• Sols93

    Hjälp? Vad kan jag förvänta mig av barnmorskan

    GråterGråter

    Hej på er! 


    Jag behöver lite hjälp att förstå vad det är jag egentligen kan förvänta mig från min barnmorskaavdelning och höra lite om andras erfarenhet. 


    Lite om mig 
    - första Barnet. jag är 30 År gammal
    - bosatt inom region Skåne 
    - just nu i v29 (28+3) 

    Nu till mitt dilemma/fråga. Jag har varit inskriven på en barnmorska mottagning sen v11, men har redan haft två olika BM och ska nu för mitt nästa besök tydligen få en ny BM igen. Jag känner att jag har inte fått någon information direkt från BM, jag känner mig inte trygg/bekväm då jag inte fått relation med dem två jag haft och dem kommer inte ihåg mig heller vilket jag förstår då jag träffat dem två gånger var bara. 


    För att förklara. 


    v11 - inskrivning & hälsosamtal. Vi kan kalla denna BM för Emma. 


    v21 - barnmorskebesök med moderskapsintyg. BM Emma. 


    V25 - barnmorskebesök.BM Lisa. Enbart provtagning på urin, blodtryck och bebis hjärtslag. 

    v28 - barnmorskebesök med koll av blodtryck, hjärtslag och urinprov. Inklusive glukosbelastning. BM Lisa. 


    nu har jag inte fler barnmorskebesök förrän vecka 33 inplanerat och det kommer tydligen vara med en ny BM, vi kan kalla henne Cecilia. 


    har även gjort KUB och NIPT men dessa sköttes utanför min barnmorska direkt på sjukhuset. 

    Kan tillägga att det enda vi fått information år att äta vitaminer, röra på mig och att inte sova på rygg. Vi har inte pratat någonting om förlossning, amning, rädsla/känslor, förlossningsbrev, vad man får och inte får äta osv. har enbart fått tips att kolla på SVT plays ?barnmorskorna?.  

    är detta normalt? Jag känner att jag Inte får information utan får googla allt själv. Nina besök följer inte heller region Skånes basprogram m. självklart kan jag fråga min BM på plats men min poäng är mer att vi inte pratat någonting om något. Alla BM besök har varit över på 10 minuter Max. Funderar på  att byta till en annan klinik men vet inte om mina förväntningar är fel med att man ska ha mer diskussioner eller ej. 


    enligt planen ska man from nu börja träffa BM var tredje vecka nu mellan v28-31 och 31-34, därefter varannan vecka fram till födsel. jag är i v29 nu och mitt
    nästa besök är v33. Ska enligt planen haft amningssamtal v24, det har vi inte haft. ska Även kallas till två  gruppsamtal nu runt v30 för att prata om föräldraskap, förlossning och amning. dessa har vi inte heller fått inbjudan till. 


    hjälp. Är det min mottagning som inte är bra eller är detta normalt? Förstår att man kanske inte alltid kan få samma BM men 3 BM på 5 besök känns för mycket? ska jag inte få mer info eller är de meningen BM bara utför tester och jag ska googla/läsa böcker för att veta allt annat? Är så ledsen 

  • Svar på tråden Hjälp? Vad kan jag förvänta mig av barnmorskan
  • Anonym (Hmm)

    Låter helt normalt. Så var det för mig också, enbarnsmamma. När du skriver hjärtslag vid v. 25 så var det väl med UL så du också fick se bebisen? Sedan gör man ett annat UL också, då är det någon annan än BM som gör detta, då fick vi bilder att ta hem.

    BM:s uppgift verkar vara att ha koll på din hälsa och bebisens utveckling. Vi diskuterade inte amning osv, det fick vi lite info om direkt efter förlossningen. Det är ju ingen vits förrän man har en bebis att visa med :) Vi gick även den förberedande föräldrakursen, den var väl ok men mest första gången av tre som var bra. Vi gick också profylax, helt oanvändbart för min del. Kanske för att jag googlade så mycket själv och tog reda på saker.

