• NinaCamilla

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Blingbling: Tackar för info. Nu känner jag mig lugnare. Myra: Jag frågade specifik om ET och FET räknas som 2 försök eller inte samt att vi har fått redan 3 ggr ÄD i Finland betald av dem. Svaret va att de inte kan lova nått men eftersom de inte ha ekonomiska krav, kan man få flera försök ersätt av FK. Jag vet dock ingen som har provat och fått flera ersatt av FK.

  • NinaCamilla

    Myra: De lägger inte ut information på FK mina sidor eftersom det är handläggning i Visby. Det är så tråkig att man får inte veta att hur lång har det kommit. Min ansökan borde behandlas snart. Den 10 jan blir det 90 dgr. Tror inte att jag hinner få den i tid.

  • NinaCamilla

    Myra: Jag håller med dig helt och hållet. Vi har fått 3 ÄD betald av FK och då fanns det ingen information i FK sidor (Mina sidor). Vi fick ett brev att ansökan hade mottagits men ingenting om status. Telefonnummer går till en vanlig FK om man har frågor och oftast de kopplar vidare via flera personer till Visby. Jag har pratat med Visby och fått email men oftast orkar jag inte vänta på flera timmar i kundtjänstkö. Den här gången gäller det min endometrios operation och jag har inte mottagit något brev. Jag skickade original kvitton och blev orolig så att jag skickade email via FK hemsida till Visby. Jag fick respons på emailet en veckas fördröjning men hellre det än att sitta på telefonkö. Visby-avdelningen skulle slippa alla telefonsamtal och email om status på ansökan skulle finnas i Mina Sidor. Vet inte varför dem har inte gjort det. Kanske för få som har sökt hittills men enligt nya lagen kommer flera och flera söka sig utomlands. Jag fruktar den dagen när vi har ett barn och jag måste vabba och fylla på FK´s blanketter och sitta i telefonkö Men hoppas att vi får göra det i framtiden.

  • NinaCamilla

    Lillan15: Varför det? Inferilitet är funktionshinder och då borde ni får ersättning enligt nya internationella regler och om ni har betalat själv IVF och inte landstingets. Hoppas på att specialisten går mot strömmen. Ni kan fortfarande överklaga till förvaltningsrätten även om ärendet kan ta upp till 1 år. Jag gjorde det vid vårt första ÄD när vi var inte bosätta i samma adress i 2 år. Vi fick rätt till slut.

  • NinaCamilla

    Lillan: Enklast är att när slutgiltiga beslut kommer och ni får inget, skriver ni ett brev till förvaltningsrätten med kopior av dokument. Bäst är att du går genom hela er historia och t.ex. pga.långa landstingskö och ålder (om du har bråttom) kunde vi inte vända till landstinget utan privat etc. Ta kopior på patientjournal och så.

    Googla om du hittar några lämpliga paragraf, ta kontakt med EU-instans om det finns något EU-lag etc. Så även om landstinget säger nej, kan FK göra en inviduell bedömning även om man har ett barn. Förvaltningsrätten går vidare med fallet och det kostar inget. Om man får fortfarande nej, då kostar det något att skaffa jurister etc och det lönar inte sig. Om ni har en kompis som läser juridik eller är duktig på juridik, be hen skriva ett brev ur juridisk synvinkeln. Viktigaste är att dokumentera och bevisa att ni behövde behandlingen. Om Socialstyrelsens riktlinjer säger att ni inte få hjälp eftersom ni har ett barn innan, då blir det svårare. MEN det kostar inget och ett brev till kan ni alltid skriva. Lycka till!

  • NinaCamilla

    Lillan: Problemet är att FK och Landstinget går under Socialstyrelsens riktlinjer över ÄD. Där är inte dock reglerad om man kan ha barn och hur många gånger kan man få ersättning. Annars är patientrörlighetslagen som du skulle kunna häva att du har rättighet för vårdbehandling i utomlands.
    Kolla denna länk med lite mer info.

    http://www.sjukhuslakaren.se/2011/12/07/direktivet-som-forandrar-varden-i-europa/

    Jag skulle säga så att eftersom Socialstyrelsen säger inget om att man inte få ha ett barn sedan tidigare, skulle jag häva att jag har sökt hjälp pga.funktionshinder och pga. patientrörlighetslagen. Även om min landstinget har ett ekonomisk krav att inte tillåta mig att söka hjälp, måste jag få det för att få en individuellt bedömning om situation (svårt att få barn är en funktionshinder). Typ något sådant.

