Fräckheten tycks total. Ikeas grafiska profil, de blågula varukassarna, till och med kafeterian – allt har helt sonika kopierats i det falska Ikeavaruhuset i Kunming i sydvästra Kina. För att inte tala om produkterna.


Den kinesiska Ikeakopian är inte bara en dråplig historia, utan också en påminnelse om ett mörkt moln på Kinas ekonomiska himmel. Ikea föddes inte i Kina. Trots landets storlek och växande rikedom är få revolutionerande affärsunder, som Ikea, sprungna ur landet. Detta skvallrar om att framtidens Kina, bortom dagens tillväxtboom, står inför stora utmaningar.


Landet producerar nämligen få nyskapande produkter; Kina saknar egen innovationskraft. Istället köper man eller stjäl idéer. I Boston Consulting Groups årliga index över innovationsstyrka hamnar Kina först på plats 21. Inte heller finns någon tydlig grund för förbättring. Kina må ha ett fåtal topprankade universitet, men även dessa är svaga vad gäller ”riktigt originella, kreativa idéer”, som ordföranden för China Construction Bank uttryckt saken (New York Times Magazine 24/11 2010).


Kontrasten är tydlig mot hur läget är i USA, där universiteten matar näringslivet med nyskapande kompetens. Kina växer så det knakar, men fortfarande är det tillverkning av andras produkter, snarare än egna uppfinningar, som driver tillväxten.


Detta är grunden för det kinesiska undret och alla vet att den inte kan bära för alltid. Med tiden kommer den kinesiska arbetskraften att bli allt dyrare, och då kommer tillverkarna att börja se sig om efter andra länder med mer fördelaktiga kostnader. Ett land som är beroende av andras innovationskraft kommer på lång sikt knappast att kunna bli den världsledande stormakt som Kinas kommunistparti har för ögonen.


Om detta är de styrande i Kina smärtsamt medvetna. I november förra året lade den kinesiska regimen fram en plan för att öka antalet registrerade patent både i landet och av kineser i utlandet. Men målen siktar, på den kommunistiska centralplaneringens klassiska manér, mer på kvantitet än kvalitet. Patent på produktdelar räknas lika mycket som nyskapande uppfinningar. Fåfänga fixeringar vid antal patent kommer inte att ge Kina den innovationskraft som landet behöver.


Nej, de grundläggande problemen i den kinesiska ekonomin går inte att centralplanera bort. Så länge Kina saknar den innovationskultur som länder som USA och Sverige historiskt sett har varit duktiga på att ta tillvara kommer kinesiska framgångssagor, motsvarande Ikeas, även i fortsättningen att lysa med sin frånvaro.