• Anonym (Nystart :-))

    Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!

    Ok allihop!!

    Nu har jag gjort en inventering av allt vi har hemma. En känsla av att vara duktig, ekonomisk och miljövänlig sköljer över mig. Underbart!

    Nu skall jag ge mig själv utmaningen att äta upp allting här hemma och att se till att frukost, lunch och middag innehåller så lite nyinköpta varor som det bara går! 

    Hänger ni på? Hur långt kan ni komma på det ni har hemma? Är ni påhittiga? Kan ni koka soppa på en spik?

    Om man vill kan man börja med att skriva en lista här inne på allt som finns hemma. Sen kan vi så ofta vi känner för det, uppdatera varandra på senaste måltiden vi åt och vad vi hade hemma. 

    HEJJA!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-02 15:59
    OBS:
    Min lista på vad som finns hemma finns i inlägg #1.

    Tråden ligger under ekonomi då jag tycker den lämpar sig bäst här eftersom det primära syftet är just att snåla in på onödiga inköp och använda det som finns hemma

  • Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!
  • Anonym (fattig)

    Nu har vi en halv köttgryta kvar som räcker till idag och sen ska jag laga 3 olika soppor och vi har även fiskpinnar och potatis kvar till en middag. Sen är maten slut. Tur att maken kommer hem på onsdag och börjar dra in pengar i sin butik igen. Min lön är slut.

  • Lattjo

    Här hänger jag på om jag får! Min kille kommer idag och om han kommer ihåg tar han med sig 1 kg köttbullar och nästan 1 kg prinskorv som jag köpte hos honom. Igår öppnade jag min frys och insåg att jag redan hade köpt 1 kg köttbullar (sonen vill ha köpta köttbullar till pastasallad när han ska på utflykt med skolan, jag får hoppas på många utflykter ;)). Jag kommer aldrig att få in all mat han kommer med så nu ska jag rensa frysen, skriva upp vad som finns och sen ska jag börja rensa. Försöka att inte köpa mer på halva priset på ett tag!

  • slemtorsk i din bralla

    Vilken rolig tråd... och extra kul eftersom jag o maken bestämde oss för att köra frystömning nu, dels av ekonomiska skäl då vi ligger lite back (ja ja..vi har sparpengar men vill inte gärna ta av dem utan försöka leva på det vi faktiskt HAR) men också för att vår frys behöver frostas av och vi har MASSOR i den underligt nog och det är för varmt nu att ställa ut maten i väntan på avfrost så vi tänkte att vi käkar allt och frostar sen *S*

    Bröd och pålägg köper vi och fryser in, i övrigt försöker vi hålla oss med det vi har så långt det går... ska kolla runt lite i tråden och få inspiration. Vi har rätt mycket kyckling i frysen av någon orsak, lite nötkött (köpte nån slags låda för en tid sedan med olika typer av nötkött) och massor massor av frukt och grönt som är fryst men mycket av det får jag nog slänga för det är frysbrännt frukt håller sig ju inte så bra i frysen

  • Lattjo

    Orkar inte rensa frysen, jag har plockat ut en låda kokosbollar som jag köpte för ett ljusår sen av en skolklass som skulle på klassresa men vi äter inte sånt så den får gå i soporna (fråga inte ens varför vi köpte den). Annars vet jag rätt bra vad som finns i frysen.

    Däremot ska jag försöka skriva matlista för veckorna. Jag kommer inte att kunna tömma helt, jag köper all min mat på halva priset och jag vet att kommer det ett bra pris på något kommer jag att köpa det ;) Min dotter äter inga bönor/linser så kött är viktigt för att vi ska få i oss protein (jag kan inte med qourn och sånt).

    Denna vecka blir det:

    Måndag:
    Lunch: Kebabspett, ris, kall sås (har allt, killen tar med såserna som han köpt på grillen)
    Middag: Pannkaka (har allt)

    Tisdag: Köttbullar, potatis och sås (har hemmagjorda köttbullar i frysen, måste köpa lite potatis).

    Onsdag: Korv i ugn, pasta (har allt)

    Torsdag: Buffé på veckans rester (har allt. Såklart ;))

    Restbuffén tänkte jag ha på torsdagar varje vecka för att minska på svinnet och för att sluta stoppa rester i frysen. Säkert hälften av allt i frysen är rester som tar plats och som ändå bara kastas...

  • tilj75

    Anonym(fattig), vi är nio i familjen. Nej, jag driver inte restaurang. Gör du? Det blir ganska mycket kött när man stoppar ett helt djur i frysen.

