• Sven Erik Johansson

    Är det rätt att äta djur?

    Jag anknyter till den välbesökta tråden som berör halalslakt som jag är mot och ställer den bredare etiska frågan "Är det rätt att äta djur?"

    Jag är själv vegetarian och ser det som idealet men skulle döda och äta djur om jag inte hade tillgång till vegetarisk mat. Jag förnekar inte att det är acceptabelt att människor i vissa lägen dödar och äter djur men samtidigt , av kärlek till allt levande, förordar jag vegetarisk mat så långt det är möjligt. Jag väljer alternativet "Acceptabelt ex om ej veg kost finns men vegetariskt är idealet".

    Jag har en ovanlig åsiktskombination eftersom många djurrättsmänniskor är sekulära ungdomar (ofta till vänster) eller påverkade av österländsk andlighet. Jag är i stället
    politiskt konservativ och andligt sätt konservativ kristen. De FLESTA KRISTNA är vad jag
    vet INTE vegetarianer och jag kan INTE påstå att veg kost ger frälsning religiöst sätt
    (och förkastar österändsk karma- och reinkarnationslära) och jag erkänner att människor
    har lov att äta djur bibliskt sett MEN detta är som jag ser det för att  vi lever i en  värld i  obalans/disharmoni , en fördärvad skapelse där också naturens ordning är förvriden från vad det var tänkt men att fridsriket en gång ska återupprättas.

    Jag tror Gud älskar alla levande väsen och att det är positivt att värna om allt liv så långt
    det är praktiskt möjligt inklusive både djur och människor, både födda och ofödda människor tycker jag är viktigt att tillägga.

    Det finns INGEN kyrka (utom möjligen 7:e-dagsadventisterna) som i egenskap av samfund rekommenderar att äta vegetariskt men vi blir fler o fler kristna vegetarianer
    inom olika samfund.  http://www.christianveg.com   Bland förgrundsgestalterna i den
    kristna djurrättsrörelsen är pastor Frank Hoffman i USA (metodist?) och Andrew Linzey:
    anglikansk präst/universitetsteolog i Storbritannien. Många kristna är emot ideologisk
    vegetarianism men jag menar att det bästa inom den kristna traditionen alltid har erkänt Guds kärlek till andra levande väsen. Innan nattvarden i den kyrka jag går säger ibland
    prästen bland annat "Med din kärlek omsluter du hela din skapelse..........". Jag tar de orden på allvar. Jag är dock noga med att markera skiljelinjen mellan österländskt tänkande och de Abrahamitiska religionerna(kristendom (min tro) , islam och judendom).

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-29 14:21
    Tillägg: Också vällevnadssjukdomar i västvärlden och miljöförstöring och ökad växthuseffekt o därmed mer missväxter o ökad svält i den fattiga delen av världen hänger samman med bland annat animalieproduktionen o konsumtionen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-01 17:15
    Jag förnekar inte att det i framtiden kan behövas en viss reglering av vissa djurstammar i det vilda genom en viss skyddsjakt, men ser det lite som ett "nödvändigt ont"

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Är det rätt att äta djur?
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 20:33:09 följande:
    För att när man läser något i en bok kan man vinkla det som man själv väljer. Det är inte säkert att du vinklar de på samma sätt som författaren menar.
    Tillvägagångssättet som beskrivs i boken vet jag inte hur de är mer än så som du skriver, grisavel har jag viss erfarenhet av men kalkonavel noll.

    Hur man bär sej åt när man seminerar suggan finns nog nästan lika många varianter som de finns grisgårdar.
    Men även det du ser med egna ögon vinklas. Utifrån de erfarenheter och uppfattningar du har.
    Låt säga att du och jag bevittnar slakt på Scan. Jag är ganska säker på att vi upplever den olika och också beskriver den på olika sätt.

    När det gäller "Monsterbiff till middag" har den ett tydligt budskap: Djurskyddet måste bli bättre. Också i Sverige. Fler alternativ för konsumenten att välja på. Den som t ex vill äta svensk kalkon har i dag bara en ras att välja på. British united turkey som är framavlats så att hönorna och tupparna blivit så olika att de inte kan para sig (därav inseminationen). 

    Det finns säkert många olika sätt att stimulera suggan när hon insemineras. Författarna nämner en massagesadel med namnet Mr Stimuli som sätts på suggans rygg men den har tydligen inte fått så stor spridning ännu.

    Ska man tro författarna så är hanteringen inom kalkon- och grisaveln inte något man gärna talar om inom jordbruket. De som håller på med det skäms vilket märks i de intervjuer som görs i boken. Kanske inte så konstigt, sexuell kontakt mellan djur och människa är mycket tabu. 
  • VNmamma
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 11:48:43 följande:
    SVerige är självförsörjande på kött mellan 45-50%. En hel del av det köttet expoteras utomlands för att svenskarna är för SNÅLA för att köpa svenskt kött, många köper hellre brasilianskt eller argentisnskt.

