Allergitråden
Miralicia skrev 2011-01-22 14:12:05 följande:
Jag har som lite underlag för en idé/litet projekt jag börjat pula lite smått med, roat mig med att med hjälp av lite bibliotekslån inventera lite hur utbudet av kokböcker med allergianpassade recept ser ut och vad de recepten i de olika böckerna innehåller. Utifrån det resultat jag kom fram till så känns det som att det finns rätt hyfsat underlag för mitt lilla projekt.Resultatet:
Totalt 15 olika kokböcker inriktade mot specialkost har jag gått igenom. 6 var enbart för glutenfritt, 1 äggfritt, 1 gluten & mjölkfritt, 1 mjölk- & äggfritt, 2 mjölk- & sojafritt och 4 böcker där recepten var anpassade för flera olika saker (i böckerna sammantaget, inte alla recept i alla böcker som var anpassade till allt).
Jag gjorde en väldigt snäll bedömning av vilka recept som kunde räknas till "utan allt"-recept, tex så räknades alla recept som "utan allt" om de som allergener enbart innehöll:
- smör (dvs lätt utbytbart mot mjölkfritt margarin),
- "mjölk eller vatten" som degspad,
- pasta (där det är lätt att bara byta till en annan pastasort),
- ägg att penslatex bröd med innan gräddning (lätt utbytbart mot ngt annat)
- ngn tsk-msk med sojasås/teriyakisås (som innehåller sojasås)/worchestersås
- bröd som skulle serveras som tillbehör räknades inte med (såvida det inte var hamburgerbröd, pitabröd, tortillabröd etc som var en nödvändig del för resten av rätten vilket då medförde att rätten som sådan oftast räknades bort)
- glutenfri mjölmix så länge som den inte specificerades till att det skulle vara grov gf mjölmix eller gf mix med fibrer eftersom det inte finns någon grov som inte innehåller sojasläktingar) - (och all gf mix/gf finmix/lågproteinmix fick räknas med trots att det i vissa böcker angavs till att det de hade använt var gf mix med vetestärkelse och mjölk och det inte är alls samma sak att baka med tex Lailas blå som med Lailas gula - så extremt snäll bedömning på den fronten).
I dessa 15 böcker (som utgör merparten av de böcker som faktiskt finns på svenska) som jag inventerat så innehåller de tillsammans ca 1850 olika recept. Av dessa 1850 olika recept så var det sammanlagt 580 recept som man med mina extremt givmilda kriterier kunde räkna till "utan allt"-recept. Dvs genomsnittet är att 31% av de recept som förekommer i allergianpassade kokböcker är med en väldigt snäll bedömning utan mjölkprotein, ägg, soja, baljväxter, nötter, mandel, gluten (och då ej specificerat till helt vetestärkelsefritt), havre, råg, men det varierar rätt kraftigt från kokbok till kokbok - allt mellan 8-61% av recepten kunde bedömas kunna räknas till "utan allt"-kategorin.
Men tittade man på vad det var för typ av recept så var det väl ca 1/3 av recepten som utgjordes av saft, sylt, etc samt recept av karaktären - skär frukt i bitar och blanda i en skål till fruktsallad, eller skär grönsaker i stavar och servera i glas, skär frukt/grönsaker i bitar och trä upp på ett spett, dela grönsaker i bitar och fräs i olja till en grönsaksfräs, blanda olika sorters sallad till en grönsallad, frys saft i ispinneformar till glass, stick hål i skalet på bakpotatisar och stek i ugnen tills de är mjuka, stek köttbit i stekpannan och krydda med salt och peppar osv osv av recept med likartad karaktär, dvs knappt att man vill kalla det recept i egentlig bemärkelse utan snarast lite generella beskrivningar.
Och sen var det alla recept som innehöll glutenfri mjölmix av olika slag (och då oftast med såväl vetestärkelse, sojasläktingar och i många fall även mjölk) som väl utgjorde närmare ytterligare sådär minsdt 1/3.
Så av rena direkta "recept" så var det väl kanske 1/3 som kunde ses som riktiga "utanallt"-recept (medräknat om man bytte ut vanlig pasta mot pasta "utan allt"), så ca 200 recept av 1850 st vilket blir ungefär 11% och som dessutom är fördelade på 15 olika kokböcker.
Inte konstigt att folk tycker att det är jättekrångligt att kunna få till någon om de bara tar upp första bästa kokbok inritade på allergianpassad specialkost. eller att det lätt blir lite "tråkig" mat när de väl försöker.