• Akko

    Kalorier - ett sätt att hålla koll?

    Hej alla!

    Om man ser på energivärdet bak på mat i affären, är inte det en bra måttstock för vad man inte bör äta, för att hålla vikten, eller kanske rent av tappa lite vikt?

    Det är mycket prat om kolydrater. Frågan är om det inte alltid finns ett samband mellan enerivärde och kolhydrater och fett? I så fall vore det ju lätt att se vad man bör välja genom att se på energivärdet?

  • Svar på tråden Kalorier - ett sätt att hålla koll?
  • Annie Sc

    Nej det finns inte ett naturligt samband mellan energivärde och kolhydrater och fett. Vet jag som äter LCHF.

  • Blöjor111111
    Tonårsmamman1 skrev 2012-06-03 08:30:01 följande:
    En vara som innehåller lite kalorier kan innehålla mycket kolhydrater.
    Nej! Kolhydrater ger den största energin och fett såklart. Kolhydrater är lika med höga kalorier. Kolhydrater är sackarider, vilket är socker...
  • Tonårsmamman1
    Blöjor111111 skrev 2012-06-03 09:06:13 följande:
    Nej! Kolhydrater ger den största energin och fett såklart. Kolhydrater är lika med höga kalorier. Kolhydrater är sackarider, vilket är socker...
    Lightprodukter innehåller mindre kalorier än fullfeta. Men de har mer kolhydrater i sig. 
  • Daddy  Cool
    Akko skrev 2012-06-03 07:57:58 följande:
    Hej alla!

    Frågan är om det inte alltid finns ett samband mellan enerivärde och kolhydrater och fett? I så fall vore det ju lätt att se vad man bör välja genom att se på energivärdet?
    Jo, det finns det. Energivärdet räknas ut så här:

    1g kolhydrater -> 4kcal
    1g fett -> 9kcal
     1g protein -> 4kcal
    1g alkohol -> 7kcal
     
  • mamman i skogen
    Akko skrev 2012-06-03 07:57:58 följande:
    Hej alla!

    Om man ser på energivärdet bak på mat i affären, är inte det en bra måttstock för vad man inte bör äta, för att hålla vikten, eller kanske rent av tappa lite vikt?

    Det är mycket prat om kolydrater. Frågan är om det inte alltid finns ett samband mellan enerivärde och kolhydrater och fett? I så fall vore det ju lätt att se vad man bör välja genom att se på energivärdet?

    Nej det är itne en bra måttstock, kolhydrater förbränner kolhydrater och fett förbränner fett.

    Kolhydrater ökar blodsockret och insulin som ska ta ner det från för höga nivåer är vårt chefshormon som lagrar fett därför är det mer intressant att ha ett jämt blodsocker än att räkna kalorier.

    Energilagarna är inte ointressanta dock men stämmer dåligt med verkligheten. 

    Det finns två sätt att "banta" en är kaloribantning då skär man ner på kalorier. Detta är i princip vad  jojobantningen går ut på. När man inte klarar av att stå emot sug och kaloriunderskott och insulinet inte kontrolleras överäter man och kroppen lagrar överskottet sen börjar man om med kalorirestriktion igen och då är många inne i svängen ner några kilo och sedan orkar man inte hålla sin kost då överäter man igen och sedan ska man återigen vara duktig för att sedan falla tillbaks. Detta funkar dåligt ett helt liv och kroppen mår inte bra. 

    Det andra sättet är att kontrollera chefshormonet insulin och att inte lagra fett där har LCHF och annan lågkolhydratskost som GI, paleo, atkins en klar metabol fördel och det är en livsstilsförändring där man normaliserar sina hormoner och slipper räkna kalorier kroppen sköter det själv för de allra flesta.  Slutar man med lågkolhydratskost går man upp igen precis som om man slutar med kalorirestriktion.

    Hållbar livsstil som funkar för en själv är det som gäller kan man vara nöjd med att räkna kalorier och tror på det ska man göra det annars får man välja en lågkolhydratskost som funkar för en själv och hålla sig till den.Allt beror på hur känslig du är för kolhydrater och hur rädd du är för fett. Påläst bör man bli för att klara av det och lära sig förstå sin egen kropp och vad som händer.

         

            
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • fill hith

    ja det är en bra måttstock. Dock inte helt perfekt eftersom att de olika ämnena inte fungerar exakt likadant i kroppen. Men för en vanlig svensson och även för många idrottare på ganska hög nivå så duger det att använda det som måttstock.


    mamman i skogen skrev 2012-06-06 07:03:14 följande:
    Nej det är itne en bra måttstock, kolhydrater förbränner kolhydrater och fett förbränner fett.

    Kolhydrater ökar blodsockret och insulin som ska ta ner det från för höga nivåer är vårt chefshormon som lagrar fett därför är det mer intressant att ha ett jämt blodsocker än att räkna kalorier.

    Energilagarna är inte ointressanta dock men stämmer dåligt med verkligheten. 

    Det finns två sätt att "banta" en är kaloribantning då skär man ner på kalorier. Detta är i princip vad  jojobantningen går ut på. När man inte klarar av att stå emot sug och kaloriunderskott och insulinet inte kontrolleras överäter man och kroppen lagrar överskottet sen börjar man om med kalorirestriktion igen och då är många inne i svängen ner några kilo och sedan orkar man inte hålla sin kost då överäter man igen och sedan ska man återigen vara duktig för att sedan falla tillbaks. Detta funkar dåligt ett helt liv och kroppen mår inte bra. 

    Det andra sättet är att kontrollera chefshormonet insulin och att inte lagra fett där har LCHF och annan lågkolhydratskost som GI, paleo, atkins en klar metabol fördel och det är en livsstilsförändring där man normaliserar sina hormoner och slipper räkna kalorier kroppen sköter det själv för de allra flesta.  Slutar man med lågkolhydratskost går man upp igen precis som om man slutar med kalorirestriktion.

    Hållbar livsstil som funkar för en själv är det som gäller kan man vara nöjd med att räkna kalorier och tror på det ska man göra det annars får man välja en lågkolhydratskost som funkar för en själv och hålla sig till den.Allt beror på hur känslig du är för kolhydrater och hur rädd du är för fett. Påläst bör man bli för att klara av det och lära sig förstå sin egen kropp och vad som händer.

         

            
    Det stämmer mycket av det du säger (dock förstår jag inte vad i helvete du menar med "kolhydrater förbränner kolhydrater och fett förbränner fett."), men du glömmer nämna att det finns motpoler, t.ex. att kroppen lättare lagrar fett än kolhydrater. Så i viss mån tar de ju ut sig själv. Kalorivärde duger oftast bra. Vill man gå ned i vikt med det fungerar inte trots att man har stenkoll på kalorierna och man inte kan gå ner på lägre antal kalorier plus att man tränar ja då bör man börja eller redan ha börjat experimentera med att dra ner på fett eller kolisar t.ex.

    Personligen föredrar jag att man drar ner på både kolhydrater och fett (men naturligtvis inte uteslutar något av det helt) och käkar mycket protein, vitaminer osv. Gärna frukt och grönt. Och nej, bara för att ett äpple innehåller lite sockerart så betyder inte det att man lägger på sig massa vikt.
Svar på tråden Kalorier - ett sätt att hålla koll?