    Förlossningsbrev skriver du själv och lämnar vid förlossningen. Det har BM inte att göra med, det kommer alltså inte att sparas hos henne eller lämnas från BM till förlossningen när du ska dit.

    När det gäller vad man får eller inte får äta så är Konsumentverkets hemsida väldigt bra! Det var inte heller något som vi diskuterade med BM.

    Jag gjorde dock ingen glukosbelastning, men det är säkert individuellt.

    Ni verkar ha väldigt många träffar inplanerade! Jag träffade min BM (samma hela tiden) inte ens tio gånger under hela graviditeten. Alla träffar har dock varit väldigt korta iom att det mest gick ut på att mäta, väga, ta blodprov osv.

  • MsM84

    Är själv gravid med tredje barnet och bor i region Skåne. Alla mina möten har varit 40-60 min långa med barnmorskan. Tror det är från v28 de brukar mäta SF-mått (magen) och lyssna hjärtljud. En hel del tid brukar också gå till att höra hur man mår, frågor osv. Jag har haft samma BM förutom när de haft semester.

  • Anonym (Myran)

    Låter helt normalt. Jag är också gravid dock med 3 barnet(varit liknande med tidigare graviditieter).

    De skrev remiss för Kub via telefon när jag ringde in och bokade tid så det utfördes i v12. I en annan region dessutom så fick åka 20 mil till den regionen för att utföra testet(min region betalade besöket, men fick så för resan själv) 

    Hade ett inskrivningssamtal med min barnmorska v.13. 

    Hade Ultraljud i v. 20 på sjukhuset, anna barnmorska. 

    Nästa besök med min barnmorska är i v26 då jag även ska göra göra glukosbelastning pga stor vikt och längt på tidigare barn. 

    Träffar alltså inte min barnmorska på 14 veckor. Inskrivningsbesöket var avklarat på 25 minuter. Vi gick igen sjukdomar och hur jag mådde och hon konstatera att tidigare förlossningar gick snabbt och att jag får stora barn. Hon har sagt att vi ska prata mer om förlossningen längre fram och lägga upp en plan om eventuellt tillväxtultraljud samt att jag tror att jag inte hinner in denna gång. Sist var jag 15 minuter på förlossningen, har 5 minuter in till förlossningen så inga långa avstånd. 

  • Anonym (Love)

    Låter väldigt normalt så tidigt i graviditeten. besöken är ju mest provtagning och allmänkoll, och dom blir tätare och noggrannare ju längre in i graviditeten man kommer. Jag som födde i vecka 29 han bara med inskrivningen


    Alla längre samtal gällande sånt som händer vid förlossning och efter barnet är fött sker ju sällan vid bm besök, utan det brukar ju ske i föräldra"kurser" och gruppsamtal. 


     

  • Fjäril kär

    Jag har fött tre barn och det låter fullständigt rimligt och normalt det du berättar. Jag har fött mina barn i tre olika landsting/regioner och det har sett likadant ut överallt. Om allt ser bra ut med dig och bebis är inte besöken särskilt långa om du inte själv tar upp olika saker förstås. 
    Jag blev erbjuden föräldrakurs som började nånstans runt vecka 30 och där diskuterade vi mer ingående kring förlossningen,  amning och tiden efter. 

    Dock fick jag komplikationer i första graviditeten så jag blev inlagd och fick sköta resten av besöken via förlossningen istället.  

  • Sols93

    tack alla för svar! Då känns det mycket bättre. 


    blir dock fortfarande lite fundersam då första BM berättade vi skulle ha ett samtal runt v16 för att prata om psykisk ohälsa, sen i deras egna papper dem gett från kliniken så ska vi prata amning v24 (vilket vi inte gjort eller ens haft besök i närtid) och sen ska det vara grupp träffar nu. så blev mest fundersam på om jag har hamnat i kläm pga av alla byten av BM eller om det var normalt men då vet jag! 

    @Anonym (Hmm) nej det besöket vid v25 var enbart lyssna på hjärtslag. Inget ultraljud. 

    Har er barnmorskemottagning anordnat dessa föräldrarkurser/grupper/profylax osv? eller Har ni letat detta själva via kommunen? 

