Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden

    tes 75 skrev 2011-02-20 15:27:33 följande:
    www.risenta.se/sv/Recept/Lingonbrod/?search_t...

    här är det gamla receptet, med quinoaflingor (risenta har inte quinoaflingor nu vad jag vet, men andra såsom biofood har): www.baka.se/recept/lingonbrod
    Biofoods quinoaflingor är märkta med att de kan innehålla spår av säd och skalrester - om de inte har ändrat på senaste tiden
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Bokhylla skrev 2011-02-21 11:03:56 följande:

    Om man ska köpa halvfabrikat och vill undvika vete ... vilka ska man köpa då?


    Vilka ingredienser är det man ska vara vaksam på när man kollar innehållsförteckningen ang vete.


    Är om möjligt mer less idag, käka mor kom igår för att peppa och stötta. Hon skulle vara snäll och ge mig kaffe, efter en klunk känner jag att det är vanlig mjölk i !?


    Skadan redan skedd, kli hela natten, bajsmaraton idag och en plåsterbebis  hela tiden. Suck!


    "Standardhalv/helfabrikaten" för många här inne skulle jag gissa är:
    - Mamma Scans köttbullar
    - Ica har några frysta delikatessköttbullar i eget märke som vi hade i julas då jag inte riktigt hann med det jag tänkt mig (har inte koll på exakta innehållsförteckningen, har även Icas färska som vi brukar ha här hemma
    - falukorv
    - scans kryddiga korvar
    - Findus frasbakad fisk
    - flertalet typ Hotdogs
    - en del pommes/strips/klyftpotatis kan innehålla tex dextros av vete (eller vara typ panerade med vetemjöl Obestämd) men det finns flera som bara är potatis och olja så läs på förpackningarna.
    - en hel del korvar med riktigt hög kötthalt (typ 80% kött) är ofta utan de mesta "utfyllnaden" av allergener
    - en del kassler (men kan också innehålla bla glukossirap, så varierar mellan olika märken)
    - bacon är en bra smakhöjare på det mesta
    - flertalet frysta hamburgare (finns en del som kan innehålla ströbröd så läs på förpckningarna), men Scans, Icas, Eldorados och några från Ica typ "Svenska hamburgare" mfl brukar vi kunna ha här hemma)

    Lite om jag kommer på på rak arm att vi brukar ha här hemma i varje fall (dottern utan mjölk, ägg, soja, baljväxttillsaser och ett gäng saker till och jag själv utan vete/sädesslag, orkar inte kolla efter ursprung till tex druvsocker etc utan undviker främst glukossirap och dextros (utöver det som uppenbart är vete/sädesslagoch tar sen allergitabletter om det skulle vara att det börjar klia på mig)

    glukossirap, dextros och maltodextrin är i princip samma sak men olika grad av raffinering och behöver inte ursprungsmärkas. Vanligaste framställningen är från vete, majs eller potatis. Glukossirap är nästan alltid vete åtminstone delvis om det inte står angivet, medan maltodextrin betydligt oftare är majs.
    Druvsocker kan ha ursprung i vete.
    Finns ett flertal olika sorters modifierad stärkelse med 4-siffriga E-nummer som kan vara framställda ur vete, men dessa är betydligt mer förändrade till struktur än tex dextros, maltodextrin.

    Vanligast att reagera på av "undantagen" är glukossirap följt av dextros, medan druvsocker, modifierad stärkelse betydligt ovanligare.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    LillSkruttet skrev 2011-02-21 11:13:27 följande:
    Trist! Hoppas att det inte var att hon bara ignorerade att det var vanlig mjölk, utan att det var ett ärligt misstag. Typ att det gick av bara farten... men det är ju så trist när det får såna konsekvenser.

    Ringde allergimottagningen idag och pratade lite om ev majsallergi samt för att boka återbesöktid vilket läkaren sagt att vi skulle. Någon tid hos läkaren fanns dock inte förrän i början av april!!  Och i hans tidbok hade tydligen inte april dykt upp ännu så jag måste ringa igen i nästa vecka för att kunna boka in mig där. 
    Frågade iallafall sköterskan ang min misstanke om majsallergi. Hon pratade med en dietist och ringde upp mig igen. Är, som ni redan kommenterat tidigare här, majsproteinet man brukar reagera på, och av den anledningen har nog inte Leo reagerat på Nutramigen men på majskrokarna. Hon rekommenderade heller inte att göra någon välling på rismjöl och vatten, pga att det är för näringsfattigt. Trol reagerar inte Leo på Maizena, eftersom det inte är protein i det, och då kan vi göra välling som vanligt med det och nutramigen.
    Jag fick i alla fall en telefontid med läkaren i morgon em för att höra om vi ska ta något test för att bekräfta majsallergin, eller hur vi går vidare. Känner alltmer att jag vill träffa dietist nu....  
    Att göra välling på rismjöl & vatten är ingen större skillnad på att göra med Maizena - såvida du berikar även risvällingen med nutrapulver som du gör redan nu med Maizenavällingen.
    Det finns protein i Maizena, men väldigt, väldigt lite rester (<0,5g/100g)  då det är svårt att få den helt protienfri när man utvinner stärkelsen, så det beror på hur känslig han är för majs om det funkar med Maizena eller inte.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    LillSkruttet skrev 2011-02-21 12:39:36 följande:
    Ok. Jag vet inte, men skulle anta, att han inte är extremt känslig mot majsen. Han har ju bara synligen reagerat när han ätit majskrokar, och då har det varit ett gäng. Så det kanske funkar med maizenan då. Men jag förstår inte dietistens svar (eller om det blivit missförstånd på vägen mellan mig-ssk-dietist-ssk-mig). Jag hade ju inte tänkt byta nutramigenen mot rismjöl och vatten....tänkte bara att jag skulle göra vad jag kunde för att utesluta majsen. Men då kanske jag kan göra en rismjölsvälling och tillsätta de där 6 skoporna nutramigen, likaväl som att göra maizenavälling. *snurrigt*
    Skulle behöva sitta med dietisten och bolla med henne direkt känner jag. 
    Tror nog att ssk:an missförstod dig och trodde att du skulle byta ut nutran helt mot enbart rismjöl och vatten.
    (Och om hon var tvungen att ringa dietisten för att höra om det var troligt att det var  proteinerna i majsen som han reagerade på så ger jag inte så värst mkt för hennes kunskaper om allergi. )

