Skilsmässa? Så gör du med barnen i jul.
Skilsmässa? Så gör du med barnen i jul. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Annette ORiordan

Jobbig skilsmässa vid jul – så gör du med barnen

Att gå igenom en skilsmässa är tufft, speciellt när man har barn tillsammans. Nu berättar Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, hur man ser till att barnen mår bra i skilsmässan runt julen.


Ibland tar livet oväntade vändningar och man tvingas ta farväl av en partner. Det är aldrig enkelt att gå igenom ett uppbrott, men har man byggt ett liv tillsammans med gemensamma barn är det ännu svårare. 

MISSA INTE: Så skapar du kvalitetstid med barnen vid jul

Skilja sig i Sverige – så går det till

I Sverige slutar cirka hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Skilsmässoprocessen inleds med en ansökan till tingsrätten, som kan lämnas in gemensamt eller av en av makarna enskilt. Ansökan kostar 900 kronor och kan i vissa fall göras digitalt.

Om parterna är överens om skilsmässan och inte har barn under 16 år, kan skilsmässan gå igenom på några veckor. Finns det barn under 16 år, införs istället en betänketid på sex månader. Om parterna har bott åtskilda i minst två år kan tingsrätten besluta om skilsmässa direkt om särlevnadsintyg finns. 

Nästa steg i skilsmässan är bodelningen. Det innebär att makarnas egendom, tillgångar och skulder ska fördelas mellan dem. När det gäller vårdnad av barn, är det vanligast att föräldrarna behåller gemensam vårdnad även efter separationen, men det är barnens behov som är viktigast när beslutet kring vårdnad ska tas.

Föräldrarna är skyldiga att gemensamt försörja barnet, och den förälder som barnet inte bor med bidrar genom att betala underhållsbidrag. 

MISSA INTE: Så vet du att du ska separera efter långt förhållande

Barnets bästa är viktigast när man skiljer sig och delar upp vårdnaden. Foto: Pexels

MISSA INTE: Dålig ekonomi? Så hanterar du ångesten vid jul

Skilsmässa? Så gör du med barnen under jul

Att gå skilda vägar när man har barn innebär att man fortfarande behöver ha en relation för barnens skull, någonting som kan vara en utmaning. 

Familjeliv har pratat med överläkaren Viktorija Milosevska, som driver mottagningen Calmego psykiatri. Hon berättar att det blir extra viktigt att prioritera barnen under högtider som jul.

Risken finns nämligen att föräldrarnas konflikter spiller ut över julmyset, vilket gör att barnen mår dåligt både under julen och i framtiden.  

– Man får bete sig som vuxna och försök tänka med ett kallt huvud. De första åren efter skilsmässan påverkas man mycket, både föräldrarna och barnen går igenom någonting jobbigt. Trots att det är tufft får man tänka långsiktigt för barnens bästa, istället för att engagera sig i drama och trauman. 

Att sätta sina egna känslor åt sidan är tungt, speciellt om man känner sig arg och sviken av sin partner, men långsiktigt kommer man vara glad över att man skötte det snyggt, menar Milosevska. 

– Försök lägga allt i perspektiv: Vad vill vi att våra barn ska komma ihåg från det här? Man har ett ansvar för att barnen har det bra, och för barnen är det bäst om det inte blir bråk under julen. Kanske kan man ha barnen hos en förälder på julafton, och hos den andra på juldagen. Man får bestämma utifrån vad som funkar bäst för familjen, säger hon och tillägger:

– Viktigast är att ha barnens perspektiv i åtanke, annars blir det bara tjafs och gräl. 

Viktorija Milosevska. Foto: Annette ORiordan

LÄS MER: 

Röda dagar 2025 – så maxar du ledigheten hela året

Camilla Läckbergs rädsla med barnen – ärliga orden: "Hemska"

stats