Ät säsongssmart

  

Att välja svenska råvaror efter säsong innebär att du alltid får nyttiga, färska råvaror som slipper transporteras långa vägar, vilket också är bra för vår miljö.

  

Rotfrukter är goda att koka, rosta i ugn eller steka. Rotfrukter passar fint som tillbehör till kött och fisk, men även i grytor, pajer och soppor. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna! 

  

Hösten erbjuder många härliga svenska smaker, perfekta råvaror att ha i till exempel en gryta eller en soppa.

  

I september och oktober är det säsong för:

  

- majskolvar: Koka eller grilla och ät som de är eller ta kornen och lägg i en sallad, gryta eller soppa
  

- Pumpa: Rosta och ät i bitar eller som mos. Pumpor passar perfekt i grytor och soppor. De är också goda att använda i bakning. Testa till exempel att göra en äkta amerikansk pumpkin pie. När du ska välja pumpa i affären, så ta en som är hård och låter ihåligt när du knackar på den.
  

- Stjälkselleri: Kallas även blekselleri eller bladselleri. Stjälkselleri är goda råa i sallader, men också i grytor och soppor. Ta till exempel din köttfärssås till nya höjder genom att låta bitar av stjälkselleri koka med.

  
- Päron: Ät som de är eller använd i din bakning och matlagning. Prova att lägga päron på pizzan, gärna i kombination med en god ost.
  

- Äpple: Äpplena smakar syrligt och ljuvligt just nu. Äpplekakor och pajer är höstens favoriter och kan varieras i oändlighet. I matforumet hittar du en massa olika recept med äpple.
  

- Svamp: Nu är skogen full av härlig matsvamp. Stek och lägg på mackan eller lägg dem i en gryta eller soppa. Om du vill spara svamp så torka eller förväll och frys in.

  

Vilket är ditt bästa recept med rotfrukter? Dela med dig här.

 

 

Källa: gp.se

/
Mat
stats