Potatisen blir krispigare än någonsin – med en enkel ingrediens
Potatisen blir krispigare än någonsin – med en enkel ingrediens - Foto: Fredrik Sandberg/TT Christine Olsson/TT

Krispigare och godare potatis – med en enkel ingrediens

En favorit för alla i familjen är klyftpotatis, men hur får man egentligen till en perfekt krispig yta? Här avslöjas en enkel ingrediens som gör potatisen frasig utan att brännas.


Potatisen är en uppskattad råvara hemma hos många svenskar. Vare sig det handlar om krämig potatismos till köttbullarna, eller en kokt färskpotatis till sillen, är det en viktig del av vår matkultur.

Över åren har det blivit allt mer populärt att rosta potatisen i ugn, kanske till en köttbit eller tillsammans med ett nyfräst gäng zucchini-biffar.

Någonting som däremot kan vara svårt är att få till den perfekta krispiga ytan som man helst vill ha på sin klyftpotatis. Nu avslöjas ett enkelt knep som gör potatisen frasig – utan att brännas. 

MISSA INTE: Hur ofta får barn äta lax? Vi reder ut

När kom potatisen till Sverige?

Första gången som potatisen kom till Sverige var under 1600-talet. I mitten av århundradet odlade nämligen historikern Olof Rudbeck potatis i sin trädgård Uppsala, enligt Institutet för språk och folkminnen.  

År 1748 publicerade vetenskapskvinnan Eva Ekeblad uppsatser om potatisens användningsområden. Hon menade nämligen att potatisen kunde användas som råvara i tillverkning av bröd, brännvin, puder och stärkelse. 

Efter det dröjde det inte länge innan potatisen blev viktig för hela den svenska befolkningen. Den senare delen av 1700-talet blev nämligen missväxtår och många drabbades av svält. Eftersom potatisen gick bra att odla i det svenska klimatet blev potatisen en vanlig komponent på det svenska matbordet. 

Potatisen blev viktig för svenskarna under 1700-talets missväxtår. Foto: Christine Olsson/TT

MISSA INTE: Äta kantareller som gravid? Vi reder ut

Vanliga rätter med potatis

I dag är potatis en råvara som är central i en mängd populära rätter. Här listas lite tips på rätter med potatis:

  • Potatisgratäng: Skivade potatisar i en krämig blandning av grädde och ost, ofta smaksatt med vitlök.
  • Janssons frestelse: En gratäng med potatis, lök, ansjovis och grädde.
  • Raggmunk med fläsk: Potatispannkakor serverade med stekt fläsk och lingonsylt.
  • Kroppkakor: Potatisdeg fylld med fläsk och lök, ofta serverade med lingon och smör.
  • Sill och potatis: Kokt färskpotatis serverad med inlagd sill och gräddfil.
  • Potatismos: Mosade potatisar med smör och mjölk, ofta serverat som tillbehör.
  • Bakad potatis: Bakad potatis som fylls med smör, ost eller andra tillbehör.
  • Chips: Tunna friterade potatisskivor, populära som snacks.
  • Potatissallad: Kall eller varm sallad med potatis, ofta med dressing eller majonnäs.
  • Gnocchi: Små potatisdumplings, ofta serverade med tomat- eller ostsås.
  • Potatisbullar: Stekta potatisbiffar, ofta serverade med lingonsylt.

MISSA INTE: Det äter Kungen och Drottningen hemma – kocken avslöjar

Potatisgratäng. Foto: Matthew Mead /TT

Enkla knepet – så får du perfekt krispig potatis

Vill man servera just ugnsbakad potatis finns det ett enkelt knep som gör att potatisen blir extra spröd, istället för mjuk och svampig. 

Joanne Gallagher, skaparen av matsajten Inspired taste, har nämligen delat ett hemligt knep. I en intervju med Express UK berättar hon att nyckeln till krispig potatis handlar om valet av olja. 

Vanliga matoljan olivolja klarar nämligen inte särskilt höga temperaturer utan att brännas, och för ett önskat resultat ska potatisen tillagas i en varm ugn. 

– Eftersom vi rostar vår potatis vid en ganska hög värme, gillar jag att använda en olja som klarar en hög temperatur. Avokadoolja är min favorit för detta recept, säger hon till tidningen. 

Att avocadoolja är bra för höga temperaturer är Gallagher inte ensam om att tycka, även Renée Voltaire och Apohem skriver på sina hemsidor att oljan klarar över 250 grader celsius. 

Foto: Pexels

LÄS MER: 

Prins Daniels sjukdom – kollapsade under middagen: "Allvarligt"

Försäkringskassan förlorar 800 miljoner på fejkad vab – nu blir det svårare

Mat
/
/
stats