    Så vem påstår du det är som håller betermarkerna öppna då om de inte är de djuren som produceras i sverige? Tror du de är nån dumjävlel med röjsåg?
    Om du är emot att grisar och kycklingar hålls instängda så får du köpa ekologiskt, det är lagkrav på att de ska ut.
    MEN om du kollar sjukdomsstatistik på de djuren som går ute kontra de som är inne av grisar och kyklingar så är de som är ute mer sjuka än de andra.

    Anledningen till att man föder upp lamm året runt är för att konsumenter kräver de, producerar vi dom inte i sverige med svaenska lagar och regler, köps de mer från andra länder, men de kanske du tycker är ok?
    Lamm föds upp på 120 dagar vilket skulle göra det möjligt att låta dom höst och vinter födda gå på bete. Har man dom så dom kan gå ut får dom ofta en hel del problem med klövröta eftersom dom inte klarar fukt.

    Nått mer?
    Eftersom den här tråden handlar om det är rätt att äta kött eller inte ville jag bara påpeka att en stor del av det kött som äts i Sverige inte betyder ett dugg för att hålla landskap öppna. Dels det importerade köttet som enl Svenskt Kött består av 50% av nötköttet, 35% av grisköttet och 63% av lammköttet under 2010. Dels allt svenskt kött från djur som aldrig betar.

    Det är fint med öppna betesmarker och jag är övertygad om att man hittar sätt att behålla ett varierat landskap även om vi i framtiden blir vegetarianer/veganer allihop. Dit är det långt. Låt oss börja med att mindre kött, varför t ex inte enbart kött från betande svenska djur? 
  • Sven Erik Johansson
    JabbaTheHut skrev 2011-05-08 11:54:37 följande:
     
    Okej, men som sagt, en ko vill ha en kalv. semineras hon och blir dräktig blir hon nöjd. då brunstar hon inte mer.
    Att man till störta del vill använda seminering ist för egen tjur är för att man ska kunna förbättre en kos fysiska möjligheter att hålla längre. Det är något vi kämpar ständigt med. Det är inte vår mening att en ko inte ska hålla mer än 4-5 år, när vi seminerar är vi jättenoga att hitta en tjur som kompletarar upp kons brister för att hennes avkomma ska hålla bättre.
    Skulle vi ha ett par tjurar som fick sköta alla dräktigheter så skulle bara en liten liten del av alla kor passa med tjuren som btäcker henne vilket innebär att de som inte passar ihop med största sannolikhet får en avkomma som ger ett bakslag i aveln istället för ett framsteg vilket innebär mindre hållbara kor i längden.
    Och ändå levde korna längre i en tid när inseminering inte var lika vanligt som nu och där det var vanligare med ett faktiskt möte mellan tjur och ko. Mitt alternativ på lång sikt är att göra alternativ till kött och mjölk så populära att det  allt enligt marknadens lagar inte föds så många kalvar överhuvud taget, vare sig pga insemination eller parning.
  • VNmamma
    Sven Erik Johansson skrev 2011-05-08 22:04:30 följande:
    Och ändå levde korna längre i en tid när inseminering inte var lika vanligt som nu och där det var vanligare med ett faktiskt möte mellan tjur och ko. Mitt alternativ på lång sikt är att göra alternativ till kött och mjölk så populära att det  allt enligt marknadens lagar inte föds så många kalvar överhuvud taget, vare sig pga insemination eller parning.
    Helt krasst är det väl så att det enda som är intressant i en högt uppdriven mjölkproduktion är hur mycket mjölk en ko ger, inte hur länge hon lever.
  • Sven Erik Johansson
    VNmamma skrev 2011-05-08 22:51:22 följande:
    Helt krasst är det väl så att det enda som är intressant i en högt uppdriven mjölkproduktion är hur mycket mjölk en ko ger, inte hur länge hon lever.
    Så är det ju förståss enligt de ekonmiska lagarna .Jag bara replikerade på en mening i inlägg 246  av Älgin angående kornas "hållbarhet".
  • JabbaTheHut
    VNmamma skrev 2011-05-08 21:48:23 följande:
    Men även det du ser med egna ögon vinklas. Utifrån de erfarenheter och uppfattningar du har.
    Låt säga att du och jag bevittnar slakt på Scan. Jag är ganska säker på att vi upplever den olika och också beskriver den på olika sätt.

    När det gäller "Monsterbiff till middag" har den ett tydligt budskap: Djurskyddet måste bli bättre. Också i Sverige. Fler alternativ för konsumenten att välja på. Den som t ex vill äta svensk kalkon har i dag bara en ras att välja på. British united turkey som är framavlats så att hönorna och tupparna blivit så olika att de inte kan para sig (därav inseminationen). 

    Det finns säkert många olika sätt att stimulera suggan när hon insemineras. Författarna nämner en massagesadel med namnet Mr Stimuli som sätts på suggans rygg men den har tydligen inte fått så stor spridning ännu.