    Ur näringssynpunkt så kan du med gott samvete använda rismjölsvälling istället för maizena om du vill det, blir snarast lite mer näringsrikt med rismjöl än maizena eftersom rismjöl ändå innehåller 6 g protein & 1,5 g fett/100 g jämfört med maizena som har <0,5g protein & 0 g fett/100 g.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Experimenterade lite med "grädde" och gjorde fusksemlor (dvs utgick från muffins istället för släta bullar) tidigare idag. Grädden blev riktigt bra och kändes helt ok även om man inte måste äta mjölkfritt.
    I stora drag ris, socker och lite fett utöver lite jäsmedel och ev smaksättning, så även majsfria om man inte medvetet väljer majsstärkelse när man ska göra "grädden".

    Lyckas inte ladda upp bild här i tråden just nu så ni får gå till bloggen och kika:
    utanallt.blogspot.com/2011/02/fusksemlor-och-gradde.html


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Kavat skrev 2011-02-21 21:08:12 följande:
    Och jag fattar fortffarande inte varför du inte bor granne med mig???
    Du får väl hojta om nån av era grannar ska sälja sina hus  Flört 

    ... eller så får du väl satsa på den där SKL-karriären du fick föreslagen på det där FB-yrkestestet så att du kommer hit   Flört

    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ELI 79 skrev 2011-02-22 10:28:17 följande:
    Jag är så ovan vid att han är sjuk så det är nog därför...nu verkar han vakna så vi får se hur han är
    Försök att tänka lite objektivt hur du skulle agera/resonera om det var en patient på jobbet och med avseende på vätskebalans etc. Du har ju förutsättningarna även om det blir en helt annan sak när det är de egna barnen. Man behöver ju inte backa helt till jobbrollen, men ett halvt steg tillbaka föör att reflektera lite utifrån det kan vara användbart. När man ändå har kunskapen menar jag.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ELI 79 skrev 2011-02-22 18:28:47 följande:
    nu har han kallskrikit i 30 minuter. han beter sig som han gjorde när han fick vete i sig förut. bara skriker, ligger på golvet och sparkar, inget är bra, han slåss och man får inte ta i honom. Det har man inte fått göra på hela dagen, så fort jag tagit i honom har han skrikit! :-S
    ELI 79 skrev 2011-02-22 18:31:55 följande:
    det konstiga är att han inte är speciellt magsjuk, missförstå mig rätt. kräkts 3 ggr sedan i går lunch (alla ggr i går) haft tre lösa avföringar i går, en i natt och en i dag...så sen i natt hra han bara haft EN lös avföriing. Han har inte ätit något men han har fått i sig ca 3 dl vätska och 3 isglassar i dag...
    Det är inte så att han skriker och att du inte får peta på honom för att han har ont (i magen) då? 

    Håller med om att det kan vara bra att åka in och få en bedömning om inte annat för att utesluta ngt inom "akut buk"-området, (tex appendicit eller ileus) med tanke på att han inte upplevs som "så magsjuk". Kräkningar är ju inte helt ovanligt i samband med flera sådana tillstånd och även det här att bara vilja ligga still och inte vilja att ngn rör en (för att man har ont).
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ELI 79 skrev 2011-02-22 18:59:22 följande:
    ja jag räknade på minst 1.5 liter på honom. Han har fått i sig typ 4 dl plus glassarna så det kanske är typ 6 dl eller vad kan det vara??!
    Den är relativt mjuk men man han säger "aj" och tar bort handen  på mig när jag försöker klämma honom lite på magen.
    Klistrar in vad jag skrev nyss:

    Det är inte så att han skriker och att du inte får peta på honom för att han har ont (i magen) då? 

    Håller med om att det kan vara bra att åka in och få en bedömning om inte annat för att utesluta ngt inom "akut buk"-området, (tex appendicit eller ileus) med tanke på att han inte upplevs som "så magsjuk". Kräkningar är ju inte helt ovanligt i samband med flera sådana tillstånd och även det här att bara vilja ligga still och inte vilja att ngn rör en (för att man har ont).
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    tes 75 skrev 2011-02-22 20:22:46 följande:
    vår påse har en symbol med överkorsad ax..

    Då har de ändrat det på senare tid, var ngn månad sen som jag köpte den som är här i skåpet.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Allergitråden