Inlägg från: Anonym (Djurvän) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Djurvän)

    Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet

    Anonym (Veg) skrev 2025-01-21 15:57:44 följande:
    Varför svarade du inte på min fråga?
    Just det inlägget du citerar där var ett svar till mig, Kanske Anonym(Oj) svarar dig senare i ett annat inlägg.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Herr) skrev 2025-01-21 16:54:06 följande:
    1) Du får ta på dig läsglasögonen jag skriver ju, att jag inte hade så inget påstående att varken du eller någon annan eller generaliserande äter för mycket av något för det vet jag inte, för jag är varken med dig eller någon annan i mataffären eller i köket.

    2) jo varierat är ju det bästa, men quorn är en riktig skit produkt (som mycket annat också) för både miljö, djur och kroppen.

    3) vet du inte vad palmolja är? Palmolja - Världsnaturfonden WWF Palmolja ? allt du behöver veta - Naturskyddsföreningen
    har inte påstått att du äter massor med korvar men du hänvisade till varumärket quorn som har det i sitt sortiment och använder det i flertalet produkter som dem tillverkar.

    4) finns det säkert på samma sätt som dem som tar hand om sina djur fiskar hållbart också, det går inte att generalisera det häller.

    5) det en del djur lever i regnskogen i Amazona som råkar illa ut pga skövling för ny odlingsbar mark

    6) nej absolut men alla animaliska proteinkällor som kött, fisk, fågel, ägg, mjölk och ost innehåller alla essentiella aminosyror och är högvärdigt. det finns inga vegetabiliska som innehåller alla aminosyror så alla är låg värdiga. 

    Så slutsatsen blir att om JAG ska få i mig 180 protein per dag 
    räcker det med jag behöver äta ca 550g stekt kyckling bröstfilé jag får då alla essentiella aminosyror.

    Jag skulle inte säga att en produkt som innehåller 2-4 gånger så mycket kolhydrater än protein en proteinkälla utan mer kolhydratkälla. 

    1) Du missförstod mig. Jag sa inte att du hade sagt det, men jag frågade om du är beredd att utvidga ditt påstående till att vi alla som är antingen vegetarianer eller veganer äter för mycket av det nämnda.


    2) Jag äter inte alls quorn ofta, men jag kan tycka att det är gott någon att någon enstaka gång då och då göra quornfärssås eller ha quonrnpålägg på en macka. Smaken betyder mycket för mig , och då kan jag kosta på mig att någon enstaka gång äta något som du anser är "skit för kroppen". Dessutom är jag ingen "miljönisse"


    3)Jag vet exakt vad palmolja är. Dessutom står det  på Quorn.se att de följer riktlinjer från världsnaturfonden, och palmolja kan odlas på olika typer av marker och på olika sätt. Inte alla palmoljeodlingar är lika. Inte alla kan dras över samma kant. Men jag är som sagt inte miljöaktiuvist. Jag är  "högervegan" för at  avnända mitt eget ord.


    4) Det är inte hållbarhet som är min grej- utan att jag är emot själva dödandet som sådant. Fisket bygger på att massdöda djur, vilket även kött/mjölk/ och äggproduktion gör.


    5) Mycket mark används för att få fram ingredienser i djurfoder- DÄr kan man VERKLIGEN tala om skövling i vissa fall. Ta tex det att, om jag fattar det rätt, den mesta vikten soja går åt i samband med foderproduktion.


    6) Glöm inte att man kan KOMBINERA oliaka vegetabilier med olika komponenter. T.ex chiafrön innehåller vad jag vet 18 av de 20 aminosyror människokroppen använder. Alla dessa är dock inte essentiella. 8 eller 9 räknas dit


    Jag är inte emot att äta kolhydrater, och inte så noga med vad saker kallas. Något kan vara en källa för flera olikas saker samtidigt. Jag ser inte principiellt fel med det.. Jag tycker kycklingindustrin är hemsk tex "Födas/Gödas/Dödas på 5 veckor.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 10:39:41 följande:
    Du behöver inte hålla med men det är biologi och den är oberoende av om någon "håller med" eller inte.
    Jag tror att du har fel helt enkelt.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 10:39:41 följande:
    Du behöver inte hålla med men det är biologi och den är oberoende av om någon "håller med" eller inte.
    Jag är dessutom själv bla biolog och har undervisat länge i biologi.
  • Anonym (Djurvän)
    felix le chat skrev 2025-01-23 13:03:06 följande:
    Om du tar bort animaliska proteiner och skall ersätta dom med
    vegetabiliska alternativ måste du skövla miljarder med kvadratkilometer
    regnskog i amazonas, Indonesien m.m.

