• Kavat

    Allergitråden

    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:12:32 följande:
    Vi har en symtomfri son! Helt fantastiskt!
    Från att det har kliat konstant på hans tunga och ofta i rumpan, att humöret har varit uselt, till att ha en go och glad (för det mesta) kille med en tunga som inte kliar! Nästan för bra för att vara sant känns det som.
    Går fortfarande på begränsad kost. Vi har en lista över vad han får äta, men den listan växer hela tiden!
    Vi är ganska övertygade om att det har varit tomat, fläskkött och potatis som har ställt till det (förutom fisk, fågel, kiwi och banan som han inte tål sedan tidigare). Vi fortsätter med att införa en sak i taget och skriva matdagbok osv.
    Är så glad över husmor i köket på skolan. En fantastisk kvinna med stor förståelse. Hon verkligen är mån om sonens mat och välbefinnande och förstår att vi måste ta det lugnt. Hon respekterar att han inte vill prova nya saker i skolan. Hon kräver inga läkarintyg och är flexibel. Så oerhört skönt. Nu ska all tillagning av specialkost ske centralt på en nybyggd skola där det finns en separat avdelning i köket för detta. Detta är i sig mycket bra och kommer att öka säkerheten avsevärt. Men maten kommer att lagas i förväg, frysas ner och levereras ut. Nu när vi håller på att utreda så behöver vi kunna ändra med kort varsel vad som ska ingå i maten. Detta har husmor förstått och själv, utan att jag ens nämnt något, har hon sagt till om att hon även fortsättningsvis kommer att laga sonens mat. Känns så skönt, för nu fungerar det så bra!
    Läkarbesök nästa vecka, remiss skickad till barnallergispecialist, tid hos specialisttandläkare för undersökning av tungan i början av december.
    Både tomat och fläskkött är histaminfrisättande. Har du googlat listan på sådan föda om det stämmer med vad han reagerar på?

    Skönt att han mår bättre och att kokerskan är så bra!
  • Kavat
    spökplumpen skrev 2012-10-13 10:37:42 följande:

    Ja hjälp, vad man känner igen sig. Det som jag för tillfället känner mig mest avundsjuk på är att man kan gå till affären, köpa buöjongtärningar oh använda utan att lägga en tanke på det. En annan får stå och koka sina egna buljonger och frysa ner och hoppas att den dagen man ska laga mat att man då inte glömt bort att man redan tagit det sista. Att kunna vara spontan med matlagning och inte behöva planera allt i detalj och alltid ligga tre steg före. Men å andra sidan så äter vi avsevärt mycket bättre mat idag än vi gjort tidigare, med väldigt lite tillsatser.
    Har du kollat ekologiska buljonger? Vad är det ni inte kan äta?

    Vi använder just nu alltid Rapunzels ekologiska buljong, som vi köper i en liten ekologisk affär, men har för mig att det finns andra förslag i utan-allt-bloggen.
  • Kavat
    LadyM skrev 2012-10-12 13:53:43 följande:
    Hej! Hur är det när man är ute och äter ang. frityroljan - "överlever" allerrgener och smittar andra livsmedel?

    Sonen är kraftigt fisk och äggallergisk, det brukar alltid funka med pommes ute och nu har även provocerat kyckling med gott resultat (tjohhhooo!!!).

    Tänker nu t.ex på McD - friteras kycklingprodukter tillsammans med fisk o äggprodukter och är det isf några problem?
    Du menar om en fiskallergisk kan äta kyckling som är friterad i samma olja som fisk?

     Ibland lossnar det ju små bitar så jag hade inte vågat chansa. Men det är ju inte alltid alla samfriterar utan det kan skilja från ställe till ställe. Jag tror tex att pommesen nästan alltid friteras för sig själv. Men man får fråga vid varje tillfälle.

    Sen beror det ju så klart hur känslig man är.
  • Kavat
    Molina skrev 2012-10-17 12:43:00 följande:
    Har någon av era barn reagerat på Litells kokkorv?
    Vi åt den igår och efter ett tag sa Moa att hon hade ont i magen!
    Den ska vara mjölkfri/gluten/ärtfri!
    Och idag va hos lös imagen i skolan inget annat.
    Har något i bakhuvudet att jag känner igen det här på något vis att hon har reagerat på den förut.
    Vet inte vilken du menar? Alltså kokkorv, heter den så? Kontakta dem och fråga?
  • Kavat
    Trottoarbonden skrev 2012-10-15 19:52:29 följande:
    Vad tror ni? Tror ni att vi behöver fortsätta undvika spår av nötter?
    Sonen har reagerat ibland på mandel, men inte helt konsekvent.  I samband med att detta började togs blodprov och det var positivt för mandel, men också för alla sorters nötter, plus kokosnöt. På läkarens inrådan undviker vi därför nu alla nötter, inklusive spår av nötter. Men han har aldrig någonsin reagerat på nöt. Läkaren säger att vi ska undvika eftersom det kan vara så farliga reaktioner på just nöt och att blodprov är positiva.
    Men han har även haft positiva blodprov på (bland annat) mjölk och vete som han äter massor av utan besvär!
    Det är svårt att veta hur vi ska göra, det är väldigt begränsande att undvika spår av nötter (ingen fika på stan, inga konditori-frallor eller kakor, choklad...).
     