  • Fjäril kär
    Sols93 skrev 2023-10-25 15:49:19 följande:

    tack alla för svar! Då känns det mycket bättre. 


    blir dock fortfarande lite fundersam då första BM berättade vi skulle ha ett samtal runt v16 för att prata om psykisk ohälsa, sen i deras egna papper dem gett från kliniken så ska vi prata amning v24 (vilket vi inte gjort eller ens haft besök i närtid) och sen ska det vara grupp träffar nu. så blev mest fundersam på om jag har hamnat i kläm pga av alla byten av BM eller om det var normalt men då vet jag! 

    @Anonym (Hmm) nej det besöket vid v25 var enbart lyssna på hjärtslag. Inget ultraljud. 

    Har er barnmorskemottagning anordnat dessa föräldrarkurser/grupper/profylax osv? eller Har ni letat detta själva via kommunen? 


    Jag har blivit erbjuden dessa kurser via barnmorskan som antecknat och anmält mig. 

    Är du osäker på om du blivit bortglömd på nåt sätt tycker jag att du helt enkelt får fråga vid nästa besök vart dessa erbjudanden tagit vägen då du ändå behöver diskutera dom . 

    Besök hos barnmorskan funkar på samma sätt som om du går till doktorn,  vissa saker måste du själv komma ihåg att fråga om just för att det kan lätt försvinna från gång till gång för att saker händer antingen dig eller barnmorskan.  Blir du sjuk tex och avbokar ett besök kan nästa gång bli många veckor senare och då kommer ny information som gäller specifikt då och du missar det du hade behövt veta när du blev sjuk.. typ så.. så var inte rädd att fråga och undra. 
  • Maymom

    Låter som att vissa saker fallit lite mellan stolarna..

    Besöken brukar vara ca 20-30 min.
    Man brukar ha en och samma BM, självklart kan sjukdomar och vab påverka.

    Man brukar gå igenom hälsa, rökning, alkohol mm.
    om man är utsatt för våld/psykiskt våld.
    De brukar tipsa om livsmedelsverkets rekommendationer, prata om järnvärdet, vilka vaccinationer du ev behöver, om du har skydd mot röda hund kvar.
    Kolla din blodgrupp så du inte är rh- för då behövs ytterligare spruta.
    Glukosbelastning är nog standard i skåne men inte i hela landet.
    Rutinultraljud görs runt v20.(Ev ultraljud tidigare eller kub-beror på regionens regler.)
    De mäter mage och lyssnar på hjärtljud/navelsträngsljud regelbundet från typ v25eller om det var senare.
    De kommer börja känna efter vilket håll huvudet ligger, om den har fixerat sig eller ej, man vill ju att huvud ligger neråt när det närmar sig.
    Man får väga sig om man vill vid varje besök.

    Sen skiljer sig antalet besök beroende på om man är förstagångsföderska eller omföderska, omföderskor har lite färre besök. Så jag minns inte exakt hur många besök jag hade med första.

    Förlossningsbrev skriver du själv men går även igenom dina önskemål med din bm, de läste aldrig mitt på förlossningen. Jag ska gå igenom mina önskemål på mitt nästa besök i v37 tror jag det är.

    Kikhostavaccin kan vara bra för dig att ta med tanke på närheten till Danmark. Jag blev även rekommenderad influensavaccin men får se om den hinns med, fick tid först efter bf men gick över tiden sist så kan ju gå😁

    K-vitamin spruta till barnet brukar de informera om.
    Erbjudande om nån form av föda utan rädsla eller förlossningsförberedande utbildning/föreläsning.

    tror jag fått med det mesta. 


    En sak jag var glad att jag fick höra från vänner var att moderkakan ibland kan vara jobbig att få ut, för mig var det så och då var det skönt att vara förberedd på att efter barnet kommit ut så är man inte klar utan kan få jobba och krysta en timme till. 


    Amning kommer de gå igenom på BB, passa på att ställ frågor där om det så det känns bra innan ni åker hem.

    Kan tipsa om boken: ?att föda? av Gudrun abascal och podden vattnet går där Gudrun medverkar en del.

