Därför får man inte äta lakrits som gravid
Därför får man inte äta lakrits som gravid - Foto: BERTIL ERICSON, Pexels.com

Varför får man inte äta lakrits under graviditeten? Vi svarar

Att sötsuget kan slå till i tid och otid gäller inte bara gravida. Men det finns ett godis som man bör passa sig lite med: Lakrits. Läs mer om varför du bör undvika godiset här!


Lakrits är ett älskat godis för många, men under graviditeten möts den av varningar. Men varför är det egentligen så? Vad är det i lakritsen som får experter att råda gravida att begränsa sin konsumtion, och vilka risker kan det innebära för mamman som bär barnet? Vi reder ut! 

Är det farligt att äta lakrits?  

Lakrits framställs från roten av växten Glycyrrhiza glabra och används som ingrediens i allt från godis och tuggummi till tandkräm, tuggtobak och läkemedel. Den aktiva substansen i lakrits, glycyrrhizinsyra, kan vara skadlig vid överdriven konsumtion. Att regelbundet äta stora mängder lakrits under en längre tid kan leda till negativa hälsoeffekter.

Det finns inga gränsvärden för mängden glycyrrhizinsyra det får innehålla i livsmedel, men de livsmedel som innehåller höga halter glycyrrhizinsyra finns det regler om hur det ska märkas på förpackningen.

Att konsumera stora mängder lakrits under en längre tid kan ha skadliga effekter. Det kan bland annat leda till en rubbning av kroppens saltbalans, vilket i sin tur kan orsaka ödem (vätskeansamlingar), högt blodtryck, viktuppgång, hjärtproblem och huvudvärk.

I de nordiska länderna uppskattas det genomsnittliga dagliga intaget av glycyrrhizinsyra ligga mellan 6 och 15 milligram per person. Hur mycket man faktiskt får i sig beror dock på hur mycket lakrits man äter, och känsligheten för glycyrrhizinsyra varierar från person till person.

Foto: Martina Holmberg / TT

Får gravida äta lakrits? 

Livsmedelsverket rekommenderar att gravida kvinnor begränsar sitt intag av lakrits till högst 50 gram per dag. Detta omfattar vanligt lakritsgodis, som i genomsnitt innehåller cirka 0,2 procent glycyrrhizinsyra. För referens innehåller en liten påse Djungelvrål 80 gram – du kan alltså inte äta hela påsen utan att passera dagsintaget av vad som anses vara okej. 

Glycyrrhizinsyras effekter är dock inte begränsade till gravida utan kan påverka alla som konsumerar stora mängder lakrits under en längre tid.

Eftersom barn har lägre kroppsvikt är de känsligare än vuxna. Barn under fem år bör därför inte regelbundet äta lakrits och salmiak men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Foto: BERTIL ERICSON

Finlands avrådan mot lakrits

I Finland råder Institutet för hälsa och välfärd (THL) gravida att vara ytterst försiktiga och bara äta lakrits sporadiskt, skriver Yle. Detta baseras på forskning som antyder att högt intag av lakrits kan påverka fostrets intelligensnivå och koncentrationsförmåga. 

Forskning vid Helsingfors universitet har visat att glycyrrhizin kan påverka moderkakan negativt och öka överföringen av stresshormoner från modern till fostret.

/
stats