Gravid vecka 37
Gravid vecka 37 - Foto: Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Gravid vecka 37

Bebisen fortsätter träna lungorna genom att dra ner fostervatten, lungorna är det sista organet att mogna. Läs allt om graviditetsvecka 37 här!


Bra jobbat – du är redan i vecka 37! Tiden har förmodligen både gått snabbt och långsamt. Oändligt långsamt, kanske? För dig som haft en tuff graviditet kan längtan efter förlossningen kännas olidlig – men även du som har haft en okomplicerad graviditet väntar säkert otåligt på att bebisen ska komma snart. Men håll ut! Snart är graviditeten ett minne blott. Här är allt du vill veta om bebisen och din kropp i gravidvecka 37.

Bebisen – gravid vecka 37

Bebisens längd den här veckan: cirka 48-49 centimeter

Vikt: cirka 3 kilo

I slutet av nästa vecka räknas bebisen som fullgången men att födas nu skulle inte vara några problem. Lungorna är det sista organet att mogan och bebisen fortsätter träna dem ända fram till förlossningen genom att dra in och trycka ut fostervatten.

Fixering

Den här veckan sjunker många barn ner i bäckenet, något som kallas för att de fixeras. De flesta barn fixeras med huvudet först men några ligger iställer med rumpan före. Det kallas sätesläge. Om bebisen är fixerad i säte kan det vara svårt att vända till huvudläge, d får du som gravid ofta genomgå planerat kejsarsnitt men på en del kliniker i landet kan du få välja att föda vaginalt.

Foto: SciePro/Shutterstock - Bebis i gravidvecka 37.

Din kropp – gravid vecka 37

Om bebisen nu har fixerat sig så känner du troligtvis en liten lättnad i magsäcken och lungorna, det är inte lika tungt längre. Istället trycker det mer på urinblåsan och du behöver sannolikt kissa oftare igen. Många gravida upplever den ständiga kissnödigheten som störande, speciellt på natten när den gör sig påmind. Blir du stört av att du är kissnödig i vecka 37 är det alltså helt normalt – och det är också helt normalt ifall du sedan har problem att faktiskt kissa.

Rikliga flytningar

Du har troligtvis fortsatt rikliga flytningar, det är vanligt i slutet av graviditeten. Om du är orolig och tror det är vattnet som gått ska du ta kontakt med din barnmorska eller förlossningen för rådgivning.

Kolostrum

För många har brösten producerat råmjölk en tid nu, det som även kallas kolostrum. Det är lite gulaktigt i färgen och inget konstigt om det läcker och blir gula fläckar i BH:n eller på lakanen. Råmjölken är väldigt näringsrik och innehåller massa nyttigheter för din nyfödda bebis, den mogna mjölken rinner till första ett par dagar efter förlossningen.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Smärtlindring – här är de olika alternativen som finns

Orgasmic birth – allt du vill veta om att få orgasm vid förlossning

6 tecken på att förlossningen har startat

/
stats