  • Sols93

    Tack allihopa! Vet inte hur man svarat specifika medlemmar, är inte helt han FL användare än hehe.

    jag ska testa fråga dem nästa gång, mycket av det ni nämner har dem inte sagt men naiv som man är har jag tänkt att den informerar mig vid tillfälle. Mina besök har ju varit väldigt korta på högst 10 minuter varje gång så har inte trott det funnits tid att prata utan att ?nästa gång? pratar vi mer noggrant. Tänkte inte heller helt på att det fungerar som vanliga läkaren och lite mer personligt ansvar, men då ska jag fråga nästa gång! 


    Funderar på att byta mottagning ändå då jag vill ha stabilitet i vem jag träffar om det går, så ska testa ringa en annan mottagning först om den har plats och kan erbjuda detta, annars får jag försöka prata med min nuvarande mottagning och be dem om stabilitet och också om det går att försök få samma BM så ofta som möjligt samt ta upp det jag känner saknats. 


    tusen tack igen alla. det är så svårt att veta om man har fel förväntningar eller ej och nu vet jag att dem gjort precis vad dem ska men kanske att vissa saker försvunnit mellan stolarna som jag behöver ta upp Själv och komma ihåg. 


    glad det finns ett forum med så många vänliga som hjälper :)

  • felicityporter

    Till nästa graviditet rekommenderar jag dig att söka till en privat bm-mottagning istället. Hade också dåliga erfarenheter med första, dock i region Halland. Så vid andra graviditeten använde jag mig av det fria vårdvalet och gick privat på Mammakulan i Helsingborg som var TOPPEN! Fick samma BM hela tiden och hon gav ett personligt och mycket bra bemötande, samma sak med deras specialistläkare där. Jag valde också att föda i Helsingborg trots att jag inte bor i Skåne och hela upplevelsen var så mycket mer positiv än när jag väntade och födde första i Halmstad.

    Så sök privat och utnyttja det fria vårdvalet är mitt svar.

  • Maymom
    Sols93 skrev 2023-10-26 08:27:25 följande:

    Tack allihopa! Vet inte hur man svarat specifika medlemmar, är inte helt han FL användare än hehe.

    jag ska testa fråga dem nästa gång, mycket av det ni nämner har dem inte sagt men naiv som man är har jag tänkt att den informerar mig vid tillfälle. Mina besök har ju varit väldigt korta på högst 10 minuter varje gång så har inte trott det funnits tid att prata utan att ?nästa gång? pratar vi mer noggrant. Tänkte inte heller helt på att det fungerar som vanliga läkaren och lite mer personligt ansvar, men då ska jag fråga nästa gång! 


    Funderar på att byta mottagning ändå då jag vill ha stabilitet i vem jag träffar om det går, så ska testa ringa en annan mottagning först om den har plats och kan erbjuda detta, annars får jag försöka prata med min nuvarande mottagning och be dem om stabilitet och också om det går att försök få samma BM så ofta som möjligt samt ta upp det jag känner saknats. 


    tusen tack igen alla. det är så svårt att veta om man har fel förväntningar eller ej och nu vet jag att dem gjort precis vad dem ska men kanske att vissa saker försvunnit mellan stolarna som jag behöver ta upp Själv och komma ihåg. 


    glad det finns ett forum med så många vänliga som hjälper :)


    Du kan alltid be om att byta bm där du är. Ring och prata med dem och be om att nästa möte blir lite längre så ni kan gå igenom alla dina frågor.

    Även på förlossningen är det ok att be om annan bm om man känner att det inte funkar, kan ju dock vara svårt att byta om de har mycket att göra, men var tydlig med vad du känner. Eller be din partner tala för dig. Förlossningen bygger på hur du vill ha den, sen kan ju de ibland säga att nu behöver du göra så här eller rekommendera vissa saker som kan underlätta. 


    (för att svara på inlägg tryck på kugghjulet på det inlägget och välj citera, ev kan du behöva vrida på telefonen för att det ska funka)

Svar på tråden Hjälp? Vad kan jag förvänta mig av barnmorskan