-
Dock måste jag säga att oavsett "skräp" eller inte så tycker jag det är väldigt gott ibland med en plantbeef på en av de stora hamburgerkedjorna. Den är delikat. Så det unnar jag mig ibland i a f.Anonym (Beda) skrev 2024-12-13 16:12:17 följande:Håller med om att olika substitut är skräp. Jag hade nog också blivit sjuk om jag åt sånt, känns det som. Jag äter det väldigt sällan utan föredrar ordentliga råvaror som bönor, ärtor, järnrika grönsaker, mjölksyrat mm.
-
De tär i alla fall en mer nyanserad syn du uttrycker där än vissa carnivorer/blandkostare uttrycker i debatt, så det uppskattar jag. Förr var jag storkonsument av animalier o tänkte att jag är den sista i hela världen som blir vegetarian, men senare blev jag laktovegetarian och ytterligare senare i nästa steg vegan.RaYzLeR skrev 2024-12-13 16:32:28 följande:
Min syster är vegetarian så jag brukar äta vegetariska köttbullar och prinskorv på julafton. Men utöver det så tänker jag äta Janssons, kallrökt/gravad lax och julskinka.
Jag tycker att både vegetariskt och kött är gott.
-
Jag har kört med vegansk "julskinka" på rökt tofu, tex alspånsrökt med en röra med senap, socker, vegansk "grädde"o ströbröd utbredd runt tofun,- klar på 20 minuter. Jag tyckte det var gott o recept finns på nätet.. (Även vegansk rödbetssallad finns förresten. En hel del finns. )Anonym (vegetarisk) skrev 2024-12-14 12:30:19 följande:
Jag tycker inte att julmaten är särskilt spännande som vegetarian. Det är en uppoffring jag tycker är värd att göra, men eftersom det bara är jag i släkten som är vegetarian och jag inte är så särdeles intresserad av att laga mat mest till mig själv blir det inte så rolig mat. Vegetariska köttbullar ersätter köttet, julskinkan bryr jag mig inte om att ersätta för alternativen jag smakat har varit så äckliga. I stället brukar jag göra någon god västerbottenpaj och lite sånt. Tur man inte är vegan...
-
Anonym (Hej) skrev 2024-12-22 19:52:10 följande:
Vegansk "julskinka"? Varför ska veganer/vegetarianer alltid efterlikna köttprodukter? Det ska se ut och smaka som kött.
1) Absolut inte alltid. En del gör det inte alls
2) Svaret är enkelt: Man kan gilla samma smaktyp/konsistens/form/färg som förut. Jag var själv inbiten "carnivor" före jag blev först laktovegetarian och sedan vegan. Jag tycker tex de är jättegott med en vegansk burgare på en av de större hamburgerkedjorna (den svenska sådana), Jag gillar helt enkelt smaken-inte konstigare än så. -
Mentat skrev 2024-12-22 09:38:31 följande:
Det är ju juletid så det är väl inte förvånande att diverse religioner missionerar?
För det första är det som driver mig det lila ordet kärlek. Jag har medkänsla med de som får betala det yttersta priset för animalierna -djuren själva. Jag tycker inte det är så fel att vara en advokat för de som inte kan varken föra sin egen talan eller försvara sig-de som är total utlämnade, totalt försvarslösa - och ändå är de som får betala ett högt pris.
Sedan vad gäller religion är djurrätt inte min religion. Jag har faktiskt en tro, men den är inte djurrätt/veganism. Och inom den tron så finns det både de som likt mig är för vegetabiliebaserad mat och de som är för "köttsamhället".
Så i djurfrågan är inte alla som är inom den tron eniga. Djurfrågan är inte den centrala frågan där. I Sverige är djurrättsaktivister ofta både vänster och ateister - men på det sättet är jag inte som de. (Jag är även höger politiskt.)
-
Anonym (Mamonym) skrev 2024-12-21 21:48:44 följande:Har sagt det flera gånger nu - jag missade hemjärn och tillräckligt med vitamin B12 under min tid som vegetarian.
Hemjärn tas upp av kroppen på ett mycket mer effektivt sätt än vegetabiliska dito och hemjärn finns bara i kött, inälvsmat och blod. Jag dricker renblod några dagar i månaden numera för att hålla järndepåerna på en optimal nivå. Detta mår jag bra av då blod är nyttigt, till skillnad från meningslösa blutsafter.
B12 finns förvisso i ägg och mejerier, vilket jag åt en hel del av som vegetarian men tydligen inte tillräckligt då jag ändå hade brist. Det finns också en gräns för hur mycket man kan stoppa i sig i mjölk och äggprodukter innan ens egen kolesterolhalt skjuter i höjden. Äter hellre mer av vitfisk och kycklingbröst isåfall. Mer magert och bra.Vad ersatte du animalier med i en vanlig lunchmåltid? Kan du ge något exempel?
Vad gäller järn vet jag i a f att jag har haft bra Hb-värde efter att jag blivit vegan. Jag började förresten som laktovegetarian när jag slutade äta fisk/kött. Så jag tro inte jag måste ha problem med järnet som vegan
Vad gäller B12 har jag vad jag minns (har tagit olika) bla intagit "mitt val vegetarian - med Fe/Zn/I/Se/Ca/B2/B12 om jag fattat rätt.
-
Anonym (Mamonym) skrev 2024-12-27 02:23:15 följande:Ingenting då det inte existerar några likvärdiga ersättare för kött bland de vegetariska alternativen. Hemjärn finns bara i kött, blod och inälvsmat, vilket jag aldrig åt och därför också drabbades ganska hårt av anemi, efter mer än 15 år utan det min kropp behövde för att må bra.
