärtom som Vibban01 citerar så säger Jesus: "Jag har gjort ditt namn (faderns namn) känt för dem(lärjungarna) och skall göra det känt" (Johannes 17:26 Bibel2000)

    Och i GT där namnet obestridligen alltid har existerat, så blir det uppenbart att Guds namn har stor betydelse, när det t.ex. står:

    "
    Må de känna blygsel och skräck för evigt och gå under i smälek, så att de inser att du ensam, du vars namn är Herren, är den Högste, mäktig över hela jorden!" (Ps 83:18-19 Bibel2000)

    "Herren" är inte ett namn, det är en titel. Här ska Guds namn egentligen stå, så som det står i Nya Världens Översättning:

    "Låt dem skämmas och vara bestörta till evig tid, låt dem blygas och förgås, så att man inser att du, vars namn är Jehovadu ensam är den Högste över hela jorden." (Ps 83:17-18 Nya Världens Översättning)

    Bara det här skriftstället i Bibel2000 visar att ersättningen av Guds namn med "Herren" är en ren förfalskning av bibeln, det finns alltså uppenbara felaktigheter i bibeln. Det är uppenbart här att Gud inte har kunnat skydda sitt ord i det här avseendet i Bibel2000. Människorna som gjort översättningen av Bibel2000 har förvanskat Guds ord nästan 7000 gånger, för så ofta förekommer namnet "JHVH" som absolut inte betyder "Herren" på hebreiska, det kan nog dom som gjort Bibel2000 också erkänna.

    Denna förfalskning visar att människor vill gömma och glömma Guds namn, en mänsklig tradition som ursprungligen kommer från avfallna judar, som var vidskepliga och vågade inte uttala Guds namn i rädsla för att "missbruka Guds namn" (2 Mose 20:7)

    Runt 300-talet så blev denna rädsla mer påtaglig och man suddade bort Guds namn i grekiska avskrifter, detta finns det bevis för när man undersöker den grekiska Septuaginta (en översättning av GT till grekiska). I början tog man med Guds namn i dessa översättningar, men med tiden så ersatte man Guds namn med "kyrios" som betyder "Herren" på grekiska. Och detta har man alltså även gjort med Bibel2000 och Folkbibeln t.ex.

    Denna hantering av Guds ord är inte godkänd av Gud, ingenstans i bibeln talas det om att Gud säger att hans namn är förlegat och inte ska användas,och det står absolut inte i bibeln att Gud godkänner att man ersätter Guds namn med en titel.

    Det är uppenbart att denna förvanskning har drabbat NT också, bara detta skriftställe bevisar det:

    "Ty var och en som åkallar Herrens namn skall bli räddad(Rom 10:13 Bibel2000)

    Detta är ett citat från GT där namnet bevisligen existerar:


    "Men var och en som åkallar Herrens (JHVH) namn skall bli räddad." (Joel 2:32 Bibel2000)

    Det är uppenbart att Paulus som citerade Joel tänkte på JHVH, och då är det inte fel att översätta detta i den ursprungliga versionen.

    I annat fall så förfalskade Paulus GT när han ersatte Guds namn med "Herren", vilket jag har svårt att tänka mig. Någonstans har det skett en förvanskning, och jag tror mer på att det är avfallna kristna som gjort det, inte Paulus.
    Paulus var en före detta farisé, han var insatt i hebreiska och kunde läsa dom hebreiska skrifterna på hebreiska, där Guds namn alltid har existerat. När han läste Joel 2:32, så stod det JHVH, inte "Herren".

    Så ok, ja Gud har klarat av att skydda sitt ord om man nu läser Nya Världens Översättning.
     
  • Fjäril Vingad

    Jag struntar fullkomligt i om bibelns gud har ett namn som ska användas eller inte.

    Vad jag bryr mig om är huruvida de som påstår sig följa bibeln gör det eller inte. Och om de har denna "kärlek inbördes" som kristna skulle ha.

    Jag fann inte den äkta kärleken inom JV tyvärr. Däremot har jag fått känna otroligt mycket kärlek när jag lämnade sekten; av människor som bekänner sig som troende, agnostiker, ateister... även totala främlingar.

Svar på tråden Jehovas Vittnen