Så hjälper du ditt barn lära sig skriva
Så hjälper du ditt barn lära sig skriva - Foto: Envato.com

Tips till föräldrar: Så hjälper du ditt barn lära sig skriva

Att lära sig skriva är en spännande utveckling för ditt barn. Men det är en process som tar flera år. Men hur kan man som förälder stötta sitt barn i lärandeprocessen? Sajten Knodd har listat tre tips på hur föräldrar kan hjälpa sitt barn lära sig skriva.


Att lära sig skriva är som att öppna dörren till en helt ny värld – och du som förälder kan vara den som håller nyckeln! Men oroa dig inte, det handlar inte om att bli lärare på heltid eller att kämpa med svåra regler. Med några enkla knep och lite kreativitet kan du hjälpa ditt barn att ta sina första stapplande steg mot att bli ett riktigt proffs på att skriva! 

Berit Enqvist, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom på sajten Knodd, har förklarat hur barn lär sig skriva och på vilket sätt föräldrar kan bistå med hjälp för att underlätta lärandet. 

Hur lär sig barn skriva? 

När barn lär sig skriva är individuellt för varje barns utveckling, men i princip alla barn följer liknande mönster i lärandet. Det börjar med en nyfikenhet kring vad de ser vuxna eller äldre barn göra. 

Man kan bryta ner lärandeprocessen i fyra steg: 

  1. Skrivandet börjar ofta som klotter, där barnet kanske nynnar eller berättar sagor samtidigt som det ritar på papperet. I det här stadiet har barnet ännu inte förstått att de slingriga linjerna – bokstäverna – representerar specifika ljud. Det gör ingen skillnad mellan klotter som föreställer ord och det som föreställer bilder.
  2. Nästa steg kommer när barnet upptäcker att bokstäver existerar och att de används för att skapa ord, som i böcker. Här börjar barnet själv skapa egna små tecken eller krumelurer för sina berättelser. Den här fasen präglas av en spirande nyfikenhet och ett växande intresse för att läsa och skriva.
  3. Så småningom börjar barnet skriva riktiga bokstäver. Ofta börjar det med de bokstäver som finns i det egna namnet. Barnet börjar också förstå att bokstäver och ord sätts samman i en viss ordning och att de skrivs på en rad. I detta skede skrivs ord ofta utifrån hur de låter.
  4. Slutligen börjar skrivandet förfinas och utvecklas. Att lära sig stava och att förstå hur olika ljud uttrycks i bokstavsform är en lång process som kräver mycket övning. Vissa ljud, som S, är enklare att förstå och forma, medan mer komplexa ljud som sje-ljudet kan ta längre tid att bemästra. 

Barn börjar ofta lära sig skriva i samband med att de lär sig läsa. Barnet inser då att bokstäverna är byggstenarna till språket, både i skrift och i tal och det är som att en helt ny värld öppnas upp. När den insikten kommer så får barnet ofta upp intresset att själv kunna uttrycka sig så. 

Foto: Envato.com

3 tips till föräldrar – så hjälper du ditt barn lära sig skriva

Att lära sig skriva kräver att barnet dels är intresserad av att lära sig och på så sätt mentalt redo, men det krävs också en hel del övning innan det sätter sig. Barnet kan uppleva känslor av frustration kring både läsningen och skrivandet innan det lossnar. Och här kan du som förälder stå till tjänst!

Knodd har listat tre tips på hur föräldrar kan hjälpa barnen att lära sig skriva: 

  1. Träna tillsammans. Barn behöver vuxnas stöd för att lära sig skriva. Visa intresse för vad ditt barn skriver – låt de läsa upp sina små sagor, även om de bara är klotter i början. Ta dig tid att sitta med barnet, rita och skriva tillsammans, och prata om olika bokstäver på ett naturligt sätt. Även om det finns många träningsböcker med roliga övningar, räcker det långt att bara spendera tid ihop, klottra och utforska skrivandet i vardagen.
  2. Träna på språket. Ett rikt ordförråd och ett starkt talspråk är en stor hjälp på vägen mot att lära sig skriva. Ju bättre barnet kan uttrycka sig och förstå hur ord fungerar, desto mer motiverat och förberett blir hen till att skriva. Gör språkträningen till en naturlig del av vardagen: Beskriv det ni ser och gör, prata om känslor, sjung sånger, rimma, och framför allt – läs mycket tillsammans.
  3. Låt barnets intresse styra. Vissa barn älskar att skapa sagor och egna böcker, medan andra hellre ritar planscher och skriver korta beskrivningar. Kanske vill barnet göra skyltar till ett zoo eller en butik de hittat på, eller skriva vykort till mor- och farföräldrar för att berätta om dagen. Genom att låta barnets intressen styra skrivandet blir det både roligare och lättare för barnet att förstå värdet av att kunna uttrycka sig i skrift.

Det kan ta flera år för ditt barn att lära sig läsa och skriva. Det viktigaste när barnen är små och precis i början av skrivutvecklingen, är att utforska, vara nyfiken, och ha roligt med orden. 

Källa: Knodd.se

/
/
/
/
stats