    Du har bara massa känsloargument, vad som KÄNNS bra för dej.
    Inte fakta om hur alternativen VERKLIGEN ser ut.

    Det stämmer inte alls. DÄREMOT används om jag skall ta ett exempel har fattat det rätt tex den största vikten av skördad soja till djuruppfödning. Det odlas även proteingrödor till och med i Sverige.


    Gogreen tex använder svenskodlade proteingrödor.


    Dessutom är jag inte miljöaktivist, Jag är djurrättsaktivist och högerman och inte "miljönisse" till vänster. Jag är vad som kallas "right wing vegan" i den anglosaxiska världen


    FAKTA är att animalieätande och annan förbrukning av animalier sker till priset av dödandet av miljarder landdjur och BILJONER vattendjur. Jag väljer att inte längre vara en del av efterfrågan på detta massdödande - som jag själv var en del av innan jag först skippade kött/fisk/skaldjur och sedan ägg och mejeriprodukter.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:38:06 följande:
    Ja din tro är stark i detta. Det är nästan lite religiöst över dina utläggningar i tråden.

    Och det är inget nedsättande i det. Var och en blir salig på sitt.

    Nej. Var o en blir inte salig på sin tro. Här gör jag en liten historisk förklaring av orden: De orden syftar på Fredrik II;s (Fredrik den Stores) av Preussens ord om sin religionsfrihetsförordning i Preussen på 1700-talet. ("I mitt rike får var o en bli salig på sin fason.") Dock var väl kung Fredrik II själv närmast ateist så han trodde väl inte på någon salighet över huvud taget.


    Men detta var en bla historisk sidokommentar som inte har med denna trådens själva ämne att göra.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:45:48 följande:

    Det borde inte vara någon diskussion om saken men tydligen är det inte känt överallt

    Det här är en kortfattad sammanfattning från någon slags vegan-sida

    (Nej, veganskt B12 är inte likvärdigt med vanligt B12)


    Orden här är inte generaliserande. De säger inget bestämt om precis alla icke animaliska B-12-källor. Även jag vet att till exempel B12 från mikroalgen Spirulina inte anses lika effektivt vad gäller biologisk effekt som annat.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 12:39:45 följande:

    Köpte nåt konstigt på Willys! Det var liksom köttfärs??med grönsak?? Såg PRECIS ut som köttfärs och jag skulle tillaga! Fick slänga eländet i soporna! Kladdigt och äckligt!! Fattar inte om det var ?låtsaskött?!! 


    Menar du att det var kött blandat med någon (som du kallar det) "grönsak" eller menar du att det var helt vegetabiliebaserat?


    Vad gäller vegetabiliebaserade färser finns det många väldigt olika, och jag gillar vissa mer än andra.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 17:18:45 följande:
    Det såg EXAKT ut som vanlig köttfärs men var väl vegetabiliebaserad då eftersom det stod nåt om grönsak som jag inte begrep😊 nåja aldrig mer😫
    Det finns märken som är sämre o som är bättre.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-28 10:31:53 följande:
    Så din jakt på ett veganskt B12 som fungerar likadant som ett animaliskt B12 fortsätter.

    Nej, Jag jagar inte. Jag har själv ätit "Mitt val vegetarian", men det finns rel. många av både tillskott och B12-berikade produkter som jag också intar. Vitamin B12 lär syntetiseras enbart av bakterier , och Åsa Strindlund nämner i en artikel att indier som lever på en övervägande vegetarisk kost har  en större mikroflora i tunntarmen, inklusive B12-tillverkande bakterier jämfört  med allätare. Det är viktigt att B12 finns färdigt före tjocktarmen eftersom B12 tas upp genom tunntarmen.


    Vissa människor har en B12-flora i tunntarmen där absorption kan ske. Artikelförfattaren själv skrev att hon tyvärr inte hade en sådan extra fin B12-flora i tunntarmen och hade haft en aning lågt värde. Hon bytte dock dos och (tror jag) även typ av tillskott och hon skrev att hennes värde snabbt normaliserades.


    det finns också en viss förmåga till adaption som enligt artikelförfattaren innebär att B-12-brist inte är så vanlig bland veganer som en del hävdar- som mer eller mindre påstår att ALLA veganer har B-12-brist.

Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet