Förlossningens tre faser
En förlossning är indelad i tre faser: Öppningsfasen, utdrivningsfasen och efterbördsfasen. Längden på öppningsfasen och utdrivningsfasen varierar från kvinna till kvinna.
Ett bra exempel på detta är alla förlossningsberättelser som Mammasidan har fått ta del av.
Här berättar kvinnor om snabba förlossningar, öppningsfaser som dröjer i flera dygn och mer ”normala” förlossningar med öppningsfaser på 5-15 timmar och utdrivningsfaser på 30 minuter till ett par timmar.
Öppningsfasen
Detta är den första delen av förlossningen. Det som sker under öppningsskedet är att livmoderhalsen och livmodermunnen ska öppnas. Förlossningskanalen utvidgar sig och på detta sätt förbereder den sig för att kunna ta emot ett foster.
Öppningsfasen kan vi dela in i två faser:
1. Latensfasen:
Varar i ca. 8 timmar, men detta är som sagt mycket individuellt. När denna fas börjar blir du uppmärksam på att ”nu börjar det”. Du känner svaga värkar, men de är inte speciellt smärtsamma. Det går 15 minuter mellan de svaga stramningarna i rygg och/eller mage. Värkarna pågår mellan 60-90 sekunder.
Många kvinnor är glada och muntra i denna fas eftersom förlossningen äntligen är igång. 9 månaders väntetid är över.
”Det var en spännande resa in till förlossningen i Stavanger, 1 timmes körning. Vi hade det så roligt.....fantiserade om våran flicka och hur förlossningen skulle bli. Jag hade det toppen!” Cazandra
Ibland verkar det som om förlossningsarbetet inte kan bestämma sig: Ska jag starta, eller inte...? Många kan uppleva och tro att förlossningen är igång för att sedan stanna av, så som Vera beskriver. Du kan trösta dig med att något helt klart är på gång. Livmodern tränar för att bli redo inför förlossningen. Det kan ske när som helst!
”Vi åkte till sjukhuset, men jag hade inte öppnat mig tillräckligt. När vi kom hem försökte vi sova lite, men var ju allt för uppspelad för det. På morgonkvisten satte värkarna igång med 7 minuters mellanrum. Nu, tänkte jag, sätter det igång, men nej då. Efter en timme stannade de upp och förblev borta.” Vera
Varför gör det ont? Livmodern drar ihop sig och gör att musklerna inte får tillräckligt med syre när blodådrorna i livmoderväggen pressas ihop. I denna fas utvidgar sig livmodermunnen till 2-3 cm.
”En vecka före beräknat datum kände jag dom första värkarna. Klockan var ca. 9 på lördagsmorgon. Jan hade åkt till jobbet och jag gick länge och funderade på om jag skulle ringa och be honom komma hem. Men även om värkarna var ganska regelbundna så gjorde dom inte ont. Så jag ringde inte.” Lisbeth
2. Den aktiva fasen: I denna fas ska livmoderhalsen utvidga sig till hela 10 cm. Livmodermunnen ska utplånas. Smärtan ökar.
"Klockan sex var jag fem cm öppen och smärtan mer ihållande och jag antydde något om att jag gott kunde dö.” Lene
Lene överlevde! OCH genomförde förlossningen med glans!
Fostret tränger sig nu ner i förlossningskanalen genom att roteras och drivas framåt . Värkarna kommer med 3-5 minuters mellanrum och varar i 60-90 sekunder. Den aktiva fasen pågår för en förstföderska ca. 5 timmar, hos en kvinna som fött barn tidigare ca. 2-3 timmar. Om fostervattnet inte har gått redan kommer det med stor sannolikhet att gå hål i slutet av denna fas. Ofta när man är öppen 8 cm.
"I sjunde timmen tror jag att vattnet gick. Allt är lite oklart p.g.a. lustgasen men jag kommer ihåg att det var som om en propp lossnade och allt vatten rann ut. Då var min man tvungen att ringa på barnmorskan och sen var hon med oss resten av förlossningen” Linda
Utdrivningsfasen
Denna fas varar från det att du är fullt öppen, 10 cm, tills att barnet är fött. Värkarna får en helt annan karaktär. De kallas för krystvärkar. Du kommer få besked från barnmorskan om att börja krysta. Du måste kanske prova ett par gånger innan du klarar av att krysta ordentligt. Barnmorskan hjälper dig med detta. När du har fått in rätt teknik kommer det börja hända saker. Värkarna kommer ca. var 3:e minut och varar i 1 ½ minut. Många kvinnor upplever denna del av förlossningen som positiv. Du känner att du använder din kropp och deltar aktivt för att hjälpa ditt barn ut. Många upplever också mindre smärta än i den aktiva öppningsfasen. Fostrets huvud kommer att synas mer och mer. När det tagit sig ner genom förlossningskanalen kommer värkarna att stanna av något och fostret kan glida tillbaks lite grann. Ge inte upp!. Till sist kommer fostrets huvud att komma helt ut under en värk. En till två värkar senare kommer fostret att vrida huvudet och resten av kroppen glider ut. Ditt barn är fött!
"Så jag lullade över gången till förlossningsrummet, fick ligga på en säng och kände hur barnet började glida ner genom förlossningskanalen. Vilken känsla! Krystade ett par gånger innan jag fick en lång paus. Min man fick ett strängt besked av mig att hålla sig uppe vid mitt huvud, och han satt och snyftade och var verkligen tagen av stunden. Jag fick vila lite som sagt och därefter var förlossningen i full gång. Jag krystade ca 4 gånger – blev klippt lite före sista krysten och *plopp* så var ungen ute.” Lena
Efterbördsfasen
Vad som sker efter att barnet är fött är nästan tråkigt att skriva om. Förmodligen kommer du att vara mest upptagen av det lilla knytet i dina armar och inte av vad som sker med din kropp. Oavsett hur mycket du och din partner vill stänga av allt annat och bara se på er nyfödda, så måste förlossningen ha sin gång. Den här fasen varar från att barnet är fött tills att moderkakan med hinnor och navelsträng har lämnat din kropp.
Du har fortfarande värkar – irriterande nog, men långt ifrån så smärtfulla som innan barnet föddes. Detta för att moderkakan ska lossna från övre delen av livmodern och stötas ut av kroppen. Barnmorskan kommer att följa tecken på när moderkakan håller på att lossna. När hon ser att den är lös kommer hon att be dig krysta, samtidigt som hon drar lite i navelsträngen. När moderkakan är ute kommer barnmorskan att undersöka den ordentligt för att se att alla hinnor och delar har kommit ut. Rester av moderkakan i livmodern kan leda till underlivsinflammation. Barnmorskan är uppmärksam på detta så du behöver inte bekymra dig. En del blod kommer också att komma ut, det är helt normalt. Du kommer att fortsätta blöda i flera veckor från såret där moderkakan satt fast. Mängden blod som kommer från dig de närmaste timmarna kommer barnmorskan troligen att mäta.
Ibland kan det ta lite tid innan moderkakan kommer ut. Då kommer barnmorskan massera och klämma lite på magen.
"Oskar klippte av navelsträngen och så var det bara att vänta på moderkakan. Men den satt fast. Det gick en halvtimme och den satt fortfarande fast. Barnmorskestudenten satt hela tiden och masserade min mage och efter en timme kom den äntligen!” Lene
Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Genomläsning och rådgivning av barnmorska Marie Svedberg.