    Ska man tro författarna så är hanteringen inom kalkon- och grisaveln inte något man gärna talar om inom jordbruket. De som håller på med det skäms vilket märks i de intervjuer som görs i boken. Kanske inte så konstigt, sexuell kontakt mellan djur och människa är mycket tabu. 
    Så du anser att det inte är bra att försöka efterlikna en naturlig parning vid semineringen av grisar?
    Det är väl bra att man i alla fall försöker få miljön så naturlig som möjligt för djuren som hålls?

    Djurskyddet kan alltid bli bättre, men de är fan aldrig nån som är nöjd. Att vi har världens strängaste djurskyddslag är de ingen som tänker på. Nej man tänker att fy vad svenskt kött är durt vi tar de här från brasilien istället. Sen har man mage att sitta å gnälla.Skrikandes
  • JabbaTheHut
    VNmamma skrev 2011-05-08 21:59:54 följande:
    Eftersom den här tråden handlar om det är rätt att äta kött eller inte ville jag bara påpeka att en stor del av det kött som äts i Sverige inte betyder ett dugg för att hålla landskap öppna. Dels det importerade köttet som enl Svenskt Kött består av 50% av nötköttet, 35% av grisköttet och 63% av lammköttet under 2010. Dels allt svenskt kött från djur som aldrig betar.

    Det är fint med öppna betesmarker och jag är övertygad om att man hittar sätt att behålla ett varierat landskap även om vi i framtiden blir vegetarianer/veganer allihop. Dit är det långt. Låt oss börja med att mindre kött, varför t ex inte enbart kött från betande svenska djur? 
    En stor del av detsvenska  köttet som äts i sverige idag är från mjölkkor. Och till största del är de just mjölkkor och ungdjur som håller markerna öppna.
    Hur kan du ens säga att det kött som produceras i sverige inte har ett dugg med att bidra till öppna marker att göra? Tror du djuren äter grus? Eller vart tror du vi får deras foder ifrån? Vilka tror du de är som håller naturbetena öppna?

    Det är nötkött från betande djur som hamnar i butik. De nötdjur som oftast inte får beta är tjurar. Tjurar anses ha det bästa köttet och blir oftast gourmet klassat. Det är de köttet som restauranger köper in och det köttet som exporteras.
    Så du kan lugnt äta köttet som säljs i butik. Sen finns de även företag som skylltar med att deras kött kommer från djur som betat. Du kanske har hötr talas om tax Kaprifolkött och naturbeteskött?
  • JabbaTheHut
    VNmamma skrev 2011-05-08 22:51:22 följande:
    Helt krasst är det väl så att det enda som är intressant i en högt uppdriven mjölkproduktion är hur mycket mjölk en ko ger, inte hur länge hon lever.
    Det är inte helt sant.
    Man eftersträvar alltid mer hållbara djur eftersom det är mer ekonomiskt att hålla en ko som blir äldre än att slakta ut henne som 1akalvare. En kviga går i två år innan hon kalvar första gången och under den tiden innebär hon bara kostnader, ju fler äldre kor vi kan hålla kvar och ju färre kvigor vi behöver föda upp, desto bättre för ekonomin.
    Men för att kunna ha kvar en ko längre måste hon ha bra ben, bra juver, bra kropp och en hyfsad produktion.
  • JabbaTheHut
    Sven Erik Johansson skrev 2011-05-08 22:04:30 följande:
    Och ändå levde korna längre i en tid när inseminering inte var lika vanligt som nu och där det var vanligare med ett faktiskt möte mellan tjur och ko. Mitt alternativ på lång sikt är att göra alternativ till kött och mjölk så populära att det  allt enligt marknadens lagar inte föds så många kalvar överhuvud taget, vare sig pga insemination eller parning.
    Men förr fick man mer för mjölken än vad man får nu. Man hade inte samma krav på djurhållningen på 40talet som man har nu. byggdaderna man bygger till djuren idag kostar så otroligt mycket mer än vad de gjorde då eftersom det är så många faktorer man måste se till.

    Men om vi går tillbaka till 40talets standard och priser på allt så kan vi allt ha kor som lever längre. Och många gånger mycket sämre..
  • Sven Erik Johansson
    JabbaTheHut skrev 2011-05-09 10:38:48 följande:
    Men förr fick man mer för mjölken än vad man får nu. Man hade inte samma krav på djurhållningen på 40talet som man har nu. byggdaderna man bygger till djuren idag kostar så otroligt mycket mer än vad de gjorde då eftersom det är så många faktorer man måste se till.

    Men om vi går tillbaka till 40talets standard och priser på allt så kan vi allt ha kor som lever längre. Och många gånger mycket sämre..
    Fast min tanke är ju att de inte skall leva alls , men ändå inte dödas för om de aldrig föds upp finns de ju över huvud taget inte. Hur når man då detta: jo genom att göra  alternativ till kött o mjölk allt populärare, marknadsföra alternativen bra vilket gör att uppfödningen minskar o minskar. Det är en långsam process allt enligt markandens lagar så jag tror det är möjligt.
Svar på tråden Är det rätt att äta djur?