    Jag tror att FK gör den här bedömningen just nu. Ni kommer granskas enlig icke-ekonomisk synvinkeln och de borde bedömma att ni får ersättning, tycker jag. Vänta på svar och sedan kan ni överklaga.

  • NinaCamilla

    Hälsning till alla. Jag kommer få ersättning för min laproskopi-operation utomlands. Det har dröjt eftersom det är handläggarens första beslut och formalia är inte på plats. Så ha lite tålamod och beslutet kommer, ni som väntar Själv har jag väntat över 90 dagar och har inte fått pengarna än - dröjer ytterligare 3-4 veckor.

  • NinaCamilla

    Hysteroskopi är mindre ingrepp än lapraskopi. I hysteroskopi man titta inuti i livmoder och ta bort myom och polyper och kollar att allting är OK. Det görs oftast när man inte ha några fel eller sjukdomar men vill kolla att allting är bra. I Grekland görs också ett litet snitt i livmoder för att embryo skulle fästa sig bättre.

    Laproskopi görs när man har endometrios och då opererar man bort chockladcystor och avlägsnar äggstocken om det är inflammerad. I mitt fall har jag endometrios som är diagnostiserad i Sverige. Peny i Serum sa att jag måste göra en operation till innan vi kan fortsätta med ÄD-spåret. Jag gjorde både lapraskopi och hysteroskopi, borttagen äggstock, chockladcystor och skar av mellanvägg i livmoder. Vi har gjort 3 ET och 1 FET utan plus så att det var verkligen behövt.

    Du kan alltid ta kontakt med Peny i Serum och ansöka förhandsbesked till hysteroskopi från FK om du behöver. Eftersom jag har endo, tror jag att ansökan gick genom bättre än för andra. Kanske är det någon i Aten-tråden som har gjort hysto i Grekland och fått pengarna tillbaka från FK. Hysto kostar 1500 EUR och laproskopi 4000 EUR via Peny.

  • NinaCamilla
    Zwillinge86 skrev 2014-01-24 11:00:32 följande:

    Tack för info! Då är det hysto som eventuellt skulle vara aktuellt för mig. Har inga konstaterade fel på livmodern, utan de hänvisar barnlösheten till mitt låga amh. Hänger i Aten-tråden också då jag funderar på att besöka Dr.D, om inte annat för att kunna utesluta immunproblematik innan vi går över till ÄD. Vet du något om hur lätt/svårt det är att få till hysto här hemma, eller är det kanske som med allt annat att man ändå inte riktigt kan lita på resultaten?
    Jag tycker definitivt att du ska kolla hysto iaf t.ex. jag hade en kraftig skiljevägg i livmoder som ingen hade sett i UL tidigare. Peny förklarade att omöjigt att bära barnet med en sån. Vissa har fått remiss till hysto i Sverige men tyvärr vet inte i vilka sammanhang, troligtvis infertilitetsbehandlingar. Laproskopi i Grekland görs med laser och i Sverige mekanisk och inte så noga. I Grekland har man fokus på att få barn men i Sverige är fokus på endometrios oavsett om man gör mer skada för det. Kanske det finns trådar här om hysto. Flera i Aten-tråden har gjort hysto vet jag.
  • NinaCamilla

    Myra: Viktigaste är nu att ni vädjar mot internationell perspektiv dvs. Landstinget har ett ekonomisk perspektiv och 40 år, i Finland är det 45 år och du kan ta flera länders åldersgräns med om du vill. Det finns Sundsvalls kammarrättens beslut från år 2009 som du kan styrka mål nr 1207-08. Googla det här och skriv ner på papper. Där kvinnan fick ivf betald även om hon var äldre än landstinget 37 år. Det gjordes i Finland. Paragrafen använde jag på min första ansökan om ÄD i Finland. Jag kollar imorn jag hittar något annat. Ni måste styrka på något sätt att du har rättighet även om du är äldre: funktionshinder, ekonomiska skäl hos landstinget och ni fyller Socialstyrelsens kriterier. Det är inte rökt än men ni måste skriva mer utförligt.

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?