Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Agda90 skrev 2024-11-13 12:27:00 följande:
    Och där tappade du mig helt. Sorry men växtbaserade mat är långt ifrån närkningsrik så som man skulle vilja önska. Gör du allt själv så kommer du en bit på vägen men köper du det färdigt - nej, då är det totalt skräp.

    Kyckling är det inget fel på. Det är en bra protein källa. 

    Det jag menade med skräp mat är pasta, Bröd, deras veganska och vegetariska alternativ, mamma Scans köttbullar och annan mat som man bara öppnar förpackningen på och värmer.
    Jag pratar ju självklart om röror man gör själv. Och nej jag äter inte bara växtbaserat. Finns massa vitaminer och mineraler som inte går att få från växter. 

    Titta på medelhavskost. Det är olika röror och grönsaker som är tillagade på olika sätt. Aubergineröra, kikärtsröra, röror med linser, paprika och alla möjliga röror. 

    Och nej, det är inte så att man bara sitter och äter röror. Men det är med som små klickar på tallriken och så tar man lite kyckling, kött eller fisk. Men det är inte en måltid att äta falukorv och makaroner. falukorv och makaroner kan finnas med på en sådan tallrik men det är som vilket tillbehör som helst. Det är inte måltiden. 
  • Anonym (TS)
    Anonym (xxx) skrev 2024-11-13 12:40:54 följande:
    OK, då förstår jag inte vad du är ute efter.

    Om du vill att skolor ska servera bättre mat så är det ju skolor du ska vända dig till. Ingen här kan påverka vad skolorna serverar.

    Men du vill kanske bara visa dig präktig och duktig?
    Spelar det någon roll om just mitt barns skola får bättre mat? Eller att vissa skolor redan har bra mat. 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 12:51:53 följande:
    Så i din värld är det normala tillbehöret, som kan innehålla olika röror, sallad, grönsaker etc, huvudmåltiden och ex korv och makaroner bara ett sk tillbehör? 

    För normala folk är krov och makaroner själva måltiden, och röror, sallad etc tillbehör. 

    Hur svenska barn tror du ens äter aubergineröra, kikärtsröra, röror med linser, paprika och andra typer av röror? 

    Alla olika röror och grönsaker är tillbehör. Även i medelhabskost är det tillbehör till huvudmålet som ofta består av fisk, skaldjur och kött. Medelhavskost kost innebär också ett stort intag av bla pasta, i tillägg till grönsaker, frukt, fisk, kött och skaldjur. 
    Nu handlar det om volymen på tallriken. Att ha en stor mängd med kött och pasta och sedan 40 g grönsaker vid sidan om är inte godkänt. 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 13:00:53 följande:
    Ingen kan tvinga barnen i skolan hur mycket de ska ta på sin tallrik. 

    Inte godkänt enligt vem? Dig?

    Du, som förälder, har ett ansvar att lära ditt barn om bra kost. Där ingår hur man lägger upp det på tallriken. 
    Så är det, men om man inte ens får ett erbjudande så så går det inte ens att lägga upp en sådan tallrik. Man kan inte lägga upp rivna morötter om detta saknas, man kan inte lägga upp pizzasallad om detta saknas. På förskolan serveras minimalt med gurka och majs. Det räcker till en gurkskiva och 4 majskorn per barn. Då kan inte barnen välja. Så det handlar inte om uppläggningen i sig. Men du verkar ha ett behov av att bråka. 
  • Anonym (TS)
    Tow2Mater skrev 2024-11-13 13:02:27 följande:
    Gurka innehåller kalium, magnesium, C-vitamin, folat, betakaroten och vitamin K. Och fibrer och vatten. Du verkar inte veta vad du pratar om, utan verkar mest vilja visa dina extremistiska matpreferenser. Gissar dina barn till fest får knapra på en skalad morot till skillnad från en oskalad.

    Kolla på hur mycket av detta som finns i en gurka. Vi älskar gurka hemma. Vi kan äta 1-2 gurkor under en middag för hela familjen?. Men vi äter det för att det är gott. Morötter är bättre uppvärmt även om det är gott rått också. Jag är inte nitisk. Handlar om att få i sig minst 30 olika grönsaker och servera en rik variation av grönsaker. 


    Vi kan t o m ha ananas på tallriken, fikon, melon, päron, blåbär och äpplen i en sallad. Granatäpple är en favorit också. 


    Handlar om att det ska vara variation och vara gott och fräscht. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (Py) skrev 2024-11-13 13:04:30 följande:
    Så vad ska skolan göra? Spärra upp munnen på barnen och trycka ner röror och surkål i halsen på dem? Piska dem tills de ätit en halv blomkål? 
    Du verkar medvetet vilja vantolka det jag säger. Om det inte finns något att lägga upp, då lägger man inte upp. På förskolan får barnen en liten salladsskål per bord där det räcker till en gurkskiva per barn? handlar inte om att tvinga barn till saker? Handlar om att erbjuda. Barn lär sig äta det som erbjuds. 
  • Anonym (TS)
    elmadumle skrev 2024-11-13 13:17:52 följande:
    Kycklingen och pastan är måltiden, grönsaker är ett tillbehör för att få en komplett måltid. 
    Du ser inte varför folk äter för lite grönsaker då? Många forskare skulle inte hålla med dig 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 13:15:39 följande:
    Känner nog ingen som serverar 30 olika grönskar per vecka. Inte ens alla grönsaker/frukter finns i affärerna hela åren. 

    Eftersom du serverar dina barn en rik variation av grönsaker hemma så spelar det det ingen roll att det inte finns så mycket av det på förskolan/skolan. 
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:10:28 följande:
    Du verkar medvetet vilja vantolka det jag säger. Om det inte finns något att lägga upp, då lägger man inte upp. På förskolan får barnen en liten salladsskål per bord där det räcker till en gurkskiva per barn? handlar inte om att tvinga barn till saker? Handlar om att erbjuda. Barn lär sig äta det som erbjuds. 
    Kan vara att de serverar en liten salladsskål per bord för att barnen inte äter och då slipper de kasta så mycket mat. 

    Och barnen lär sig äta det som erbjuds i skolan. Men vill de inte ha ex pizzasallad så tar det inte även om det finns. 
    Det är rätt lätt att få i sig så mycket. Du får ju räkna med färsk ingefära, vitlök, chili, rödlök, gul lök, rödkål, vitkål, blomkål, broccoli, morot, äggplanta, squash, tomat, rödbeta, gulbeta, spenat, fänkål, rättika, palsternacka, brysselkål, majs, gurka, persilja, oliver, ärtor, koriander, dill.
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 13:43:09 följande:
    Vilke forskare skulle anse att pasta och kyckling inte är måltiden?

    Du har inte tänkt på att alla människor inte tycker om grönsaker och därför äter väldigt lite eller inget alls... 
    kostråden idag är att först välja ut det gröna, man väljer ut det som huvudmålet och sedan lägger man till kolhydrat och protein. Det tidigare har varit att man utgår från proteinet eller kolhydraterna och utifrån det skapat en måltid. Så handlar mer om ett tankesätt just för att man inte bara ska ha 40 g grönt på tallriken 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Py) skrev 2024-11-13 14:15:54 följande:
    Var hittar du detta? 
    Ja när dietister exempelvis talar om hur folk ska tänka för att få i sig mer grönsaker, frukt och bär. En väldigt liten andel får i sig 500 g per dag. Det säger Livsmedelsverket bland annat. Många pratar även om att det ska vara en stor variation och dessa är forskare inom kost och hälsa. Du kan hitta lätt information av att bara titta på tv. Om du inte vill läsa tjocka böcker. 
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?