  • Anonym (fattig)
    tilj75 skrev 2014-01-06 10:29:38 följande:
    Anonym(fattig), vi är nio i familjen. Nej, jag driver inte restaurang. Gör du? Det blir ganska mycket kött när man stoppar ett helt djur i frysen.
    Lät bara så fantastiskt med 100 kg kött!
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (fattig) skrev 2014-01-06 11:23:22 följande:
    Lät bara så fantastiskt med 100 kg kött!
    här där jag bor är det ganska lite *S* Mycket bönder runt omkring mig och en slaktad tjur eller ko väger ganska mycket. Jagar man sen så får man kanske en halv älg i frysen rätt vad det är.

    Jag tror att jag o min familj är de enda som INTE har en extra (eller två) frys där vi har allt kött....grannen har till och med en extra frys för fisk då både hon och barnen (och framför allt maken) fiskar väldigt mycket året om och tar till vara fisken. För dem skulle en frystömning ta några år De har också ett extra elagregat som slår på om vi får strömavbrot.....och det får vi rätt vad det är. Det måste man ha när man har så mycket kött i frysen.

    I VILKET FALL....

    Här blir det pastagratäng i dag, hittade en förpackning färdig ostsås i kylen, minns inte när jag köpte den eller varför, brukar göra egen till llassagne och sånt, utgångsdatum var i mars så den är okej iaf
    Tänkte göra just lassagne men såg att plattorna vi hade inte räcker så jag tänker en gratäng, vi har en hel del "slattar" med pasta i skafferiet då vi aldrig kokar en hel förpackning utan oftast 3/4 typ, så jag ska ta alla de förpackningarna och använda. Har en halv vitlökssalami (som var 1 meter från början) i kylen också som ALDRIG tycks ta slut, funderar på att använda den att krydda upp gratängen lite med och lite rivna morötter i köttfärsen.
  • Anonym (Går icke)
    Anonym (fattig) skrev 2014-01-06 08:32:08 följande:
    !00 kg nötkött??? Hur stora frysar har ni? Du vet väl att du inte kan ha det i frysen längre än 812 månader, fläskkött klarar 3-6 månader. Driver ni restaurang Flört?
    Vi är 6 personer i vår familj och frysen är aldrig full, kanske vi utnyttjar 25% av den. Hinner inte handla så ofta att den blir full.
    Detta är ju 1800-tal. Nu med dagens vakummaskiner så håller köttet betydligt bättre.
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (Går icke) skrev 2014-01-06 11:52:22 följande:
    Detta är ju 1800-tal. Nu med dagens vakummaskiner så håller köttet betydligt bättre.
    man behöver inte ens vacuum-maskin om man packar rätt, har gamla "husmorstricks" för sånt också, man pressar ur all luft och packar dubbelt helt enkelt, gärna gladpack om typ biffar och sånt så de inte ligger "ihop" utan styckförpackade, en påse utanpå som man pressar ur all luft ur och lindar hårt om köttet och fäster runt om med frystejp och sen en påse till utanpå som man pressar ur luften ur och knyter ihop rejält.

    Men en vaccum maskin vore ett måste om vi hade egen köttproduktion helt klart för det är smidigt och går fort
  • Anonym (behov av plats)
    tilj75 skrev 2014-01-05 16:39:06 följande:
    Jag vill gärna vara med här om det är en levande tråd :)
    Mina vänner brukar skämta och säga att om det någonsin blir krig och matransonering så kommer de och bor och äter hos oss. Jag brukar ha ganska mycket i skåp och frysar och tänkte rensa ur lite. Men frysarna kan jag inte tömma men rensa ur iaf. Har ca 100kg nötkött och 20kg fläsk så det är ju inte så lätt att bara äta upp.
    Skafferier och skåp och lådor ska städas och ätas ur.

    Hur stora familjer är ni andra? Hur handlar ni och vad vill ni ändra?
    Det låter precis som hemma hos mig. Jag har också massor av råvaror och ingredienser i skåp, kyl och frys i köket. Har också vänner som skojat och frågat om jag tror att det snart ska bli krig och därför har bunkrat upp. Så känner igen behovet av att rensa och ska försöka laga mat på det jag har och enbart köpa färskvaror vid behov.

    Cool

    Nu är det fortfarande en del julmat kvar, och även brysselkål och grönkål i frysen, hemgjord korv med mera.
    Har även massor av bär i frysen som jag långsamt betar av och använder i yoghurt eller i efterrätter.

    Ska renovera köket om någon månad, så nu ställs det extra stora krav på att jag inte har överflödigt mycket och överfullt i alla skåp...

    Vi är fyra personer och jag handlar en gång i veckan.


Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!