Jag åt sojafärs ibland, vid de tillfällen då mitt naturliga behov av kött gjorde sig extra påmint. Gjorde inget för min hälsa precis och definitivt inget för mitt behov av animaliskt järn.
Quorn vill jag direkt varna folk för då quornfärs och quornkorv fick mig att må illa varje gång jag ätit det med hemska uppkastningar till följd. Mådde fruktansvärt av att få i mig det giftet, en syntetiskt framställd svamp, vidrigt! Inte undra på att kroppen fick en så omedelbar allergisk reaktion.
Sen så ska du veta att kvinnor drabbas lättare av järnbrist eftersom vi har menstruation en gång i månaden. En del får också kraftigare blödningar än andra och detta kan man inte göra så mycket åt.
Det dummaste du kan råda de kvinnorna till är just detta moralpredikande du har kring veganism. Varför ska kvinnor bry sig om slumpmässiga matdjurs välmående framför sitt eget? Jag bryr mig om människor i första hand, inte djur. Detta är det naturliga för oss människor. Vi lever i verkligheten och inte i nån gullig Disneyfilm där djuren är förmänskligade.Det finns gott om kvinnor och män som inte har järnbrist och som är vegetarianer eller veganer.
Man kan inte leva enbart på måltider med sojafärs och quorn. "Knepet" är nog snarare att ha en mycket varierad kost och få i sig olika näringsämnen från olika livsmedel
Alla kan vara överkänsliga mot några saker. Själv har jag aldrig fått något sådant av quorn - men jag äter det dock sällan. Inte alls softa.
Det måste vara tillåtet att diskutera en etisk fråga utan att det kallas för det värdeladdade ordet "moralpredikande"/ även då man inte har den åsikt du stöder. Anser du allt framförande av synpunkter i en etisk debattfråga som du inte delar för "moralpredikande"? Dessutom är det 100% frivilligt att ta del just av mina ord,
Kvinnor? Jag skiljer inte på kvinnor och män här.
För min del är det bla pga kärlek jag har till djur och den glädje i hjärtat jag nu har i förhållande till dem på ett sätt jag inte hade på den tiden jag själv var storkonsument, till och med frossare, av animalier. När jag ser tillbaka på den jag var då skulle jag inte exakt säga att mitt dåtida jag var en verklig djurvän.
Orden "matdjur" och "slumpmässiga" är dina värdeladdade ord som du använder för att "förminska" djur.. Dessa djur ser ju sig inte själva som vad du kallar "matdjur" och då kan ju kanske någon lika gärna se mig eller dig som "slumpmässig". Någon som hypotetiskt ville äta dig skulle kunna kalla dig ett "matdjur".
Jag strävar inte efter det så kallade "naturliga" som självändamål.
Det har inte ett dyft med någon Disney att göra. Jag ser inte ens på sådana filmer.
-
faktum är att jag har ett intryck att jag fått bättre blodflöde i skedet jag gick över till veganskt. Sedan "av naturen anpassad" betyder inte att det är det för själva individen optimala, bara att själva arten överlever så att individer hinner fortplanta sig o arten finns kvar. Ungefär såAnonym (Mamonym) skrev 2024-12-27 20:08:41 följande:Finns också väldigt många som får brist på hemjärn eftersom detta inte finns i vegetabilier och hemjärn är fortfarande den överlägset främsta källan till järnupptag.
Sen är de flesta som svarat i denna tråd inte köttätare heller utan snarare allätare, omnivorer. Det vi av naturen är anpassade till att vara. -
Rataxes skrev 2024-12-27 20:59:10 följande:
Själv har jag inga problem med detta, det finns så gott som obegränsat med vildsvin (och hjort) där vi bor. Vildsvinsskinka smakar alldeles förträffligt. Det kött vi ibland köper kommer från gårdsslakterier.
Bra även ur ett preppingperspektiv med att kunna jaga själv. Frysen alltid full med mat.
För min del är visionen ett helt veganskt samhälle på lång sikt-om ett antal generationer. Men jag måste vara realist och möjligen kan en viss, (så långt det går begränsad), skyddsjakt bedömas som nödvändig även i ett veganskt samhälle, men jag skulle inte äta köttet från de så dödade djuren då. Möjligen finns här dock en nisch för tex mat åt carnivora husdjur (tänker närmast på katter som behöver taurin) om inte människor äter det.
"Prepping" bryr jag mig inte om. Det kommer jag sannolik aldrig att behöva, och jag är ingen ungdom. Jag känner för min personliga del mer inre frid när jag inte dödar mina medvarelser än om jag gör det och att inte efterfråga uppfödande och dödande av några djur för min konsumtion.
-
Kan du ge namnet på någon sådan "tomte"? Sedan är det ju helt frivilligt att läsa vad tex jag skriver. Det måste vara tillåtet att uttrycka en åsikt. Om alla måste tycka lita blir det ingen debatt, En debattsida är till JUST FÖR att olika åsikter skall brytas mot varandra.Anonym (Mamonym) skrev 2024-12-31 03:14:37 följande:Så trevligt för dig. Själv fick jag blodbrist och tappade håret av en vegetabilisk kost utan hemjärn vilket är livsviktigt för min hälsa. Veganism är inte för alla. Önskar att vissa tomtar här i tråden kunde inse detta nån gång och lägga ner sitt tröttsamma predikande.