Tom hinnsäck – vad innebär det?
Vid ett tidigt vaginalt ultraljud kan det ibland hända att man ser en tom hinnsäck. Men vad betyder det? Läs allt här.
Att få beskedet om en tom hinnsäck kan kännas jobbigt och oroande för många. Det kan innebära att det är ett missfall på gång, men det kan också innebära att graviditeten inte har kommit så långt som man tror.
Vad är en hinnsäck?
En hinnsäck är fosterhinnorna i ett tidigt skede av graviditeten. Inuti hinnsäcken utvecklas embryot och från hinnsäcken går en förbindelse till det som utvecklas till moderkakan. Förbindelsen växer sedan och blir navelsträngen.
En tom hinnsäck kan ses på ultraljud
Vid ett tidigt vaginalt ultraljud kan det ibland vara för tidigt för att se något alls. Runt vecka 6 brukar man kunna se hjärtat slå. Senast i vecka 7-8 ska man se ett embryo med ett tickande hjärta vid ett vaginalt ultraljud. Om man inte gör det, eller om läkaren ser vad man kallar en tom hinnsäck, kan det bero på två saker:
– Embryot har inte utvecklats som det ska och ett missfall är på gång.
– Graviditeten är inte så långt gången som man tror och därför har embryot inte kommit så långt i utvecklingen att man kan se något.
Endast tiden kan utvisa vilket av de två alternativen det är, även om det är jobbigt att behöva vänta. Vanligtvis ber man den gravida vänta i ungefär en vecka innan man gör ett nytt ultraljud. Under den veckan kanske en blödning uppstår och då får man komma tillbaka tidigare för att eventuellt bekräfta ett missfall. I annat fall kan nästa ultraljud göra att man nu ser ett foster i hinnsäcken och kanske även ett tickande hjärta.
Tom hinnsäck kan bero på missfall
Exakt hur många graviditeter som slutar i missfall kan man inte säkert veta. Många sker så tidigt att men inte ens vet att man var gravid. Ungefär en tredjedel av alla kända graviditeter slutar i missfall innan vecka 12. De allra flesta under de första veckorna. Missfallet beror oftast på att något är fel, exempelvis en svår kromosomavvikelse.
Att gå igenom ett missfall kan vara psykiskt jobbigt och påfrestande, det är okej att känna så även om det är ett tidigt missfall. Man har redan hunnit tänka på livet med ett barn och även ett tidigt missfall kan vara en stor sorg. Sjukhuset ska kunna erbjuda dig och din partner samtalsstöd om ni vill prata med någon om det ni går igenom.
LÄS ÄVEN: Jag är så orolig för missfall – hela tiden
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska.