• Kavat

    Allergitråden

    t0va skrev 2010-11-08 14:21:30 följande:
    Tack det var precis så mammahjärtat och pappahjärtat kände, stackaren som reagerade när han bara åt 40ml. Idiotläkare... tur att maten räcker ett tag till eftersom hon inte ens frågade om vi behövde ett nytt recept, jag var så arg så jag tänkte inte på att fråga heller. Men vi lär nog få komma till barnklinkiken rätt fort nu. 

    Känner bara en sån sak som hans vikt, sist hade han ökat 337gr/ vecka och hoppat upp 2 steg på normalkurvan och nu ökat 223gr/vecka och ligger precis på kurvan. Han äter ju inte konstant längre, inatt gick det hela 6 timmar mellan målen. Go och glad kille även om han nu är lite förkyld.

    Tortera någon så... jag skulle aldrig komma på tanken att äta en hel påse haselnötter för att se om överkänsligheten kanske gett med sig. Nu när jag googlat så hittar jag att provokationerna folk gjort har handlat om 1matsked mjölkmat i några dagar och sen öka försiktigt.  
    Är man jätte känslig så är det ännu mindre. Vill minnas att Blå Myran började med ett (halv?)kryddmått (ren) mjölk. KOlla hennes block om det står något.
  • Kavat
    t0va skrev 2010-11-08 14:30:23 följande:
    Oj... då blir jag ännu argare när de sa att vi skulle byta ut ett helt mål. 

    Tänkte på en annan sak, läkaren sa att när de är 3månader så ska man gå över och testa igen. Stämmer det eller var det också något hon läst på cornflakespaketet? Var precis som med vaccination, "vid 3månader så byter man" Jag hittar inget alls när jag googlar utan bara det som sköterskan på föräldrastödet sa att när det är dax för smakpotioner så kan det behövas stöd från dietist och läkare vad man kan testa och hur, och ev. provokation innan men inget om en specifik ålder.  
    Tror att Blå Myrans "schema" var för permanent införande typ och inte provocering...

    Om jag minns rätt så var det iaf på ett ungefär så här man provocerar med ren mjölk
    1/2 krm första dagen
    1 krm andra dagen
    1/2 tsk tredje dagen
    1 tsk fjärde dagen
    2 tsk femte dagen
    1 msk sjätte dagen osv.

    Alltså en sakta och försiktig ökning. Sen beror det givetvis hurdan reaktion man fått tidigare. Andnöd - ja, då ska man inte alls provocera själv.

    3 mån..? Det är nog olika vad som rekomenderas. Däremot så brukar de säga lite beroende på att det kan växa bort snabbt. Men man bör inte provocera mer än en gång i halvåret, skulle nog mer säga en gång om året är vanligast - om man provocerar alls. Anledningen att man provocerar oftare med bebisar är just för att det kan växa bort och man inte ska ge mjölkfritt i "onödan".
    Ok, mjölkfria ersättningen är dyrare för "staten" men barnet mår ju inte på något sätt dåligt av mjölkproteinfri kost i övrigt, så stå på dig!
  • Kavat
    Rasmus päron skrev 2010-11-09 10:34:57 följande:
    Hello alla kloka!

    Dags att be om nya, kloka, råd! Igår fick vi bekräftat att Rasmus är lika allergisk mot ägg som mot vete, han har iofs aldrig prövat ägg utan vi "vet" det bara via prick och RAST. Så nu är nästa uppgift på dagordningen att lyckas med att baka goda tårtbottnar utan "allt". Är det förresten nån här i tråden som råkar sitta på ett recept på goda kanelbullar, även de måste vara utan vete, mjölk och ägg.

