• Joleen

    Revisor - hur jobbar dom?

    Behöver lite tips kring hur en revisor jobbar.

    Arbetsuppgifter? Arbetstider? Hur ser en vanlig dag ut?

    Skillnad på revisor och redovisningsekonom?

    Ingångslön, och löneutveckling?

    Arbetsmarknad?

    TACK!!!

  • Svar på tråden Revisor - hur jobbar dom?
  • sommartorpet

    En revisor ska granska bokföringen, bokslutet och årsredovisnigen för ett AB. Dessutom ska man också granska "styrelsens förvaltning av bolaget", dvs se så att det ite finns några "lösa trådar" där bolaget riskerar att förlora bl a genom att ex inte ha en företagsförsäkring, ha dåliga rutiner på ett lager så att det kan uppstå svinn mm mm.

    Arbetstider är väl normala kontorstider med massor av övertid i hösäsonen dvs från april-juni och så runt de övriga "sistadagarna" för bolag med rutna räkeskapsår. Ska man sean delta på en bolagstämma, ett styrelsemöte, ett ledningsgrupsmöte, inventera ett lager osv så får man ju jobba när bolaget bestämmer att detta ska ske.

    Med redovisnigsekonom menar du då en redovisingskonsult eftersom du ställer det i relation till en revisor? En redovisninskonsult är den som ser till att allt et där som revisorn ska granska är rätt när det kommer fram till revisorn. Man gör bokföring, bokslutet och årsredovisningen men i övrit beror uppifterna helt på va et är för bolag och vilket uppdrag man har. Ibland kan det vara så att själva bokförig/bokslut/årsredovisning/delaration är allt man gör men oftast så tillkommer annat.
    För ett bolag är det ovan allt vi gör, för ett annat söter vi också hela personaladministrationen. För ett annat tar an hand om fakturerinen också. För någon hjälper ma till med att upprätta och avstämma budget, för någon anse bara en kalyl för ett nytt projet eller en ny maskin.

    Sedan finns ju extremfallet när man som redovisningskonsult i princip får ansvar för allt i ett företag. Vi har en klient idag där det är vi som reovisningskosulter som upprättar budgeten och håller koll på utfallet, där vi skriver avtal med leveratörerna, är vi förhandlar med facket, där vi gör befattingsbeskrivningara till tjänsterna, där det är vi som sköter rekryteringen av ny personal på tjänstemannasidan, där vi är den som identifierar och "täpper till" säkerhetshål i verkamheten, där vi ansvarar för all IT inom bolaget som server, hemsida, datorinköp backuper mm, där vi strukturerar och genomför vissa omorganisationer, där vi också är de som ser till äarfamiljernas privata ekonomi och bla hjälper till i ett fall vid en skillsmässa och bodelning och i ett annat fall när det rörde sig om en arvsfråga.
    Arbetstider? Ja du, när det behövs. Ibalnd börjar man 6 och slutar 12 ibland börjar man 8 och slutar 8 ibland jobbar man dygnet runt, allt beror på vad och när en klient behöver hjälp och när han själv har tid att komma ifrån själva rundverksameten i bolaget.

  • chrissepisse
    sommartorpet skrev 2008-09-26 11:03:40 följande:
    Arbetstider är väl normala kontorstider med massor av övertid i hösäsonen dvs från april-juni och så runt de övriga "sistadagarna" för bolag med rutna räkeskapsår.
    Om man arbetar mot större bolag så börjar högsäsongen betydligt tidigare än i april. Vår högsäsong börjar andra veckan i januari och varar mer eller mindre tills sista inlämningsdatum för deklarationer i mitten av juni.

    Vad gäller arbetsmarknaden för revisorer så är den ok just nu. Hur framtiden kommer att se ut är oerhört svårt att uttala sig om eftersom revisionsplikten är på väg att försvinna för en majoritet av alla aktiebolag. Lönerna varierar otroligt mycket beroende på var man arbetar. På de stora byråerna i de största städerna så har löneutvecklingen varit bra de senaste åren.

    Eftersom du, ts, inte har skrivit något om din bakgrund, utbildning och bostadsort är det väldigt svårt att tipsa. Ekonomikonsult-området är brett och precis som sommartorpet skriver så varierar arbetsuppgifterna från kund till kund. Det kunden efterfrågar och betalar för är i regel det som konsulten hjälper till med.
  • FruSascha

    Jag är redovisningsekonom, och det är mycket stor skillnad mellan det och att vara revisor. Det är två helt olika yrken.

    En redovisningsekonom jobbar på ekonomiavdelningen på ett företag, kan vara vilket som helt i vilken bransch som helst, oftas större företag och organisationer då dessa har egen ekonomiavdelning men det har inte mindre företag.

    En revisor däremot jobbar nästan uteslutande på någon revisionsbyrå, med att granska sina kunders redovisning. Detta sker en gång om året oftast och en revisor kontrollerar många företags redovisning.

    Det är lag på att alla aktiebolag måste ha revision av en revisor, alltså det är inget man kan slippa men nu ska revisionsplikten tas bort från de allra minsta företagen.

    Kort och gott en redovisningsekonom gör själva redovisningen på företaget, medans revisorn kommer utifrån och granskar att den är riktigt gjord kan man säga.

  • chrissepisse
    FruSascha skrev 2008-09-26 19:46:26 följande:
    men nu ska revisionsplikten tas bort från de allra minsta företagen.
    Med det förslag som ligger nu så kommer 96-97% av alla svenska aktiebolag att slippa revision. Det lutar åt att det kommer att gå igenom med tillämpning för räkenskapsår som påbörjas efter 2010-07-01.
  • garib

    en följdfråga-är det brist på redovisningsekonomer?

