• cff

    Stjärnklar: Grattis, jag håller alla tummar jag har.

    Kattflickan:  Det finns potentiellt en hel del negativa biverkningar av intag av DHEA som man skall vara medveten om. Huruvida dessa endast gäller om man tar tillskott trots att man redan har normala nivåer (vilket då skulle göra att man får onormalt höga nivåer) eller om det även gäller om man tar tillskott för att motverka en brist vet jag inte.
    I Läkartidningen finns det en artikel om behandling av bl.a. DHEA-brist och där står att man regelbundet måste undersöka livmoderslemhinnan och brösten - jag tror det är pga en oro för en förhöjd cancerrisk:
    www.lakartidningen.se/old/content_0339/pdf/3043_3049.pdf 

    Dock verkar det som man i USA väldigt friskostigt rekommenderar tillskott av DHEA till alla kvinnor som är trötta och slitna. Goggla lite på biverkningar och DHEA innan du fattar beslut om huruvida det är värt risken eller inte. 
    Till alla er som äter tillskottet rekommenderar jag att ni berättar det för era husläkare och ber dem att regelbundet följa upp er med blodprover av bl.a. DHEA (gör uppehåll med DHEA-tillskotten på 24 h  innan blodprovet), Testoteron, Kolesterol, Triglycerider och Androstendion. Vad man skall göra om något av dessa värden faller utanför referensramen är jag osäker på, men det borde kunna vara anledning till att få en remiss till en endokrinolog (hormonspecialist). Läkarna har ju tystnadsplikt, så det är ok att berätta för dem att ni tar DHEA, trots att det inte är tillåtet.

  • cff

    Kattflickan: Jag har tidigare frågat många läkare och sökt på internet efter vägar att skjuta upp klimakteriet, men hittills har jag inte hittat något. Men, DHEA kallas ju av en del för ungdomshormon, så kanske det hjälper. Jag vet inte om klimakteriet innebär att äggen tar slut, eller om det främst innebär att äggen inte kan mogna längre.

  • cff

    Har ni sett att lakrits kan öka DHEA-nivån (åtminstone i saliven): http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021p341.htm ?

    Jag har samtidigt hållit mig borta från lakrits eftersom jag har läst att det (i höga doser?) kan leda till missfall:


    Från Wikipedia: Glycyrrhetinic acid inhibits the enzymes (15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase and delta-13-prostaglandin) that metabolize the prostaglandins PGE-2 and PGF-2α to their respective 15-keto-13,14-dihydro metabolites which are inactive. This causes an increased level of prostaglandins in the digestive system. Prostaglandins inhibit gastric secretion but stimulate pancreatic secretion and mucous secretion in the intestines and markedly increase intestinal motility. They also cause cell proliferation in the stomach. The effect on gastric acid secretion, promotion of mucous secretion and cell proliferation shows why licorice has potential in treating peptic ulcer.
    PGF-2α stimulates activity of the uterus during pregnancy and can cause abortion, therefore, licorice should not be taken during pregnancy.)


    I höga doser eventuellt ökad risk för missbildningar. Från Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Glycyrrhizinsyra-i-lakrits/For-mycket-lakrits-/):


    ”En annan frågeställning är om glycyrrhizinsyra kan orsaka missbildningar under graviditeten, något som studerats i djurförsök och epidemiologiskt på människor. I djurförsöket exponerades dräktiga råttor via dricksvattnet för 21-680 mg glycyrrhizinsyra/kg kroppsvikt under dag 7-17 av dräktigheten (14). Vid de två högsta doserna (motsvarande en dagskonsumtion av mer än 7 kg lakritskonfekt hos en vuxen människa) observerades en sjukligt stegrad törst hos mödrarna, vilket kan tolkas som förgiftningssymptom. Dessutom påvisades hos unga foster en liten dos-relaterad ökning i förgiftning, samt några skelett- och mjukdelsdefekter och blödningar. I en epidemiologisk undersökning utförd i Australien studerades effekten av en hostmedicin innehållande lakrits. Av 6 408 gravida kvinnor använde 137 hostmedicinen. Inget samband kunde påvisas mellan hostmedicinen och havandeskapets utfall (15).”

    Ökar risken för för tidig födsel: http://aje.oxfordjournals.org/content/153/11/1085.long


     

  • cff

    Gaaa: jag tar 75 mg per dag (3 tabletter): 1 tablett precis när jag vaknar och 2 st en timme före lunch. Det stod olika på olika siter, men jag beslöt mig för att tro på de som säger att man skall ta det på tom mage.

