Den första rätt jag lärde mig att göra, Enklaste linssoppan:
1 gul lök
röda torkade linser efter behag (brukar ha 2,5 dl)
1 stor morot, tänad
3 potatisar, tärnade.
1 syrligt äpple, rivet
Stek lite i olja först och koka sen med buljong tills det är mjukt, men inte geggigt. Smaksätt med en klick tomatpure och peppar. Eventuellt chili. Gott med senap till.
Lins- & pumpagryta:
Butternuttpumpa, tärnad
Blomkål, förkokt
4 vitlöksklyftor
gurkmeja
orange paprika, tärnad
5 dl havregrädde(går väl bra med vanlig med antar jag)
Vatten
2 dl röda linser
salt
lime
Stek vitlök och pumpa i olja, stek med en msk gurkmeja sista minuten. Häll i linser och paprika, häll på grädde och ev vatten så att det täcker väl. Koka upp(håll koll,grädden kokar lätt över!). Koka till pumpan och linsena är mjuka(ca 13 min). Krydda med salt, mer gurkmeja efter behag och lime. Gott med couscous till.
Snabba gratängen:
Potatis
lök
gul paprika
röd paprika
tomater
selleri
kikärtor
skär grönsakerna i valfri storlek(men rätt tunt) och lägg i en smörad form. "Osthyvla" i potatisskivo, häll i kikärtor och täck med tomatskivor. Gör äggstanning (3 ägg, 3 dl grädde/mjölk, svartpeppar, timjan, salt) och häll över. In i ugnen på 200 grader i 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat.