Hemma från bb
Att bli förälder är så mycket mer än att bara få ett barn. Din kropp, kärleksrelationen, livet… ja, allt påverkas i den här omtumlande perioden i livet. Familjeliv.se guidar dig genom första tiden med bebis.
Din kropp har gjort en lång och tuff resa. Med bebisen och den stora lyckan kommer också krämpor, men som tur är blåser de snabbt över.
• Eftervärkar: De kommer när livmodern drar ihop sig igen och är vanligast hos omföderskor. Smärtstillande med paracetamol kan lindra.
• Avslag: Blödningen efter förlossningen består av blod, slem och vävnadsrester från såret efter moderkakan i livmoderväggen. Många blöder i tre–fyra veckor, andra i upp till åtta.
• På toaletten: De första dagarna kan det göra ont att kissa. Skölj med duschen samtidigt, så svider det inte. Drick mycket och ät lösande mat, för att slippa förstoppning. Har du bristningar, smörj med xylocainsalva, som verkar bedövande, tipsar Carmen Wolters, Familjeliv.se:s BVC-sköterska.
• Ömma och såriga bröstvårtor: Ammar du, så kan bröstvårtorna bli ömma. På BB får du lära dig hur du bebisen ska läggas till bröstet för att inte skada bröstvårtan. – Vila en–två timmar mellan amningarna. Lufta och smörj med Bephanten-salva, tipsar Carmen Wolters.
• Läckande bröst: Om du ammar så läcker det mjölk, framför allt i början. Lägg amningsinlägg i BH:n. Rinner de mycket, så finns uppsamlingskoppar, som du lägger vid motsatt bröst när du ammar.
• Maternity blues: Dagarna efter förlossningen kan det komma en våg av känslor insvepande utan förvarning. Minsta bagatell kan få tårarna att rinna okontrollerat. Lugn, även om det är jobbigt så går maternity blues oftast över inom någon vecka, när hormonnivåerna har stabiliserat sig.
• Sömn: Sömnbrist är att räkna med när bebisen behöver omsorg och mat dygnet runt. – Mamman behöver sova sju timmar per dygn, dock inte i sträck. Sov när bebisen sover. Om du ammar, så pumpa ut ett mål som din partner kan ge bebisen, säger Carmen Wolters. Barnet En helt ny liten varelse att lära känna har flyttat in, med prickar, känslig mage och fjälligt huvud – men utan manual.
• Skrik: Barnet skriker för att berätta att det har ett behov som behöver bli tillfredställt. Behåll lugnet och få inte panik. Det är helt okej att känna sig lite tafatt i början. – Vi var väldigt nervösa för att sonen skulle börja skrika i vagnen, även om vi bara skulle några hundra meter. Allt var kaotiskt, minns en mamma på Familjeliv. Men snabbare än du tror, efter cirka två veckor, så kommer du att ha lärt dig signalerna och vet precis vad du ska göra när bebisen skriker. Barn blir nöjda av tydliga rutiner, så börja leva som Skalman tidigt.
• Hormonplitor: Nästan alla bebisar får dem, de ser ut som hårda knottror. De försvinner vid sex–åtta veckor. Använd bröstmjölk eller mjukgörande salva om de är torra.
• Skorv: Feta, gulaktiga fjäll i hårbotten. Skorv försvinner vanligtvis efter ett–två år, men går ofta att ta bort om du smörjer in med barnolja som får sitta i ett par timmar och sedan försiktigt skrapa bort den med en kam.
• Magknip: När bebisen blir två–tre veckor, så är det vanligt. Se till att bebisen suger med rätt teknik så att den inte sväljer luft. Rapa barnet efter maten. Spädbarnsmassage eller magdroppar från apoteket kan hjälpa. Om din bebis skriker otröstligt i flera timmar vid samma tidpunkt på dygnet, så kan det vara spädbarnskolik. Fråga din BVC-sköterska som kan ställa diagnos och ge råd.
• Infektioner: Undvik förskolebarn och folksamlingar första tiden. Alla som kommer hem och träffar bebisen bör tvätta händerna. Samlivet Du har blivit förälder och livet med din partner kommer aldrig att bli sig lik igen. Att växa in i föräldraskapet är något som ni gör nu – tillsammans.
• Lugnt tempo: Se till att få tid att både lära känna er bebis och komma in i föräldrarollen i lugn och ro. Ta vara på möjligheten att vara hemma tillsammans de första veckorna. Vänta med besökare eller låt dem ta med fikat. Köp hämtmat och dra ner på städkraven.
• Dialog: Prata mycket med din partner. En bra dialog är A och O. – De två första månaderna är en anpassningsperiod då ni ska lära känna varandra som familj, säger Carmen Wolters.
• Avlasta: Var snälla mot varandra och avlasta när orken tryter. Det är även bra för samhörigheten att dela på ansvaret. – Släpp in partnern, så får du avlastning, han självförtroende och bra kontakt med barnet och dessutom får ni en bättre kommunikation, skriver Familjelivsmamman Nellie. Be även mor- eller farföräldrar om hjälp, så att du får duscha i lugn och ro eller sova en stund. De flesta vill bli tillfrågade.
Men viktigast av allt: Ta vara på bebistiden och njut. Acceptera att det också är en tuff period, men kom ihåg att du väldigt snart kommer att se tillbaka på den här tiden med ett rosaskimrande filter. För det är de fina stunderna som stannar kvar i minnet.
Källa: Carmen Wolters, BVC-sköterska på Lillugglans BVC.