• EL I

    Allergitråden

    Kavat skrev 2010-03-11 19:23:10 följande:
    Min har ju kontaktallergi som du vet. Det är som sagt bara ni som kan avgöra hur mycket allergin påverkar honom. Men är han kan ju inte göra något åt det själv.  Det är ni som måste bedömma om det är värt att han ska vara ledsen, få ont i magen, sova dålig osv. Ni vet ju inte hur mycket det påverkar honom om ni inte tar bort det och ser. (Om det nu är vete, och bara vete...) Det är ju lätt att tro att de är på ett visst sätt, men här hemma fick vi en helt annan bebis, eller ja, han var ju 10 månader när vi fick bort allt han inte tålde. Jag trodde att han var ledsen, grinig och hade svårt att sova, men allt hade ju en förklaring. Så i vårt fall så är det sååå mycket värt att få bort allt han inte tål och se honom må bra och upptäcka livet. Som du säkert märkt så är de flesta barn i denna tråden ÄVEN allergiska mot havre och de andra sädesslagen. Så risken finns ju. Angånde 8:e allergin, så beror det nog på hur man räknar kanske?  Mjölk, ägg, soja, vete, fisk, nötter har jag hört är ordningen. Men kanske han räknar baljväxter som en allergi, eller ärtproteinallergi osv? Jaja, hur som, inte jätte vanlig allergi, men faktiskt inte helt vanlig heller. Tyvärr så hänger ju allergier ofta ihop. Har man mjölkallergi så är det vanligt med sojaallergi och även äggallergi i kombination. Har man veteallergi så har man också ofta havreallergi. Inte nödvändigtvis, men i de flesta fall jag kommit i kontakt med. Förr så ersatte de mjölk med soja och då ökade sojaallergin. Idag ersätter de med havre och då ökar havreallergierna. Så ett tips oavsett är att även vara försiktig med havre! Sen tycker nog jag att för hans skulle så kanske ni bör ta bort allt en månad för att se hur han mår och sedan ge lite och se hur han mår och hur han klarar av det. Då kan ni mer se hur han faktiskt mår utan och hur han reagerar på det. Vällingintag behöver inte minskas, men det är nog bättre att ge t.ex på risdryck och majsmjöl och Profylac/nutra än på vete/havre (enago). Pannkaka kan man göra utan mjölk, ägg och vete. Blir dock inte samma sak. Däremot blir våfflorna grymt goda!
    Ja det är ju det... usch känner mig så elak men jag tycker det är svårt då det känns som om ALLT "normalt" försvinner om han inte kan äta vete heller
  • EL I
    Snutten skrev 2010-03-11 20:23:04 följande:
    Det finns ju många ris och majs alternativ. Men jag håller med dig. Är SÅ glad för att Siri tål sädesslagen. Det känns som om att det blir lättare då
    ja det är ju det

    jag ska få en assistent av min mamma hihi så då kan jag ju börja baka eget bröd (orkar inte baka själv utan maskin ) och då kanske det blir enklare. tyvärr känns det som om det är vete i det mesta, även konstiga saker som t ex blodpudding såg jag häromdagen...
  • EL I

    Anledningen till att jag "smittade" mina barn med vattkoppor är att oftast blir det lindrigare ju yngre de är. Man KAN som vuxen bli riktigt dålig av vattkoppor vilken de mer sällan blir som barn.

  • EL I

    Enl läkaren så var det: mjölk, ägg, fisk, skaldjur, nötter, soja o vete... Sen var det en till som jag inte minns. Med reservation för ordningen...Sonen tål ju inte mjölk o soja. Ägg har vi testa, men ingen förbättring utan, fisk äter han jättesällan , nötter har han aldrig smakat liksom skaldjur. Sen måste det vara nåt han utsätts för ofta annars skulle man ju se mer tydligt om han får det sällan.. Därför sa han att det ju är mest logiskt med vete trots att det är ovanligt.

  • EL I

    kavat skrev: "OJ! Ja, det var mage det, han ser onekligen jätte svullen ut!

    Vete och havre är två olika sädesslag, men båda är sädeslag liksom råg och korn.
    Ofta så är man allergisk mot alla, då de är så lika i proteinstruktur, men självklart finns det de som inte tål en sak, medans de andra funkar.

    Sen finns t.ex majs som också räknas till sädesslag i vissa fall, men det skiljer sig från övriga och ofta brukar det funka.

    Havreallergi ökar eftersom man ersätter mjölk med havre i så många produkter.
    Så jag tror att det beror på att havren överkonsumeras. Både jag och Blå Myran har barn som vi tror har fått allergi pga överkonsumering av havre.

    Jag tror att för att få ett bra resultat om du tar bort så ska du ta bort både ock. Jag hade i alla fall tagit bort alla (havre, råg, korn och vete) för att sedan provocera med en sak i taget. Ofta tillverkas även produkterna i samma kvarnar osv, så det är bara om man köper REN havre som man vet att den inte innehåller vete. Råg och korn finns inte rent vad jag sett.
    Dvs, i praktiken, tar du bort vete så måste du även ta många av havreprodukterna ändå, så då kan man lika gärna köra hela racet på en gång. Tyvärr är det inte säkert att läkaren vet detta (att det finns vete i de flesta andra sädesslagsprodukter) så där kanske ni måste stå på er lite.

    Känns även lättare att ta bort allt under en tid, än att först ta bort vete minst en månad och så blir han inte bättre och sen får ni ta bort även havre osv. Det tar ju så mycket onödig tid i mina ögon.

