2009 skrev 2011-11-07 17:37:34 följande:
Jag jobbar som SSK inom den kommunala äldreomsorgen, och jag tycker inte att det är värt att skriva en avvikelse för att medicinen gavs en timme tidigare om det inte var en medicin där administreringstiden verkligen är viktig. Det är sällan någon medicin måste tas precis på minuten, viktigare är det då att den tas på rätt sätt.
Däremot tycker jag (och den policyn har vi på min arbetsplats också) att vårdarna ringer till oss om de undrar över något i samband med medicineringen, eller om de upptäcker att någon dos har blivit glömd. Om jag inte finns på plats (har ansvar över flera hus med flera mils avstånd på kvällarna, t ex) så går det oftast bra att ta det över telefon. Har jag inte vårdtagarens medicinlista framför mig så får vårdarna helt enkelt läsa upp listan och berätta hur de glömda tabletterna ser ut, sen får jag fatta ett beslut om vilka mediciner som är viktigast att ta. Självklart kontaktar jag läkare om jag är osäker, jag kan ju inte allt heller :)
Alla gör misstag någon gång, hos oss är det SSK som bestämmer om avvikelser ska skrivas när det gäller medicingivning, likväl som vårdarna skriver avvikelser på oss om det är fel i dosetterna, vilket händer ibland. Det är mänskligt att göra fel. Det viktiga är att man har en bra relation till sin SSK och vågar berätta det som hänt, iaf jag blir sällan arg över något sånt här, utan brukar prata med vårdaren och arbetslaget om hur viktigt det är med medicinering.
Jag hade aldrig dragit in delegeringen på grund av en sådan här händelse. (förutsatt att det här var första gången och inte en i raden av flera)
Precis så ser det ut på mitt jobb med.