Smärtlindring under latensfasen
Värkarna börjar komma smygande och blir successivt starkare, latensfasen har börjat. Vad är bästa smärtlindringen för att ta sig igenom latensfasen hemma? Läs mer här.
Ett förlossningsarbete startar alltid med det som kallas latensfasen. Den kan vara olika lång beroende på olika faktorer men generellt sett är den längre för förstföderskor och kortare för omföderskor. Om du vill veta mer om latensfasen kan du läsa här – Latensfasen – första tecknet på att förlossningen startat.
Smärtlindringsmetoder under latensfasen
Under latensfasen är värkarna för de allra flesta hanterbara till en början och ökar successivt i både frekvens och intensitet innan du som gravid går över till det som kallas aktiv förlossning. Det finns olika metoder för smärtlindring: värme, vatten och alvedon brukar vara de vanligaste.
1. Alvedon
Alvedon, eller paracetamol brukar rekommenderas till dig som är i latensfasen. Om du är en vuxen person som väger mer än 40 kilo ska du alltid ta två Alvedon på 500 mg styck för att få bäst effekt. Om värkarna försvinner med alvedon är det bara förvärkar, men om du får en viss smärtlindrande effekt men värkarna fortsätter i samma takt är det med största sannolikhet förlossning på gång.
2. Värme
Värmekudde/vetekudde brukar vara skönt under latensfasen. Lägg den i ryggslutet, över blygdbenet eller ner vid ljumskarna – där du känner att du behöver den som mest.
3. Massage
Massage kan vara skönt under hela förlossningen, det kan hjälpa till att avleda kroppens smärtimpulser. För en del är det hård, knådande massage som gäller och för andra är det mer taktil beröring som känns bra. Där får man testa sig fram och vad som känns skönt ena stunden kan kännas hemskt i nästa. Din partner behöver en bra dos av tålamod.
4. Vatten
Att bada eller duscha brukar vara effektivt. Det varma, sköna vattnet har en smärtlindrande effekt och ökar blodgenomströmningen i musklerna. Det gör att livmodern, som är en stor muskel, får mer syre och det i sin tur har en smärtlindrande effekt. Många kan sitta timmar i duschen/badkaret. Kom ihåg att dricka mycket under tiden om du badar varmt, det ska helst inte vara över 38 grader, då kan bebisen reagera med ökad puls.
5. TENS
TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering och är som en liten dosa som skickar ut elektriska impulser till plattor som man fäster på huden. De elektriska impluserna kan ställas in i olika styrka och intensitet för att matcha värkarna och kan ökas på i takt med att värkarna blir mer intensiva. En TENS är ett bra hjälpmedel under både latensfasen och den aktiva fasen och ger god smärtlindring.
Vill du läsa mer om TENS kan du göra det här – TENS – transkutan elektrisk nervstimulering
6. Andning
Man ska inte underskatta effekterna av en avslappnad andning, som instruerad i olika profylax övningar och gravidyoga. När du andas på “rätt” sätt tar kroppen upp extra mycket syre i musklerna, ökar blodflödet och det har en smärtlindrande effekt. Att vara avslappnad samtidigt är viktigt, det gör mer ont om man spänner sig i hela kroppen. Prova själv nästa gång du slår i tån i soffbenet.
Vill du läsa mer om andning som smärtlindring kan du göra det här – Andning som smärtlindring – så andas du rätt genom förlossningen
Läs mer: Smärtlindringmetoder under förlossningen – de här finns
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.