• Anonym (Nyfiken)

    Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S

    Vet inte under vilken rubrik man ska ta detta på, men iallafall..
    Min 14 åriga dotter har haft ett förhållande med en 16 årig kille i
    snart 1 år och dom skulle vilja förlova sig, mest på kul och för att
    dom verkligen älskar varandra över allt annat.
    Då undrar jag, kan så unga personer verkligen förlova sig?

  • Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S
  • Xtinaa

    Ähh det skulle ju skrivas i STORA BOKSTÄVER!

  • puss

    ja alfonsina, det kan alltså ta slut även om man är 100 år.

  • Xtinaa

    Alfonsina
    Vad menar du med

    "Men snälla TS, en 14-åring kan väl inte vara en player ens en gång? Jag tycker det är mer skrämmande att man har så allvarliga förhållanden som 12-åring... "

    :-S

  • Alfonsina

    Precis det jag skrev.

    En player är någon som "drar över det motsatta könet och sen går vidare" enligt mig. Och kan man vara sån som 14-åring? Och att man som 14-åring redan haft ett 2-årigt förhållande är för mig skrämmande.

  • Legewiel

    Nä, nu måste jag få opponera mig lite. Man förlovar sig inte för att det är gulligt, inte heller för att man vill visa att man verkligen älskar varandra (gör inte alla som är tillsammans det?), inte heller för att visa att man menar allvar (måste man bevisa det?).

    Nej, förlovar sig gör man för att man ska gifta sig så småningom, idag behöver man kanske inte gifta sig inom ett år som det var förr (många gifter ju sig aldrig), men det som en förlovning handlar om är att man lovar att tillbringa sitt hela liv med den personen! Det är inget man ska ta lätt på eller ha bråttom med.

    Vill man visa sin kärlek finns det så många sätt att göra det på, varför inte köpa gemensamma, likadana smycket tex? (tänk på Victorias och Daniels hängsmycke med deras initialer). Att förlova sig när man är så ung tycker jag är ganska onödigt, det är min ärliga åsikt. Visst, det kan hända att det faktiskt håller hela livet, men man förlorar väl inget på att vänta ett par år? Om man genast förlovar sig, vad ska man göra nästa gång man känner att man vill visa sin kärlek? Gifter man sig då? Och vad gör man sen då? Nästa steg?

    Jag känner många i min ålder (jag är 21) som redan har varit förlovade många gånger, många med motiveringen att "de älskar ju varandra och det känns rätt just nu". När man frågar om de tänkt gifta sig eller om de känner att detta är "den rätta", så slingrar de sig och säger att vi får väl se...

    Enligt mig är en förlovning inte lika mycket värd om du har gjort det många gånger förr, det är ju inget speciellt med det den 5:e, 6:e eller 7:e gången... Och vad gör du med ringarna, har du köpt dyra sådana är det ju inte skoj att bara lägga dem i lådan. Och billiga förlovningsringar är väl inget att ha, då är det ju bättre att man väntar tills man har råd att köpa kvalitet!

    Med detta vill jag inte förringa unga människors kärlek, det kan mycket väl vara äkta och på riktigt, men jag undrar bara; vad har de att förlora på att vänta ett par år, se om kärleken håller och gör förlovningen till något väldigt speciellt! Det finns ju så mycket annat man kan göra för att visa sin kärlek, när man förlovar sig ska det precis som giftermål vara med tanken att man ska leva tillsammans hela livet!

    In my humble opinion.

  • Xtinaa

    Jo, men många i hennes ålder är faktiskt så.. konstigt eller ej.
    Går till ena personen, leker av sig lite, tröttnar, och går till nästa.
    Sån är inte hon, och jag tycker inte det är något fel att hon varit
    ihop länge med samma person, det är väll bara bra?
    Varför skulle det INTE vara bra? Förstår jag inte.

  • JsN

    Xtiina, är det din dotter som fundera på att förlova sig?

  • Åsa

    Alfonsina. Får säga att jag inte riktigt följer ditt resonemang. Det går omöjligt att veta på förhand om just detta är ett förhållande som ska hålla resten av livet. Även om det inte skulle spricka så finns ju risken att bli änka/änkling. Med den rädslan att göra fel saker i fel relation, vågar man göra något alls? Jag tycker det väsentliga är vad man känner _då_.
    Jag var i trettioårsåldern när jag och min man blev ett par, men det innebär inte att jag underkänner min "ungdomskärlek" som varade i tiotalet år; det sprack, men det fanns ju anledningar till att vi höll ihop så länge också.

    Det är också olika vad man lägger in i för symboliskt värde i olika handlingar. För mig är man en familj i och med att man flyttar ihop, somliga tycks tycka att det inte blir på "riktigt" förrän man gifter sig. Även förlovning lägger man in olika värderingar i; en romantisk handling, en markering att man hör ihop eller ett tecken på att man ska gifta sig inom kort.

    Jag var förresten och hälsade på ett par på 27 och 29 härom dagen. De har varit ihop i tretton år och fick barn för ett par år sedan. Undantag finns. Tycker det är upp till paret att bedöma om det är bra eller dåligt att träffas som unga.

  • pummsan

    tycker att det är synd att förlovningen har tappat sin inebörd, när man förlovar sig bestämmer man ju att man ska gifta sig ellerhur? Har snart vart förlovad i ett år och skulle ha gift oss nästa sommar men då jag är med barn igen så blir det nog inte förn sommaren efterdet. (vill hinna gå ner i vickt igen) känns som att det blir en aldeles för lång förlovning.....

Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S