    Har ni några tankar kring hur man gör nu när det är dags att pröva fisk? jag är ju själv så allergisk så det bara är lax som kan komma på fråga hemmavid men om Rasmus tål det så vill vi ju testa andra fiskar också.... För visst tänker vi väl rätt som tänker börja med feta fiskar före vita fiskar??
    Hej!
    www.familjeliv.se/Bloggar-9-39/b98965p1245620.html  gör dem numera med kardemumma och mjölkfritt margarin i. Dock svårt att smeta ur margarinet då degen inte håller ihop. Så sist tog jag flytande. Behövs dock mycket för att de sk bli riktigt goda

    Miralicia har lite tårtor i sin blogg. Jag gör tårtbotten som hennes hallofeepaj. utanallt.blogspot.com/search/label/T%C3%A5rta
    Vi testade lax först, vilket rekomenderas, och det är den enda som hittills funkat ok.
  • Kavat
    t0va skrev 2010-11-11 15:06:50 följande:
    Tackar då ska vi kolla lite i affärerna, för nu är jag övertygad om att han fortfarande har problem med mjölken. Idag har han varit så kinkig och riktigt ledsen och spände kroppen som i båge efter att han ätit, precis som det var förut. För att inte tala om kräkningarna, jag har bytt 5 bodys nu sen 10 tiden... precis som förut. På mjölkfritt så har det gått med samma body hela dagen. 
    Då har du enligt min mening satt diagnosen. Jag hade inte fortsatt provocera.
  • Kavat
    saffe skrev 2010-11-11 14:22:51 följande:
    Hej! Tänkte höra med er som har barn som går på dagis.. Kan dom köpa in vilka produkter som helst eller har dom bara vissa produkter? Får ni köpa in själva och lämna till dagis? Bakar ni eget bröd i de fall det inte finns nåt att köpa? Mina barn ska börja dagis i mitten på januari, men jag har inte fått klartecken till 100 % att dom får gå där jag sökt. Jag har talat om flera ggr att dom är allergiska, men ingen verkar intresserad av att veta vad dom kan göra för att underlätta. Dom säger bara att det inte är några problem och att dom har haft barn med dom allergierna. Men grejen är ju den att det är ju skillnad på att ha ett barn med mjölkallergi, ett med veteallergi och ett annat med äggallergi mot att ha ett barn som är allergisk mot allt det. Blir ju en väldig skillnad på matlagning... Men jag får väl ringa själv och be att få prata med kokerska och personal... Tänkte bara hur ni andra har det, vad man kan begära av dom. Å andra sidan vet jag inte om jag vill att det ska bakas åt mina barn i samma lokaler som dom bakar med vetemjöl och ägg...
    Nu går mina bara 15 timmar/v och äter endast lunch där. De åt kokt ägg en dag i veckan innan han började men det var en kille som reagerade luftburet (?) så de tog bort det. Men de har kvar såser som är majonäsbaserade som de andra verkar få någon gång i veckan. Make no sense to me! Obestämd
    Det är just det där med såser som jag tror är klurigast. Alltså de flesta vet att pasta är gjort av vete så pasta har de koll på. Men att alla såser är vetebaserade om de inte är majonäsbaserade är lätt att "glömma" då det inte "syns".

    Jag bakar eget bröd hemma. Jag köper även in risdryck och pasta, som inte fanns i deras "sortiment".

    Vi fick heller ingen info i början och undrade hur det skulle gå. Sen hade vi ett möte med personalen, städ och rektorn någon vecka innan han började. Vi ska ha ett uppföljningsmöte efter ca 1 månad.

    Kokerskan på dagiset och de som gör maten i ett annat kök (en del chill and cook, eller vad det heter och även allergimat) har jag inte haft möte med. Men jag är inne hos kokerskan titt som tätt och "tjötar".
    Har även haft lite telefonkontakt med de i allergiköket. Men alla de är toppen och kryddar typ bara med salt och peppar för att inga fel ska uppstå samt lagar enkel mat. De har heller inte ägg eller vete i det allergiköket.
    Däremot så hade de vikarie och då blev det fel. Så riskerna ligger nog inte hos ordinarie personal utan när det är vikarie i vårt fall.

