Så får du barnbidraget att räcka längre
Som förälder får man barnbidrag för sina barn, men trots bidraget kan det vara svårt att hålla ihop ekonomin. Nu delar sparekonomen Frida Bratt med sig av sina tips för att inte slösa bort barnbidraget.
Att vara förälder innebär både glädje och ansvar, och en stor del av vardagen handlar om att få ekonomin att gå ihop. För många räcker dock inte barnbidraget till för att täcka alla kostnader som ett barn medför – någonting som kan vara tufft både för föräldrar och barn.
För att göra det lite enklare för alla föräldrar har sparekonomen Frida Bratt delat med sig av några råd för tuffa tider.
MISSA INTE: Smittats av mykoplasma som gravid? Så kan det ofödda barnet påverkas
Vad är barnbidraget?
Barnbidrag är ett slags ekonomisk stöd som betalas ut till föräldrar i Sverige. 2024 ligger barnbidraget på 1 250 kronor, men har man flera barn förändras beloppet. Det kallas flerbarnstillägg, och innebär att man får mer pengar i månaden desto fler barn man har.
Har man exempelvis tre barn får man 730 kronor mer i månaden, och har man fyra barn stiger beloppet till hela 1 740 kronor varje månad. Anledningen till ökningen är att hjälpa större familjer att klara sig ekonomiskt.
Barnbidraget får man från att barnet blir en månad gammal, tills att barnet fyller 16. Fortsätter barnet att studera efter att de fyllt 16 kan man som förälder ansöka om fortsatt barnbidrag tills att barnet fyller 18.
MISSA INTE: Prins Carl Philip och Sofia har tre barn – så ser de ut i dag
När ekonomin inte går ihop
Trots att man som förälder får ta emot ett bidrag som gör det enklare att handla kläder och betala för barnens aktiviteter, kan det hända att pengarna inte räcker till.
Enligt sparekonomen Frida Bratt kan det vara bra att prata med sina barn som pengar tidigt, utan att skrämmas. Kommer barnen exempelvis hem och undrar varför deras vän har en dyrare jacka, kan man som förälder förklara situationen.
– Man kan berätta om pengars värde, att saker kostar. Man kan exempelvis ta med barnen in i mataffären och låta dem plocka ihop en middag till en viss budget, säger Bratt och fortsätter:
– Givetvis kan det vara otroligt tufft som förälder att inte kunna ge sitt barn det andra eventuellt kan, särskilt om barnen ser att det får konsekvenser – att man inte kan följa med. Jag tror på kommunikation. Berätta varför det inte går.
Sparekonomen om barnbidraget: "Kolla var pengarna går"
När barnbidraget inte räcker för att lösa vardagsekonomin, menar Bratt att man behöver se över sina utgifter. Det är nämligen inte omöjligt att pengarna har hamnat på ställen som man själv inte har koll på.
– Kanske behöver man se om man då ytterligare kan prioritera bland sina utgifter. Kolla var pengarna går, ibland kan man upptäcka utgifter man inte ens tänker på. Rensa bland prenumerationer, storhandla, handla efter säsong och på rabatt, köp second hand, säger Frida Bratt till Familjeliv och fortsätter:
– Har man konstant höga boendekostnader i form av höga räntor som en stor del av pengarna går till kanske man måste se över sin boendeekonomi. Nu är dock räntorna på väg ned så förhoppningsvis kommer lättnader.
LÄS MER:
Prisvärda julklappar till barn och billiga klappar till julklappsspelet