Vi reder ut.
Vi reder ut. - Foto: Isabell Höjman/TT & Pexels

Äta nötter som gravid? Det behöver du veta

Under graviditeten är det många rätter som inte längre går att äta, och blivande mammor kan känna sig förvirrade över vad de egentligen får lägga på tallriken. Här besvaras frågan om nötter går att äta som gravid.


Att vara gravid kommer med många utmaningar. Kroppen förändras, vardagen ser annorlunda ut och mat- och dryckesvanorna begränsas. 

MISSA INTE: Män fortsätter vabba mindre – jämställdheten går bakåt

Kan man äta nötter under graviditeten?

I Familjelivs forum väcktes nyligen frågan om det går bra att äta nötter under graviditeten. Personen i fråga formulerade sig så här:

"Jag har fått höra att man inte får äta nötter när man är gravid, är detta sant och gäller det alla nötter i så fall?Tänkte bara om man inte får äta några nötter alls bör man ju inte få äta choklad heller eftersom de flesta choklad sorter innehåller spår av nötter. Någon som vet hur det ligger till?"

I forumtråden är det många som svarar på trådstartarens fråga, men det verkar råda en viss förvirring kring vad som egentligen gäller. 

"Det har jag aldrig hört talas om. Det tror jag inte. Det är väl bara bra att äta nötter.", skriver en person. 

"Åh jag åt massor med nötter och choklad under min grav. Min dotter mår prima. Hon kan ju knappast kvävas av igensvullen hals i magen eftersom hon får allt syre från mig!", säger en annan. 

"Jag skulle aldrig våga äta nötte som gravidr, men jag vet inte om det stämmer", skriver en tredje person. 

Pistagenötter. Foto: Johan Nilsson/TT

MISSA INTE: Hur länge har man mensvärk innan förlossningen? Vi reder ut

Nötter – ja eller nej?

Ja, hur ligger det till egentligen? Får man äta nötter under graviditeten?

Det enkla svaret på den frågan är ja, om man tittar på Livsmedelsverket. De skriver nämligen att det inte är några problem att äta nötter, varken när man är gravid eller ammar. Barnet kommer alltså inte få någon allergisk reaktion på grund av mammans kost. 

Varför blir man allergisk?

Exakt varför en del drabbas av allergier är oklart, men det beror på att kroppens immunförsvar inte fungerar som det ska. Immunförsvaret tolkar då en del ämnen som farliga, vilket leder till en allergisk reaktion.

Hos små barn är det allra vanligast att vara allergisk mot ägg- och komjölksprotein. Risken att bli allergisk påverkas dock också av ens genetiska anlag, enligt Livsmedelsverket

Foto: Pexels

LÄS MER: 

Frukten du ätit fel hela livet – knepet alla kan göra

Äta kantareller som gravid? Vi reder ut

/
stats