    Samma personal sitter med under måltider, blir de sjuka så ingen ordinarie kan sitta med så ska de ringa så får vi ha honom hemma om vi inte vill chansa. Det är ju lätt åtgärdat när jag ändå är hemma, men svårare så klart om jag hade jobbat. Sen har de satt in extra städ efter att jag tjötat en del Drömmer.. Golven städas och våttorkas alltså innan han kommer på morgonen (de äter frukost i samma lokal som de leker i) Även stolar och bord och ja, städerskan gör ett jätte jobb! Och så har han ett eget handfat med egen tvål. Hum, det är nog det jag kan komma på såhär...

    Lämnade över lååånga listor på vad han inte kan äta och vad t.ex vete dols under för namn (kolla Miralicias blogg).
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-11-11 19:11:04 följande:
    Oj, missade skriva visst skriva en hel del... jag gav okokt laktosfri mjölk nu på eftermiddagen. Är det för snabbt att ge laktosfri yoghurt imorgon redan?
    Tål hon soja - guar? Läs ordentlig på den laktosfria youghurten för det är jätte många utav dem som har det som förtjockningsmedel. Liksom lättvarianterna av creme fraiche osv.

    Annars så skulle jag också föreslå obegränsat med otillagad laktosfri mjölk och sen försiktigt blanda i vanlig om det funkar. Ofta är det ju laktosen som ställer till det i början så ta det lugt med den vanliga och börja hellre med fööör lite än för mycket så kroppen hinner "tillverka" laktasenzymer.
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-11-11 19:59:06 följande:
    Och så hade jag tänkt fråga om jag ska gå från laktosfri till låglaktos och sen till vanlig? Ska jag fasa över eller byta rätt av? (vill verkligen undvika diarréer! )
    Försiktigt, jag skulle börjat med kryddmått vanlig mjölk första dan och sen halv tsk, en tsk osv. Efter ett par veckor är du uppe i bara vanlig. Men jag skulle nog skippat låglaktos helt utan kört på så här tills du bytt ut allt laktosfritt mot vanlig. Lättare att ha koll då och du kan fortsätta med samma mängder som tidigare.
  • Kavat
    Mela78 skrev 2010-11-11 20:12:27 följande:
    Tack! Hon tål inte soja, guar eller liknande. Hittade bara en laktosfri yoghurt som skulle kunna fungera just pga guar i vår affär. Vet inte om det finns fler. Det var en naturell, så det går ju att smaksätta själv.
    Känns helt konstigt, för ett år sedan senast reagerade skruttan med världens diarréer, eksem och sömnlösa nätter när sonen råkade spilla te med mjölk i. Nu är vi uppe i flera dl mjölk i intag utan reaktion. Är så spänd av förväntan, det riktigt pirrar i magen samtidigt som det känns för bra för att vara sant!
    Nu hoppas jag att jag minns rätt, men Verums är utan guar. Dock ej de små drickypughurtarna. Tyvärr är de ju dock fettsnåla...
    Härligt, håller tummarna!
  • Kavat
    2små2stora skrev 2010-11-12 09:09:53 följande:
    Om du berikar Neocaten med Calogen så mättar den bättre och då behövs inte lika stor mängd. 

    Här har J börjat dricka Blåbärssoppa (Ekströms kokbara) som verkar vara fri från det mesta. Socker , blåbär, Maltodextrinet kommer från potatis. Modifierad stärkelse (står ej av vad) citronsyra och vitamin C
     Ekströms soppor och krämer har modifierad stärkelse från potatis! Åtminstonde när jag frågade för mindre än ett år sedan... (frågade om blåbär, hallon och aprikoskräm)
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-11-11 20:01:05 följande:
    Nu har vi fått besked om VB. Vi hade 1/4 för S men sen vi är säkra på att hon tål mjölk o ägg har vi sökt om. Vi får inte på enbart henne, men tillsammans med A. Vi får ingen merkostnad. Så bye bye ersättning från TH, men jag är glad att beslutet gäller från denna månad som beslutet togs så vi slipper betala tillbaka till TH.

    Känns lite konstigt att få mindre nu när S för första gången har regäla eksem och vi smörjer helkropp 4 ggr/dag, men det ska ju vara tillfälligt...
    Både bra och dåligt alltså.. Men skönt att ni fick något.
Svar på tråden Allergitråden