    Känn efter själv är mitt råd. Man ska ju inte undvika i onödan sägs det ju också... Har ni anapen?

    Mina är ju allergiska mot mycket, men spår av soja och nötter verkar onekligen funka.
    Provocerar just nu med mandel, drömmen för de stora är Fazers wienernougat, den är ju utan det mesta annat, men har spår av nötter.
  • Kavat
    AAEV skrev 2012-10-16 21:50:25 följande:
    Kan en allergi ha ett så diffust symptom som "ledsen? Konstig mening, men ni fattar nog. Varje gång E har ätit fisk är hon helt omöjlig. Ledsen, arg, gnällig.. Tål inte minsta motgång utan bryter ihop. Men så är ju alla treåringar ibland. Åh vad svårt det är!
    Ja skulle jag säga. Kanske inte måste vara en regelrätt allergi men någon sorts överkänslighet kan det säkert vara.
  • Kavat

    Ni kan väl kontakta dem och höra efter? Och återkomma med svaret?

    Nu är ni ju två så risken ökar ju helt klart att ni har rätt...

    Men blir förbannad över hur det kan bli fel.

  • Kavat
    AAEV skrev 2012-10-17 22:14:11 följande:
    Ja hon har ju konstigt bajs men det har hon haft sen hon föddes. Kanske inte så konstigt då... 
    Hon får även röda prickar runt munnen, men har tyckt det varit så "lite"
    Hon fyller tre om en månad. Hon klagar ofta på ont i magen, men hon hör ju också oss säga det ofta. (jag har själv känslig mage och har ofta ont)
    Fast så är fel att tänka. Barn klagar sällan på att de har ont om de faktiskt inte har det, och knappt ens då är min upplevelse...
  • Kavat
    spökplumpen skrev 2012-10-18 11:09:55 följande:
    Vi skulle även börja återinföra grejer (trots att deras magar fortfarande strular och att kropparna är rödprickiga). I januari ska äldsta börja på dagis och det är så besvärligt för dem att utesluta vete! Så sa läkaren! Så vi ska börja testa att återinföra först havre och sen vete. Men någon information om hur det sker fick vi minsann inte och när vi frågade så fick vi bara ett luddigt svar om att vi skulle ta lite i taget. Sen spårade hon över till mjölken och hur vi skulle börja med laktosfritt när vi började återinföra det.
    Dåligt! Jag skrev lite mer i sädesslagsallergitråden.

    Jag hade inte återinfört saker om de inte mådde bra. Då är risken större att det inte funkar. Jag har en övertygelse och det är att man alltid ska lita på sin instinkt till att det är bevisat att det är fel. Efter att ha blivit "överkörd" i många år av läkarna och de hade fel och jag hade rätt varenda gång, så insåg jag att jag var förbannad på mig själv att jag inte stod på mig mer och faktiskt bevisade att jag hade rätt. Det är i så fall deras uppgift att bevisa motsatsen. De bara gissade, helt övertygade och de har haft fel varenda gång.
     
    Så, med andra ord, mitt råd är att ta det lugnt och göra det i er takt. Det är inte jobbigt för dagis att ta bort saker ur kosten. Tar man bort en sak så kan man lika gärna ta bort tio saker i princip om de ändå lagar specialmat, så se det ur er och ur barnens perspektiv. Att ni ska må bra och orka. Jag tror det är viktigare för er alla att hitta ett grundläge där de mår bra.
    Kan tillägga att de har tagit fem år och vi är fortfarande inte helt framme på den ena, men nästan. Han hade luftburna allergier och då är det mycket svårare, speciellt när läkaren vägrade ta prover, trots mitt "tjat", prover som det senare syntes hur allvarlig allergi han har. Om de bara tagits tidigare så hade vi besparat honom 1,5 års lidande i onödan och en massa timmars sömn.

    Den minste är över två år och vi har fortfarande inte hittat alla felande länkar. I vårt fall har jag saknat hjälp från sjukvården även om jag bett om det så har vi bara skickats runt från den ena till den andra. Nu hoppas jag att vi har hittat rätt och får den sista hjälpen. Behöver veta vad han reagerar på luftburet och vid kontakt och det behöver sjukvården hjälpa oss med.
    Kram och stå på dig!
  • Kavat

    Sephira, jag ser ingen anledning till att han ska ha svårt att bajsa om han helammas och han tål det du äter. Tyvärr. När började du med mjölproteinfritt?

    Däremot hade jag inte slått på stora trumman för blodstänket ännu, som du säger så är pc inte bra för magen. Men blir det värre eller inte slutar måste det kollas. Se till att han får i sig probiotika som hjälper magen med bra bakterier. Helt någon sort med många stammar och då allergenfri.

Svar på tråden Allergitråden