  • Joleen

    Vilka bra inlägg, tack!!

    sommartorpet: Alla uppgifter du räknade upp där lät intressant, just detta med variationen...att man kan få göra lite av varje också ibland. Men du jobbar som redovisningskonsult? Kanske har en revisor också variation?

    Stämmer det att många revisorer jobbar ganska rörligt med oregelbundna arbetstider? Dvs åker ut till kunderna ibland? Och helt enkelt jobbar olika tider pga att kunden kanske så önskat? Eller har de fasta kontorstider då de måste sitta på sin plats?
    Har både läst och hört olika om detta....men detta med rörliga tider och olika arbetsplatser läste jag på ams hemsida.

    Och har jag förstått rätt att redovisningskonsult är ett steg före revisor? Man bör alltså jobba som red.konsult FÖRST för att sen kunna jobba som revisor?

    Inga lönesummor har ni nämnt, hur ser ingångslönen ut? Och hur utvecklas den sen efter ca 10 år?

    chrissepisse: Jag har läst lite statsvetenskap på universitetet och planerar nu att plugga vidare till våren. Jobbar med försäljning mot företag just nu. Bor i en storstad och är 30 år.

    Läste också någonstans att man kan jobba med rådgivning mot AB, det vore enormt spännande och roligt. Är man revisor då, eller?

  • Joleen

    En annan fråga; VAD ska jag läsa främst om jag vill jobba med dessa frågor och liknande? Fristående kurser eller helt program? Måste man läsa till civilekonom (svårt att komma in!) eller räcker det med företagsekonomi?

  • chrissepisse

    En kandidat- eller magisterexamen i företagsekonomi med inriktning på redovisning är en bra utgångspunkt om du vill jobba med ekonomi. Du kan antingen läsa ett program eller fristående kurser. Vill du jobba som revisor bör du kolla vilka kurser som krävs för att på sikt skriva revisorsexamen.

    Med en grundläggande utbildning i företagsekonomi och andra relaterade ämnen kan du jobba på som redovisningsekonom på företag, redovisningskonsult och revisor.

    Vill du jobba med företagsrådgivning så tror jag det är bra att börja jobba antingen på revisionsbyrå eller med redovisning på t ex ett företag för att få erfarenhet.

    Man behöver inte alls ha jobbat som redovisningskonsult för att jobba som revisor. Ofta får man jobb efter examen på en revisionsbyår och jobbar ett antal år som assistent åt en eller flera påskrivande revisorer. Påskrivande revisor är ytterst ansvarig och har revisorsexamen.

    Revisorer jobbar i allmänhet en hel del. Jobbet är varierande men krävande. I storstadsregion på en större byrå ligger ingångslönen i storleksordningen 20-25 000 kronor. Övre gräns och löneutveckling bestäms helt och hållet av var man jobbar och hur ekonomin i stort går. De senaste fyra-fem åren har löneutvecklingen varit mycket bra

  • Joleen

    Chrissepisse: Tackar djupast för att du tar dig tid!

    Jättebra att detta med företagsekonomi kan räcka, då civilekonom nu bara finns på 4-6 skolor i sverige. Och därmed högre söktryck på den utbildningen.

    Ok, så man börjar som assistent. Ingen risk att man blir kvar i den rollen och får vika kuvert livet ut? Eller brukar man få jobba komma vidare när man fått lite rutin?

    Hur mkt av arbetstiden är förlagd till kontoret och hur mkt hos kunderna? Jag fastnade just för detta att det kan vara varierande i tider och rörligt, stämmer det? (stog på ams) I så fall känns det mkt bra!! Jag vill kunna åka iväg, just den rörligheten..... Hur vanligt är detta??

    chrissepisse: Du skriver att de jobbar en hel del. Just nu jobbar jag 40 tim/v ungefär under hela året. Menade du att de över året jobbar mer än en vanlig heltid? Eller att det ibland är mer och ibland mindre?

  • FruSascha
    chrissepisse skrev 2008-09-26 19:50:03 följande:
    Med det förslag som ligger nu så kommer 96-97% av alla svenska aktiebolag att slippa revision. Det lutar åt att det kommer att gå igenom med tillämpning för räkenskapsår som påbörjas efter 2010-07-01.
    Ja det stämmer. Eftersom det är så stor andel av svenska företag är småföretag som har en omsättning på under 3 miljoner så blir det väldigt många företag som slipper revisionsplikten. Men jag tror att de flesta småföretag väljer att ändå ha revision trots att de inte behöver eftersom många inte är så duktiga på redovisning och tycker det är tråkigt att behöva hålla på med redovisning, alla är ju inte intresserade av det. Speciellt enmansföretag. För även om man slipper revision så slipper man ju inte redovisningen och då kan man ju behöva någon som kan det att rådfråga.

    Garib, du undrar om det är lätt att få jobb som redovisningsekonom. Ja det är det det råder stor brist på det. Alla mina klasskamrater från utbildningen fick ekonomi-jobb inom 1-3 månader efter examen.

    Hur det är för revisorer vet jag inte riktigt, men eftersom som sagt de kanske kommer få mindre uppdrag nu efter revisionsplikten tas bort så kanske det blir mindre arbetstillfällen.

    Kolla in farsrs hemsida för mer info om hur man blir auktoriserad revisor.

    www.farsrs.se/
Svar på tråden Revisor - hur jobbar dom?