Smakstart - så gör du

Fyra månader är ett magiskt datum för många föräldrar. Då kan din lilla bebis börja smaka på mat för första gången. Men kom ihåg att det går lika bra att vänta om ni inte känner er redo ännu.

  

Medlemmen Silverchair är en av dem som inte har bråttom.  

- Det känns som det är en sådan stress att börja med smakisar så fort bebisen har blivit fyra månader. Det känns som om jag anses konstig som tänker helamma i sex månader och någon gång efter det börja med smakisar i lugn och ro. Jag förstår inte var stressen kommer ifrån? skriver hon i forumet.

  

Precis som hon skriver, så är det faktiskt ingen stress. Smakstarten är däremot spännande för många föräldrar och något att se fram emot. Om du börjar ge smakportioner vid fyra eller så sent som sex månader bestämmer du själv utefter vad som känns bra för dig och din bebis.

  

I början räcker det att låta bebisen smaka en liten tesked av maten. Det är första gången som din bebis ska äta något som inte är bröstmjölk eller ersättning och bebisen är inte van vid smaken eller, framför allt, konsistensen. Öka mängden mat långsamt. Det finns gott om tid att smaka och prova, utan att äta några mängder. Under smakstarten är fortfarande bröstmjölk eller ersättning den huvudsakliga födan för bebisen.

  

Börja med en slät puré, gärna av någon lite sötsmakande grönsak såsom morot eller palsternacka. Om du lagar purén själv, se till att mixa den ordentligt. Den vanligaste anledningen till att bebisen ratar hemlagad mat är inte på grund av smaken, utan konsistensen, berättar barnmatsproffset Josefine Haamer von Hofsten. För att få din älskling att tycka om din mat är knepet att mixa väl, men även att tillsätta rikligt med vätska, så att purén inte blir stabbig.

  

Allt eftersom bebisen blir äldre och vänjer sig vid nya smaker och konsistenser, så kan man successivt göra purén lite grövre. Köper du färdig barnmat brukar de burkar som rekommenderas från åtta månaders ålder innehålla mindre, mjuka bitar. Att servera små munsbitar kan också vara ett sätt att göra ditt barn nyfiket på maten. Prova att ge små bitar av mjuk frukt, mjukkokta grönsaker, majskrokar eller små, mjuka brödtärningar med lite leverpastej på.

  

Om du inte är en av dem som älskar att stå i köket, så behöver du inte göra storkok med barnmat när din bebis sover. I de färdiga barnmatsburkarna finns allt som din bebis behöver. Om du vill servera hemlagat går det ofta att lägga familjens mat i mixern, innan ni saltar, tillsätta extra vätska och mixa ihop en god puré till minstingen.

  

Ju enklare, desto godare: så brukar det vara för små barn. Men det betyder inte att små barn inte tycker om smakrik mat. Servera därför en enkel grönsakspuré, till exempel en blandning av potatis och morot, och smaksätt med någon krydda, såsom timjan eller kanske ett par droppar citron.

  

Många bebisar vill prova tidigt att använda sked. Att låta dem försöka äta själva, även om det blir kladdigt, kan också bli ett sätt att få dem nyfikna på att äta sin mat. Små barn snappar snabbt upp hur människor i deras omgivning gör. Äldre syskon brukar vara bra inspirationskällor. Om du vill undvika att de kladdigaste rätterna hamnar på golvet och i håret, så är ett tips att lägga några bröd- eller grönsaksbitar till bebisen som den själv kan äta medan du matar.

  

Introducera olika smaker efter hand och prova nya frukter och någon annorlunda grönsak, såsom pumpa eller sötpotatis. Kanske hittar hela familjen en ny favorit!
Kom ihåg att, precis som för oss vuxna, så tycker vissa barn mer om mat än andra, så ta smakstarten i er egen takt.

  

Hur gick det när du skulle börja ge din bebis smakportioner? Berätta här och få tips av andra i matforumet.

   

Källa: Mat – överlevnadshandbok för småbarnföräldrar, Michelle Kennedy (Forum)

Mat
/
stats