    Förmodligen (men det är min egen teori) skall man dela upp det för att DHEA har såpass kort halveringstid (12 timmar enligt Wikipedia). Jag antar att man skall eftersträva att har någotsånär jämna nivåer i kroppen, samtidigt som de säger att man inte skall ta det på eftermiddagen/kvällen eftersom det har en uppiggande effekt. Jag tycker att jag har märkt att jag har svårt att somna de gånger jag tagit DHEA på eftermiddagen/kvällen (när jag glömt ta det tidigare).

  • cff

    Det verkar som om en del testar 7-Keto DHEA istället för "ren" DHEA. Det är ju inte riktigt samma sak verkar det som - det omvandlas inte till testosteron eller östrogen - men är det inte just den effekten som vi vill åt? Är det någon som vet huruvida 7-keto också fungerar för att förbättra fertiliteten?

  • cff

    Jag tar DHEA för att jag har lågt AMH (sen visade det sig att jag hade en extremlåg nivå av DHEA i kroppen innan jag började ta tillskott - och hade massa tråkiga biverkningar av det - extrem trötthet, ont i kroppen, koncentrations- och minnessvårigheter - allt detta blev omgående bra när jag började med tillskotten).

    Jag tror att det kan ta lång tid innan äggen påverkas av DHEAt så man kan fortsätta att hoppas på förbättringar även om de dröjer. Visserligen föreskriver amerikanska kliniker DHEAt i tre månader före IVFt, men i mitt fall så fortsatte AMHt att sjunka och var ännu lägre efter DHEA-tillskott (75 mg/d) i tre månader. Efter fem månader började det sakta stiga och efter sju månader hade det gått upp till 1.2 (från 0.37 som lägst). AMH utsöndras av primordiala folliklar, dvs de som skall ägglossas typ två månader senare, så det dröjer ytterligare någon ägglossning innan ett högre AMH borde kunna resultera i fler plockade ägg.

    Med andra ord - man kan hoppas att DHEA ger positiv effekt från allra första början, men om det inte märks så kan man fortsätta hoppas ett bra tag. Mitt nästa äggplock kommer att vara 9 månader efter att jag började ta DHEA och jag håller hoppet uppe (den 8e september kommer jag förhoppningsvis kunna rapportera goda nyheter :). 

  • cff

    Hej Väduren!

    mitt DHEA-s var 0.60 (referensintervallet i min åldersgrupp är .16-9.2) innan jag började ta tillskott. Jag äter 75 mg per dag  och mår otroligt mycket bättre. 

    Jag var hos en endokrinolog (som dock vägrade skriva ut Prasteron) som tog ett antal prover efter att jag börjat ta mina (egeninförskaffade) tillskott och det är bl.a. Testosteron. Jag har sedan valt att genom min VC fortsätta ta dessa prover och har än så länge (efter 8 månader med 75mg/d av DHEA) är nivån av Testosteron en bra bit under maxgränsen (finns ingen mingräns). Jag vet inte om nivån har ökat sedan innan jag började ta DHEA eftersom jag inte mätte den innan jag började ta tillskotten (men jag gissar att den var ännu lägre då).  Så länge din läkare följer upp utvecklingen av ditt testosteron (och ev även kolesterol och erytrocyter/röda blodkroppar) så borde han inte egentligen ha några problem med att du får testa högre doser. 

    I den här länkade artikeln (http://www.lakartidningen.se/old/content_0339/pdf/3043_3049.pdf) kan du på sid 3, under "Androgenbrist hos kvinnor" läsa om rekommendationerna för tillskott med Prasteron (artikeln fick jag från min endokrinolog). Där står det att man med tillskott av Prasteron "bör sträva efter en normalisering av DHEAS (referensområdet åldersberoende) men inte av testosteron, då det skulle medföra överdosering". Detta tolkar jag som att det behövs ännu mer DHEA/Prasteron för att nå upp till normalnivåer av testosteron än vad som behövs för att normalisera DHEAt. 

  • cff

    Väduren - du råkar inte vara från Stockholm? Om det är en Stockholmsk läkare som skrivit ut Prasteron till dig för din DHEA-brist så får du jättegärna inboxa mig hans namn - jag skulle behöva träffa en läkare som tycker att man skall behandla DHEA-brist.

Svar på tråden Tips om dhea