Så påverkas bröstmjölken av alkohol.
Så påverkas bröstmjölken av alkohol. - Foto: Envato.com

Agnes Wold svarar: Så påverkas bröstmjölken av alkohol

Länge har kvinnor blivit avrådda från att dricka alkohol under graviditeten och i samband med amning. Men hur påverkas egentligen bröstmjölken av alkohol? Agnes Wold ger svar på tal och slår hål på myter.


Efter en lång graviditet är det nog många kvinnor som längtar efter att få äta något riktigt gott som de inte fått njuta av under nio månader. Oavsett om det är en bit rött kött, sushi, chark, ostar eller ett glas vin som man tvingats avstå från under graviditeten.  

Den mesta maten går nämligen bra att äta när man ammar. Det är till exempel ingen fara med bakterien listeria eller parasiten toxoplasma – de förs inte över med bröstmjölken och kan alltså inte skada barnet. Däremot är bebisen som ammas känslig för miljögifter och en del andra skadliga ämnen som kan finnas i maten du äter, exempelvis de fiskar som du undvikt under graviditeten. 

Men kan man dricka alkohol under tiden man ammar eller har det en negativ påverkan på bröstmjölken? 

Foto: Envato.com

Fördelarna med att amma sitt barn 

Under 70-talet sjönk antalet kvinnor som ammade sina barn till enbart 20 procent, vilket innebär att resterande föräldrar flaskmatade sina barn. I podden "Fråga Agnes Wold", berättar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att detta inte påverkade barnen som föddes då negativt. Men det finns en del fördelat med att amma sitt barn de första levnadsmånaderna. 

– Det som är bra med att amma det är förstås bra näring, det andra är skydd mot infektioner. Det är två stycken, dels är det bakterieorsakade diarrésjukdomar, salmonella och sådant, det andra är sepsis, blodförgiftning som väldigt många barn dör av i fattiga länder men i Sverige är det exceptionellt ovanligt, förklarar Wold. 

Anges förtydligar dock att oavsett anledning till att man väljer bort amningen och istället matar sitt barn med ersättning, så kan man göra det med gott samvete. Agnes menar att myten om att det skulle vara dåligt flaskmata sitt barn, inte stämmer. 

– Det är högst frivilligt att amma, man gör som man vill precis som med allt annat. Det är jättebra med amning om den funkar och mjölken rinner till. Gör den inte det, eller om man inte har lust eller av andra praktiska anledningar, tar man flaska. Eller så är det väldigt bra att kombinera. 

Agnes Wold skjuter hål på myten om amning och alkohol. Foto: Thomas Johansson/TT

Agnes Wold: Så påverkar alkohol din bröstmjölk

Men hur påverkas bröstmjölken av det mamman äter? Mycket tyder på att mjölken faktiskt tar smak. Men när det kommer till alkohol är den ständiga frågan: Kan man dricka alkohol när man ammar? 

–  Alkohol har ju sina unika egenskaper eftersom den är fritt löslig i både vatten och organiska lösningsmedel, alltså fetter och sådant, det betyder att alkohol kan passera in och ut genom alla celler. Det innebär att alkoholen tas upp redan i magsäcken, det går ut i blodet, det går in i hjärnan, det går ut i urinen och i bröstmjölken. Så du har exakt samma koncentration i bröstmjölken som i blodet. Men om du har en promille i blodet, det vill säga att du absolut inte får köra bil, då har du en promille i bröstmjölken också, förklarar Agnes Wold i podden. 

– En promille är en tiondels procent. Vin innehåller tio procent, så det är vin utspätt hundra gånger. 

Om man dricker mycket får man en promille i blodet. Vid fem promille alkohol i blodet är risken att dö hög, men det betyder inte att det är skadligt för barnet: 

– Om vi tänker oss att mamman har druckit tills hon dör och vi pumpar ut hennes bröstmjölk så innehåller den fem promille, det vill säga lika mycket som kefir. 

Alkohol är ett naturligt ämne som framkallas från jästsvampar, det finns bland annat i mogna frukter, sylter, juicer och kefir. Vilket innebär att mycket av det vi äter också påverkar bröstmjölkens alkoholhalt. 

Men det är aldrig så höga promillehalter att det faktiskt påverkar bröstmjölken märkbart. Ett glas vin har alltså inte den minsta påverkan. 

– En flaska vin har ingen effekt, inte två flaskor heller. 

Däremot förtydligar Agnes Wold att man ändå ska vara varsam med att dricka stora mängder alkohol när man har ansvaret över sitt barn. På grund av riskerna att skada sig själv eller barnet, eller att man helt enkelt är för påverkad för att ta hand om barnet. 

/
/
/
stats