Frejon skrev 2010-03-06 08:03:20 följande:
Jo jag håller med, vad jag menade var att barnen lägger mycket energi på att lära sig flera språk. Vissa barn som bor i t ex södra sverige behöver ju inte lära sig samiska och finska. Bara svenskan och så engelska i skolan. Vår dotter är ju snart 6 år och hadde först nasalt tal men efter att hon genomgick en operation där gommmen förlängdes så började hon prata mycket bätre. Talterapöuten sa till oss att hon i detta nu inte skulle skilja ur Ebba från en hop 6 åringar, hon har börjat prata så bra. Så ja det behöver inte alltid bli problem, men det kan kanske ta mera energi och då kanske utvecklingen av nått annat gå långsammare än vad det skulle ha gjort annars.Men Spalt är ju en så lindrig missbildning så jag tycker man skall inte ta nån panik över det. nästan alla barn har nått "fel" visa får glasögon, andra har koncentartins svårigheter, you name it. Har bland annat en vän som har en kille på lite över 4 år, nu har läkarna och rådgivnings personalen *spunk* och nästan panik för att han inte kan göra allt som en 4 åring borde kunna göra. De tänker inte på att han kan göra andra saker som endel 6 åringar inte kan göra. Han måste nu gå på special gymppa ,hos psykolog, fysioterapi, talterapi....bara för att han hela sitt liv inte varit lika snabb att lära sig saker som barn i "normala" fall är. Rådgivningarna går bara efter sina kurvor.
jo ja förstår precis hur du menar, och det ställer ju stora krav på oss föräldrar att i sin tur ställa stora krav på skolan, så barnen får bästa tänkbara möjlighet att lära sig samma saker som andra barn, utan att något ska bli lidande. men när börjar dom läsa engelska, när jag gick i skolan började man på mellanstadiet vill ja minnas :), o då har man ju redan hunnit utveckla sina modersmål rätt så bra iaf. dessutom läser ju många barn något extra främmande språk som tillval i skolan, då kan man ju istället koncentrera sig på att fördjupa sig i tex, engelska.
visst är dom ganska hysteriska med sina kurvor, dom ser inte alltid så nyanserat på barnen, utan forkuserar på problemen.
sen får man väl själv värdera vad man tycker är viktigast att lägga energi på, o utifrån det hjälpa sitt barn till det man själv tror är bäst. men vi har också haft mkt funderingar just pga flerspråkigheten.