• EL I

    Allergitråden

    Har skrivit detta inlägg i mjölktråden också men det är ju lite "annat folk" här så jag skriver här också...

    Jag har ju en 14 månaders som inte tål mjölk och soja som ni vet. Anledningen till att jag misstänkte det så tidigt var att stora sonen haft problem med sin mage också. Tar hans historia lite kort (men antar att den blir rätt lång ändå för det är ju 3.5 år...)

    Han fattade inte att amma alls utan fick ersättning (semper) redan på BB. Försökte pumpa och ge blandat med ersättning och fixade det i 5 veckor sen gav jag upp. När han var 1 vecka gammal blev han förstoppad första ggn (det var då jag drog ner kraftigt på den pumpade mjölken). Vi har sedan hållt på med allehanda olika saker.
    När han var bara någon/några månader så kunde han få 30 ml laktulos, messmör, olja, katrinplommon you name it! Inte mycket hände trots det. Han skrek när han bajsade och var stenhård. Han kunde äta en hel katrinplommon burk utan att han bajsade.

    Försökte få hjälp av BVC men allt  de sa var "en del barn ÄR sådana" hmm. När han var 6 månader och han skrek varje gång han bajsade och jag gav massvis med laktulos, så fick jag nog. Slutade med ersättning (Hade då bytt till NAN vid ca 1-2 månaders ålder) eftersom han åt bra av annan mat. Det blev då bättre och han bajsade självmant för första ggn, men långt ifrån bra. I samband med detta så sökte jag akut till barn mottagningen och fick bara rådet att ge mer laktulos för "en del barn ÄR såhär..."

    När han var ca 14 månader så började han få diarré... han bajsade ner sig från topp till tå VARJE dag i en månad, det bara rann om honom. PÅ detta fick han magsjuka och kaskadkräktes massor (vi tror det var magsjuka). Då åkte vi in akut och fick efter detta komma till en läkare och en utredning påbörjades.
    Där sa de att vi skulle testa laktosfritt(?!) för de trodde han blivit sekundärt laktosintolerant efter en magsjuka... fast jag försökte förklara att detta varit sen han föddes...
    Sen blev han lite bättre på laktosfritt och diarréerna slutade, då kom förstoppningen tillbaka och vi började med laktulos igen. Någon gång emellanåt har misstanken om mjölkproteinallergi tagits upp av läkare men de har inte trott så mkt på det. Eftersom jag varit så osäker (innan jag fick son nr 2 som MÅSTE  ha mjölkfritt) så körde vi på med laxermedel. Vid drygt 3 års ålder fick han Movicol som funkade mkt bättre. Han har nu blivit bättre i sin förstoppning och vi kunde fasa ut movicolen. Nu har han dock börjat bli förstoppad igen. När han blir förstoppad så kissar han på sig (kan väl inte hålla sig när det trycker på blåsan) och han bajsar i kalsongerna...små kluttar men inte stenhårda...men när man sätter honom på toa kommer inget. Enda ggn han har nåt annat symtom än förstoppning är ibland då han får TOKONT i magen. Han blir alldeles kallsvettig, blek och skakar, skriker och mår dåligt. Kan gå över på allt från 10min till flera timmar! Detta kommer kanske en gång varannan månad. Vi har varit hos läkare 2 ggr med detta men inte just när han haft ont utan dagen efter, de har då inte hittat något "fel" utan antar att det beror på förstoppningen men inget vi vet säkert.

    De enda testerna de velat göra är gluten som de testat 2 ggr...i övrigt INGENTING!

    Vad tror ni??? vet att det är långt och att det är svårt att gissa, men? har inte fått något vidare förslag  på barn mott direkt... De säger bara "så länge det funkar med laxermedel så..." men hur länge ska vi hålla på med det liksom...

  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-04 18:22:35 följande:
    Jag hade tagit bort mjölken och INTE ersätt med soja. Sen hade jag ringt Linköping och bett om patchtest på båda barnen...
    hihi ok, jag SKA verkligen göra det!!

    Det är ingen idé att göra ett prick eller RAST på ett så stort barn med så sena reaktioner eller?
  • EL I

    kavat: jag har också missat att du ska ha bebis!! grattis hoppas den lille slipper allergier när den väl kommer till världen. när är det planerat?

