• Herr Grön

    Vad mat faller dig bäst i smaken?

    Jag fiskar här... vill gärna ta del av lite tips och ideer omkring mat och matlagning. Kanske jag glömt något men hoppas att någon i så fall kompleterar och framför allt, skriv gärna ett par rader omkring din favorit mat, vad du tycker är gott att skölja ned med osv.. och varför inte något smarrigt recept Drömmer

    Husman eller finlir, hälsokost eller vad det än må vara, överös mig med förslag  Skål

    Väl mött!


    Angel came down from heaven yesterday (Jimi Hendrix)
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vad mat faller dig bäst i smaken?
  • Capt Janeway

    Kött och grönsaker! (Nötkött, vilt, fet fisk och en massa grönsaker till. Råa, eller lätt tillagade).

    Gillar även rå mat;
    Råbiff med rå äggula, rå lök, salt och vitpeppar.
    Sushi
    Sashimi

    Jag skippar helst pasta, ris etc. om det inte är sushi.

  • Grande Rock

    nja, för svårt att välja, allt utom fågel skulle jag säga
    väl tillagad fisk slår det mesta, tyvärr är denne värdelös på att laga mat 


    The Devil Stole the Beat from the Lord
  • Capt Janeway

    ... och din bild i TS ser helt underbart läcker ut. Precis i min stil!

  • Capt Janeway
    Majakattan skrev 2013-12-10 19:50:30 följande:
    Fisk, skaldjur, fågel och fläsk! Rött kött äter jag oerhört sällan!
    Fast fläsk är rött kött. *duckar* Skrattande
  • Aniiee
    Capt Janeway skrev 2013-12-10 20:03:24 följande:
    Fast fläsk är rött kött. *duckar* Skrattande
    Nja,,, det är mer... rosa =P
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Liberal
    Aniiee skrev 2013-12-10 22:56:56 följande:
    Nja,,, det är mer... rosa =P
    Läste du är kock, kan du ge mig ett bra tips på hur man får en bit kött riktigt mör och fin :)) är det stekpanna eller ugn som gäller?
  • Aniiee
    Liberal skrev 2013-12-10 23:10:07 följande:
    Läste du är kock, kan du ge mig ett bra tips på hur man får en bit kött riktigt mör och fin :)) är det stekpanna eller ugn som gäller?
    Beror på bit och tjocklek. En tunn kottlett eller lövbiff kör snabbt och hett i stekpannan, en tjockare biff funkar bäst att ge färg i stekpannan och sedan slänga in på låg temp i ugnen.
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • Liberal
    Aniiee skrev 2013-12-10 23:14:15 följande:
    Beror på bit och tjocklek. En tunn kottlett eller lövbiff kör snabbt och hett i stekpannan, en tjockare biff funkar bäst att ge färg i stekpannan och sedan slänga in på låg temp i ugnen.
    Ja jag tänker mig att jag vill bjuda hem någon trevlig karl på mat och vill imponera med låt oss säga en bit nötkött, och till det en god sås och något tillbehör. Vilka tips skulle du kunna ge mig på det? tack också för att du tar dig tid med mig nu :)))
  • Aniiee
    Liberal skrev 2013-12-10 23:27:25 följande:
    Ja jag tänker mig att jag vill bjuda hem någon trevlig karl på mat och vill imponera med låt oss säga en bit nötkött, och till det en god sås och något tillbehör. Vilka tips skulle du kunna ge mig på det? tack också för att du tar dig tid med mig nu :)))
    =) Gör jag så gärna.

    En Biff Bearnaise, kanske?

    En rejäl bit biff, ungefär 2,5 cm tjock, per person (blir mycket, men hellre för mycket än för lite). Med kappa (rejäl fettkant). Gärna hängmörad. Stek i en stekpanna som tål ugn, rejält hett, nästan så det ryker i pannan, ca 45 sek per sida. Salta och peppra (gärna 5peppar, eller bara svartpeppar) på sidan som är stekt, du måste alltså vända 2 gånger, andra gången bara så du kommer åt att salta och peppra. (När du vänder första gången kan du stänga av plattan.) Ta stekpanna från plattan, skiva över smör (använd en osthyvel) och ställ in i ugnen 125 grader ca 20 min. Då bör de vara mid-rare, men du får nog känna efter, ugnar uppför sig lite olika.

    Till biffen slår du naturligtvis en alldeles egen bearnaisesås:
    2,2 hg smör
    4 schalottenlökar, finhackade (du kan riva de på fina sidan på rivjärnet)
    2 msk hackad färsk dragon
    4 krossade vitpepparkorn
    7 cl vitvinsvinäger
    9,4 cl torrt, vitt vin
    4 stora äggulor
    1 krm salt
    (lite cayennepeppar, en nypa, så där, om du vill)

    Smält smöret försiktigt. Ställ åtsidan. Koka ner vinet, vinägern, pepparkornen, löken och dragonen så det blir ungefär 6 cl kvar. Häll genom en sil ner i en skål som klarar av ett vattenbad. Vispa i äggulorna. Ställ över en kastrull med sjudande vatten (inte kokande, det blir för varmt), vispa hela tiden. När det börjar tjockna, ta skålen från kastrullen, stäng av värmen på plattan och häll ett gäng isbitar i kastrullen. Ställ tillbaka skålen ovanpå kastrullen, vispa vispa vispa. Häll i smöret långsamt och vispa hela tiden. Om såsen håller på att skära sig så flytta den från kastrullen och vispa. När allt smör i i såsen, tillsätt salt och ev cayennepeppar.

    Servera pommes (steakhouse eller Rustique) och grönsallad till. Eller bara en lite rejälare sallad med babyspenat, rucola, cocktailtomater, rödlök och avokado. Och ett trevligt vin.
    Yaoi is the opiate of the fangirls
Svar på tråden Vad mat faller dig bäst i smaken?