Bjud in till GI-riktigt sommarkalas

 

Klara Desser, kokboksförfattare, har tillsammans med Kristin Hultén, dietist och näringsepidemiolog, skrivit boken ”Klaras GI-mat för familjen” för alla som vill laga god och näringsrik mat som passar även de minsta. 
 

Kalas med korv med bröd, småkakor och maffiga muffins är härligt, men behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med det. Det finns utmärkta alternativ för dem som vill äta lite nyttigare men ändå inte ge avkall på njutningen.
 

- Barnkalas brukar innehålla en hel drös med socker samtidigt. Socker gör till en början barn överdrivet livliga. Man accepterar att barnkalas är livliga och att konflikter ingår automatiskt när så många barn samlas. Men stöket beror till väldigt stor del på en överdos av socker, berättar författarna.

 

Nu på sommaren finns massor av färsk frukt att välja mellan, så istället för godis, ställ fram ett stort fat med olika sorters meloner, jordgubbar, färska persikohalvor… ja, det du och barnen tycker om! Välj och vraka fritt från fruktdisken eller besök en lokal handelsträdgård för en starkare känsla av ”hemodlat”.
 

Till lunch eller middag kan du bjuda på kycklingspett med tsatsiki. Till det kan du servera grillade grönsaker eller kokta primörgrönsaker – somrigt och gott för både stora och små. 
 

Här är några av recepten som du hittar i boken ”Klaras GI-mat för familjen”.

 

Tsatsiki
12 portioner

 

1 stor gurka
3-5 vitlöksklyftor
1 liter tjock grekisk yoghurt
salt och peppar
 

Riv gurkan grovt, med eller utan skal. Lägg raspet i en sil eller ett durkslag och låt rinna av i minst tio minuter. Riv vitlöksklyftorna fint och blanda ner i yoghurten. Krama ur vätskan ur gurkan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

 

För variation kan du göra som medlemmen Champagne. Hon tipsar i matforumet om att göra en tsatsiki där du byter ut gurkan mot en bit honungsmelon. Sommarkänsla så det förslår!

 

Kycklingspett
12 portioner

 

1 kg kycklingfilé
6 dl mild naturell yoghurt
3 vitlöksklyftor
3 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk malen spiskummin
1 krm chilipulver
svartpeppar
olja till pensling

 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, gärna lite tunnare i längden. Lägg dem i en bunke tillsammans med yoghurt, rivna eller pressade vitlöksklyftor, olja och kryddor. Låt stå i kylskåp minst tre timmar, men gärna över natten. Låt filéerna rinna av, trä upp dem på spett. Pensla med olja och grilla.

 

Till efterrätt tipsar kokboksförfattarna om en tårta, gjord på grövre mjöl och med mindre sockerinnehåll. 
 

Jordgubbstårta
12 portioner

 

3 ägg
1 dl flytande honung
1 dl rapsolja
1 dl mjölk
1 ½ dl siktat dinkelmjöl
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl havrekli
1 ½ tsk bakpulver

 

2 l jordgubbar
ev. annan frukt, t.ex. melon
3 dl vispgrädde + 2 dl tjock yoghurt

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med olja och ”bröa” med havrekli. Vispa ägg och flytande honung pösigt. Värm olja och mjölk i en kastrull till precis under kokpunkten. Rör ner det varma i äggsmeten. Blanda mjölsorterna, havrekli och bakpulver och blanda ner i smeten. Rör varlig ihop till en slät massa och häll i formen. 

 

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Dela tårtbottnen när den har svalnat och dekorera med vispad grädde blandat med yoghurt och massor av frukt.
 

Se där! En god meny, som är enkel att tillreda och dessutom är nyttig.
 

- Fall inte för grupptrycket och tro att kalas måste innehålla mängder av godis, kakor och läsk för att bli lyckade eller accepteras av barnens kompisar. Barn är flexibla och anpassningsbara och det är vi vuxna som sätter normen för hur traditionerna ska firas. Lär sig barnen tidigt att på kalas är det ballonger och lekar som gäller så behöver inte avsaknaden av godis ifrågasättas, menar författarna till boken.

  

   

Vad bjuder du på när du har kalas? Diskutera i forumet.

/
Mat
stats