Hur mycket revben ska man räkna per person på julbordet? Vi reder ut
Hur mycket mat går det egentligen åt på julbordet med familj, släkt och vänner? Vi reder ut!
Julafton närmar sig med stormsteg och i många hushåll börjar julplaneringen dra igång på allvar. Vart ska vi fira julafton? Hur många blir vi? Ska vi äta traditionell julmat?
Julbordet är en av årets stora höjdpunkter, men att planera matmängden kan vara knepigt. För många är saftiga revbensspjäll en självklarhet bland klassikerna på julbordet. Men hur mycket revben behöver man egentligen räkna per person för att det ska räcka utan att bli för mycket? Vi har svaret!
Hur mycket mat går det åt?
Så här kan du tänka för att inte laga för mycket och därmed riskera att behöva slänga mat eller ingredienser som blivit över på ditt julbord. Ofta räknar man helt fel när det är buffé som ska serveras, och det blir mycket mat över.
Generellt brukar man räkna med att en normalstor bufféportion är ungefär 500 gram. Då är ungefär 100–150 gram kött/fisk och 250 –350 gram olika tillbehör.
Men det finns ett sätt att tänka för att räkna ut hur mycket mat som behövs:
- Ett recept som är beräknat för fyra personer räcker till ungefär 10 –12 bufféportioner. Du behöver alltså inte dubbla, eller trippla receptet bara för att ni är många som ska äta.
- Ju fler rätter du har i din buffé, desto mindre kommer att gå åt av varje eftersom folk tenderar att smaka lite av varje.
- Sex till åtta rätter räcker oftast på en buffé.
NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, har listat hur mycket en vuxen person äter i genomsnitt, av de rätter som ofta ingår på julbordet:
- Kött utan ben (exempelvis julskinka): 50 g
- Kött med ben (exempelvis revben): 100-150 g
- Lax, kallrökt eller gravad: 50 g
- Lax, varmrökt eller inkokt: 75 g
- Gravlaxsås: ½ dl/30 g
- Paté: 50 g
- Kokt potatis: 125 g
- Paj: 150 g
- Grönsallad: 30 g
- Mjukt bröd: 25 g
- Hårt bröd: 15 g
Hur många revbensspjäll ska man räkna per person?
Henrik Mattson är matskribent och kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan, brukar räkna med att 1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 5 portioner. Men om sällskapet älskar revbensspjäll, eller om du planerar att servera det som huvudrätt räkna med att det behövs ungefär 1,5 kg till fyra portioner. Vilket i antal räcker till flera ca 7-8 portioner till julbord och buffé.
Mängden kött det är på revbenen är också avgörande för hur mycket man ska räkna, ett paket på 800 gram kan räcka till 4 portioner om det är mycket kött på dem. Vidare kan du köpa med eller utan svål. Det beror även på om gästen enbart äter de köttiga delarna.
Sammanfattningsvis kan du räkna följande:
- 1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 5 portioner som huvudrätt.
- På buffé räcker 1,5 kilo revbensspjäll till 7-8 personer.