  • EL I
    2små2stora skrev 2010-03-04 19:55:23 följande:
    ELI: tack denna gång kommer jag inte att lyssna på BVC om att det är kolik om bebben börjar gasta varje kväll. Blir den som J som kommer den att bli hård i magen istället för lös vid mjölkallergi.
    nä jösses! det trodde jag om mitt första, hade inte en tanke på nån allergi. han skrek konstant dagtid om jag int egick med honom i vagnen. jag gick hela dagarna. jag gick ner mina grav kilon på typ 2 veckor haha

    när barn nr 2 började gasta 10-15 timmar han med så antog jag att det inte var kolik denna gång
  • EL I

    Nu har jag varit i kontakt med Linköping för patchtest men de tyckte inga av mina barn var "berättigade" till detta patchtest...

    så nu får vi väl ha det som vi har det och se om det går över...

    Stora pojken trodde de ev att det var en motorikstörning i tarmen...han har nu bajsat i kalsongerna varje dag i 5dagar... hmm jätteskoj när han är 3.5 år, både för honom och för oss - NOT!

    Lillkillen mår ju faktiskt bättre. Han är lite gladare och hans kinder är lite bättre. Hoppas på det bästa. Vi kör på med mjölk-och sojafritt så får vi se. Ska provocera i sommar igen.

  • EL I
    Miralicia skrev 2010-03-08 18:28:42 följande:
    Vem var det som du pratade med i Linköping?
    Karel Duchen som var barnallergolog...
  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-08 18:32:24 följande:
    VA!? Nu blir jag arg! Vaddå för bra? Gör ett själv och se vad du får för resultat och fota! Så har du lite bevis, om det visar något. Men blir så ledsen att höra att de inte ville ta emot er. Jag hade krävt att få komma och inte gett mig.
    Jag mailade dem då jag jobbar massor av nätter nu och inte har möjlighet att ringa på telefontiden så jag har inte pratat med dem personligen, ska väl kanske försöka göra det nästa vecka när jag inte jobbar.
    Detta var en del av svaret jag fick:

    "På Allergicentrum, US genomför vi pacthtester. Dessa tester är dock lite svåra att tolka. Det svar det ger är möjligen vilket födoämne det kan röra sig om man nu funderar på att ta bort någonting. Ej heller säger den speciellt mycket om det är allergi eller annan form av överkänslighet.


     


    När det gäller dina barn nedan tror jag det handlar mera om att testa vissa saker."




  • EL I
    saffe skrev 2010-03-08 20:03:38 följande:
    Jag har ringt på telefontiden och pratat med sköterskan och då var det inga problem att få komma o göra lapp-test OM läkaren på barnmottagningen inte ville skriva remiss. Så man ska väl gå den vägen först, men i "värsta" fall går det att få komma dit ändå. Tror du inte att hon menade (sista meningen) att dom kan testa det du redan misstänker och inte lite på "måfå"? Hoppas du förstår vad jag menar...
    Nä för i resten av mailet så står det att man kan testa att ta bort mjölkprotein till stora pojken och att han nog inte är allergisk utan har motorikproblem och därför blir testerna negativa och ingen idé att testa.
    Det står att jag borde ta bort dessa saker och sedan avslutar de med:

    "Det är alltid bra att göra dessa förändringar med allergologstöd och eventuellt dietist. Har du haft tillgång till dessa?"

    Så nej de tyckte inte att det behövs göras nåt lapptest eftersom mina pojkar inte verkar allergiska. Som alla säger hmm återigen känner man sig inte trodd!
    Stora pojken, ok, han kan mkt väl ha motorikproblem...han har ju "bara" varit förstoppad i 3.5 år nu...

    Lille pojken reagerar ju tydligt med smärtor i buken, kräkningar och diarré vid både mjölk och soja...om det är allergi eller inte struntar jag i men tål det gör han inte i alla fall

    Blir så irriterad...
  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-08 20:41:07 följande:
    Jag tolkar det som precis det ni vill ha svar på! Alltså, ni kommer inte få reda på om det är sojasläktingarna som spökar, då de bara brukar sätta soja, utan det måste ni testa fram. Men däremot kan ni få stora ledtrådar om han reagerar på havre, vete osv. Och för att veta helt säkert om det är det som testet visar så måste man ju utesluta också och ev. provocera. Testet ger ju inget absolut svar, men ger bra ledtrådar om vad det kan vara. Om det nu inte visar något alls så måste ni ju själva ta bort ändå och provocera, om ni ska komma fram till vad det är. Sen om man är allergisk eller överkänslig, spelar det någon roll egentligen? Mår man dåligt av det i någon form, är det väl bättre att undvika så man får må bra, vara glad, nöjd, sova och slippa diarréer?!
    Nä absolut. spelar inte mig nån roll.

    Det är alltså ingen mening att göra nåt patchtest utan vi får prova oss fram...
Svar på tråden Allergitråden