Gravid vecka 35
Din bebis sväljer fostervatten och kissar, matsmältningssystemet tränas. Kanske har hen fixerat sig i bäckenet nu. Läs allt om graviditetsvecka 35 här!
Din bebis är i gravidvecka 35 hyfsat stor och har etablerat ett tydligare "schema" med rörelser och sömn. Kanske har du en nattvaken liten krabat? Det är inte ovanligt att bebisen börjar "möblera om" ordentligt under natten när du själv vill sova! Du kan också märka att bebisen lugnar sig om du ställer dig upp och går en stund – precis som när bebisen sedan är född somnar bebisen av vaggande rörelser.
Läs också: Här är våra samlade förlossningsberättelser som ni har skickat in till redaktionen!
Bebisen – gravid vecka 35
Bebisens längd den här veckan: cirka 47 centimeter
Vikt: cirka 2,4 kilo
I vecka 35 har din bebis förmodligen en stadig viktökning på ca 20-30 gram/dag den sista tiden. Du kan säkert märka att din bebis har perioder av vakenhet och däremellan perioder av sömn, hen följer ett ungefärligt likadant mönster varje dag.
Fosterfett
Bebisens hud är täckt av fosterfett, även kallat vernix. Det är ett tjockt vitt lager som skyddar mot fostervattnet. Många bebisar har rikligt med fosterfett kvar när de föds, speciellt i armveck, knäveck och ljumskar och runt halsen och nacken. Det är världens bästa hudsalva, så istället för att tvätta bort det kan man försiktigt styrka ut fosterfettet på barnets kropp. Det försvinner av sig själv inom något dygn, men kan lukta äckligt om man bara låter det vara i ett tjockt lager och inte stryker ut.
Rörlig eller ruckbar
Kanske har din bebis i graviditetsvecka 35 sjunkit ner med huvudet, eller rumpan, i bäckenet och fixerat sig. Med andra ord – gjort sig startklar inför förlossningen som nu bara är några veckor bort. Alla barn fixerar sig inte, framförallt inte hos omföderskor. Där kan bebisen vara rörlig eller ruckbar när man kommer in till förlossningen. Det brukar inte vara ett problem.
Din kropp – gravid vecka 35
Den här veckan räknas du som höggravid och förlossningen närmar sig med stormsteg! Är du pirrig? Nervös? Orolig? Prata med din barnmorska, partner eller närstående om dina känslor, förhoppningar, farhågor. Nu är det bra om BB-väskan är packad och att du har skrivit ditt förlossningsbrev, gärna tillsammans med din partner.
Livmodern
Livmodern har i gravidvecka 35 nu växt ända upp till dina revben och om barnet ännu inte sjunkit ner i bäckenet kan det vara svårt att andas, sitta, stå och sova. För de flesta lättar det närmare förlossningen när bebisen trängt längre ner och gjort sig redo, men det kan dröja lite till. Det kan också göra ont i revbenen, speciellt om du har en bebis som tycker om att sparka på dem från insidan.
Aktuell läsning för dig den här veckan:
Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?
Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns
Josy födde i havet – hennes man plockade upp moderkakan med en sil
Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska