Klickerträna skrev 2016-12-01 21:44:42 följande:
Åhh vad gott det låter!
När kan man få tag i julskinka? Har det börjat säljas?
Jag skulle vilja baka lussekatter till helgen, det blir mysigt inför advent. Kanske hinner jag imorgon
Men för att få dem extra saftiga ska man ha något extra i. Vad är det? Typ kesella eller något, tror jag att jag läst? Har du något bra recept Aniiee? Du brukar ha koll på allt i matväg
Jag såg på Coop när jag handlade att de fått in några julskinkor. Coops egna (både X-tra, Coop, och Änglamark), Scans och något märke till.
Jag brukar ha Kesella i lussebullarna, eller så gör jag riktigt gammeldags, efter recept jag ärvt av min mormors mor, med mandel i med mera. Bådadera blir riktigt goda. Recept på moderna:
Lussebullar med Kesella:
Smula
50 g jäst i en bunke. Smält
1 hg smör och tillsätt
5 dl mjölk (helst gammeldags/lant). Värm till 37 grader OM du är bakvan, annars helst svalare/kallt. Häll över jästen och rör för att lösa upp. Tillsätt
en burk kesella (2,5 dl),
1 gram saffran,
1,5 dl strösocker, 0,5 tsk salt och
1,5 L vetemjöl. Arbeta ihop till en deg, täck över och låt jäsa ca 30 minuter för 37-gradigt degspad, ca 1,5 timme för svalt till kallt degspad.
Ta upp degen, arbeta igenom den, och dela sedan. Det räcker till ungefär 30 bullar. Lägg på bakplåtar. Ställ den plåt som ska i ugnen försst ovanpå ugnen och sätt på ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa i 20 minuter. Pensla första plåten med uppvispat ägg och garnera ev med russin. (Russinen kan ju också bakas in i degen, om man gillar det.)
Ståll in plåt nr 1 i ugnen och plåt nr 2 ovanpå spisen, pensla och garnera medan plåt 1 gräddas. Grädda i 5-8 minuter. Om du får fler plåtar än 2 så gör detsamma med varje plåt.
Have fun.