Vad är konst?
Som frågan lyder.
Lars Vilks är en "konstnär" enligt endel människor.
Jag tycker inte det.
Min åsikt är att konst är föreställande/vacker/spännande.
Inte en massa provokationer eller en ihjälsvältande hund.
Som frågan lyder.
Lars Vilks är en "konstnär" enligt endel människor.
Jag tycker inte det.
Min åsikt är att konst är föreställande/vacker/spännande.
Inte en massa provokationer eller en ihjälsvältande hund.
Så länge det finns betraktare av ett verk som ser verket som konst (det behövs bara en ), så är det kost.
Sen om denna betraktare tycker att det den ser är uruselt är en annan fråga. Och om man verkligen, som enda betraktare, vill kalla detta "usla" verk som konst.
Men oftast är det fler som ser verket och det är ju alltid (haha kan man väll hoppas) någon som gillar det.
Det finns såååååååå mycket konst jag tycker är super dåligt, ja, jag kanske inte enns förstår meningen alls med vad konstnären har tänkt sig. Men jag kan se bortom mitt tycke och förstå att det är konst, fast i mitt tycke då, dålig konst. :)
så tycker lillla jag.
"Inget konstigt alls"
:D
Konst kan som objekt vara vad som helst, här finns inga gränser, men vad som "uppfattas" som konst har alltid med kontexten, alltså sammanhanget, att göra. För mig att konst både verkliggörande och främmandegörande, tröst, revolution och berättande. Att tro att konst är något som endast navelskådande, rödvindsdrickande studenter och välbemedlade hemfruar ägnar sig åt, är enligt min mening ett stort misstag. Det är ingen slump att det första en diktator "tar hand om" för att ta död på allt olikatänkande, all individualism, ja allt som inte ingår i diktatorna världsbild, är just konstnärerna: poeterna, författarna, målarna och filosoferna (Pol pot någon?). Och det är ingen slump att den kristna kyrkans makt vore helt omöjlig utan dess konstnärer; liksom alla andra religioner, politiska strömningar eller "stora berättelser". Makt och mänskliga idéer demonstreras alltid via konsten. Det tredje riket ägnade sig oerhört medvetet åt propagandakonst. Stalin hade sina utvalda konstnärer för att gestalta sina idéer - och tog död på de som inte föll honom i smaken, konstnärerna som var för "fritänkande". Och så vidare. Jag tror också att det är i detta sammanhang som du ska titta på Lars Vilks. Det handlar om makt, religon, tolkning; om det västerländska medvetandet kontra det österländska; om fanatism och om yttrandefrihet.
Är inte allt konst som skapas? beror väll på åskådarens intryck på det hela. Jag håller med TS men även provokationer osv klassas ju som konst i vissas ögon och känslor. En form av konst är det eftersom den skappar en känsla av motbjudhet exempelvis.
Konst är ett akademiskt ämne, idag består den mesta konsten av socialkritik. Allmänt (utanför konstvärlden) brukar man kanske mest tala om konsthantverk som konst - vilket enligt mig beror på att omvärlden (mycket på grund av utbildningsväsen m.m.) rör sig oerhört långsamt i förhållande till konstvärlden. Konstvärlden är på sätt och viss, men det är enkelt att delta i den (alla har inte intresset). Det som stör mig är att många människor verkar hävda sin rätt att förstå ett konstverk emedan en konstnärlig utbildning är lika lång som en läkarutbildning. Alltså, ingen skulle kritisera en läkare och hävda sin rätt att veta bättre, utan någon som helst insikt i den vetenskapen. Det är intressant att konsten å ena sidan går att kritisera från vem som helst, emedan få har kunskap i vilket internt syfte den fyller och vilka förhållanden som råder i konstvärlden.
Alltså, det finns en stor skillnad på konsthantverk och konst. Det finns ett antal definitioner på konst, den mest långlivade har varit den som Kant gav upphov till i slutet av 1700-talet, där han i princip uppfann konstbegreppet. Innan detta fanns inte konstbegreppet och man gjorde alltså inte konst, utan målningar.
Denna idé har i princip varit ledande ända tills postmodernismen, visserligen med förändringar och nyuppkommande teorier och tankar. Små utstick fanns under dadaismen då Duchamp upfann vad som skulle kunna kallas för en mer samtida konstmöjlighet, readymades - men han förstod det kanske inte då (han tolkade det ur ett dadaistiskt perspektiv).
Under 80- och 90-talet började idén om det konstnärliga geniet lösas upp genom diverse experiment. Idag kan man säga att ett konstverk består av väldigt många olika delar förutom det konstnärliga inslaget. Vi har konstteoretiker som skriver texter/kataloger, curators, m.m. Konstnären bara en del av sitt verk numera, det vore kanske omöjligt att accepteras i den samtida konstvärlden utan dessa kontakter. Som en konstnär förr kunde upptäckas genom tavlor gömda i en fotölj efter dennes död (minns inte vem detta var), kan inte längre ske. Konstvärlden har ofta varit framåtsträvande, men idag är möjligheterna till att utvidga konstbegreppet inte längre intressant. Det intressanta ligger snarare i dess omedelbara korrelation till samtiden, samhället och händelser.
Apropå Vilks så anser jag att bra konst tilltalar "hjärtat". Vilks tilltalar just nu hjärtat på ett antal sverigedemokrater vilket automatiskt gör att jag ser det som dålig konst. Den tilltalar ett fördomsfullt och osäkert hjärta.