    Angående dagis. Nu har ni en läkare som tror er, det är bara att begära ett intyg om dagis kräver det."

    Jag skriver här ist för mjölktråden eftersom det inte gäller mjölk det här. Tog några fler bilder i dag o la in, blir mer tydligt på nåt sätt när man ser det på bild Han ser ju ut som en ballong

    Det svåra tycker jag är att byta ut sädesslagen mot annat, vad byter man till liksom??  Jag inser ju att det kanske inte är helt normalt att han ser ut som han gör...men jag tycker det blir så avancerat. Dagis har alltid stöttat (sen var de tänker egenltigen vet jag inte och det är väl skitsamma också...så länge han får mat han tål).
    Jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga liksom ALLT ställs ju upp och ner känns det som

  • EL I

    Haha komiskt att en renodlad allergitråd inte får var under den kategorin!! undrar om de ska ta bort den helt och hållet???

    Har en fråga. Hur stor risk är det att man "förstör tarmarna för alltid" om man ger barn nåt de inte tål?
    Tänkte på om det nu ÄR så att sonen inte tål sädesslag, finns det risk då om han nu får det i alla fall, att hans mage förstörs helt och att han blir mer och mer känslig?

    Utslagen på kinderna börjar bli sådär röda igen nu Det har ju varit bättre ett tag (Men aldrig varit helt borta någon gång). Fattar ingenting!
    Har försökt att ge sonen ris och potatis i stället för pasta nu t ex. Det är bröd jag tycker är svårt...bakar alla eget bröd här eller finns det sånt som inte är gjort på vete??

  • EL I

    Jag har börjat fundera starkt på att ta bort  vete (och ev havre också) från sonens kost. Jag måste bara invänta min assistent så jag kan baka bröd.

    Några frågor:
    vad ger ni till frukost??
    Äter ni mest potatis och ris eller finns det ytterligare nåt man kan ge ist för pasta (vi äter mkt pasta tyvärr)
    ger ni någon välling eller är det ersättning som blir vällingen?
    finns det någon annan "mjölk" än rismjölk att dricka till barnen eller ger ni bara vatten som dryck?

    Ge mig alla råd som finns!! Känns som ett STORT berg att bestiga.

    Jag har funderat på detta och alla "problem" kom i höstas i oktober någon gång. Då började han sova dålgit efter att ha sovit hela nätter sen han var 4 månader. Utslagen i ansiktet kom, han började bajsa mindre och han fick mer svullen mage.

  • EL I
    Kavat skrev 2010-03-15 21:16:08 följande:
    Vi äter en del potatis, en del ris, risnudlar och pasta. Det finns glutenfripasta att köpa "utan allt", annars är det ofta sojasläktingar i det glutenfria. Så vi äter en del pasta, men då glutenfri! Santa Marias risnudlar funkar också toppen till wok mm. Innehåller bara ris och vatten.När man fått diagnos av läkare så brukar man även få pasta på livsmedelhänvisning, precis som man får mjölkersättning. Så det är viktigt att ha läkaren med sig och få hjälp. Du kan ju fråga om du kan få det direkt så du har alternativ hemma. Just sojafria (utan ärtprotein eller guar mm) har jag haft svårt att hitta, men det finns mer och mer.Här hemma bakar vi mest, men har även hittat Quinoabröd som barnen gillar att rosta! Sen finns det Moillas flatbröd som vi använder till pizza och mjuka tacobröd.När man bakar glutenfritt så vispar jag ihop "smeten", alltså jag använder en vanlig handvisp och när det är för tungt är brödet lagom kladdigt för att hälla i form.Så assistent är inget nödvändigt. Vanligt bröd på vete behöver man ju bearbeta för att det ska bli bra, men det tjänar inget till när man gör glutenfritt för det blir inga sådana trådar som binder det samman.Vi ger Carlshamns risdryck till sonen. (Ricedream innehåller ev. spår av korn, så är man jätte känslig så kan man reagera på den)Välling gjord på risdryck, Profylac och olja som bas.Sen ger vi ibland BOBs björnbär och hallondryck (lättsockrad) eller Sagolika blåbärssoppa eller nyponsoppa.Kolla i min sädesslagsblogg, där finns en massa tips och råd. Liksom Blå Myran har en hel del recept och Miralicias blogg innehåller också massor! utanallt.blogspot.com/
    tack tack!

    en dum fråga men kan man äta glutenfritt om man är veteallergisk? Trodde det var skilda saker. Veteproteinet och gluten?? Eller har jag fattat fel??

    Ok får kontakta läkaren igen och höra med honom vad han säger om livsmedelsanvisning.
  • EL I

    Tack för allt info. Ska försöka lära mig så mkt som möjligt nu och se hur det känns för att ev ta bort vete.

    I går kväll började jag med att ta bort vällingen på kvällen (han sov ju hela nätter från 4 månader-8 månder sen slutade han med det...ungefär då utslagen i ansiktet kom). Han har sovit kanske MAX 1 hel natt i veckan sen i höstast. I natt sov han hela natten 18:30-07!! Kan ju vara en slump givetvis eftersom han sover hela natten då och då... men testar i kväll igen att inte ge välling så får vi se om det gör nån skillnad. Tyckte hans mage var mindre i morse än den brukar vara men det kan ju vara inbillning också. Får testa några nätter för att se om det finns nåt samband eller om det var slump!

  • EL I

    är veteallergi nåt de växer ifrån som t ex mjölkprotein allergi oftast är? Eller är det nåt man får leva med?

Svar på tråden Allergitråden