• Åsa

    Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S

    Visst kan de det. Gifta sig kan de ju inte, ens med målsmans tillstånd, eftersom giftermål anses innebära sex och sex med minderårig är helförbjudet. Men förlovning är ju som ovan sagt inget rättsligt bindande idag.

  • Åsa

    Alfonsina. Får säga att jag inte riktigt följer ditt resonemang. Det går omöjligt att veta på förhand om just detta är ett förhållande som ska hålla resten av livet. Även om det inte skulle spricka så finns ju risken att bli änka/änkling. Med den rädslan att göra fel saker i fel relation, vågar man göra något alls? Jag tycker det väsentliga är vad man känner _då_.
    Jag var i trettioårsåldern när jag och min man blev ett par, men det innebär inte att jag underkänner min "ungdomskärlek" som varade i tiotalet år; det sprack, men det fanns ju anledningar till att vi höll ihop så länge också.

    Det är också olika vad man lägger in i för symboliskt värde i olika handlingar. För mig är man en familj i och med att man flyttar ihop, somliga tycks tycka att det inte blir på "riktigt" förrän man gifter sig. Även förlovning lägger man in olika värderingar i; en romantisk handling, en markering att man hör ihop eller ett tecken på att man ska gifta sig inom kort.

    Jag var förresten och hälsade på ett par på 27 och 29 härom dagen. De har varit ihop i tretton år och fick barn för ett par år sedan. Undantag finns. Tycker det är upp till paret att bedöma om det är bra eller dåligt att träffas som unga.

Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S