• Svantan

    Betala makens ränta?

    Hej,

    jag har en ordnad ekonomi och gjorde en bra vinst när jag sålde min lägenhet för några år sedan. Sen dess har jag gift mig och jag och min man har köpt en gemensam lägenhet. I den lägenheten la jag in hela min vinst från försäljningen (65% av nya lägenhetens värde) medan min man fick ta ett bolån för att gå in med resten.

    Min man tjänar mycket mer än jag, men han måste nu betala hög ränta. Han tecknade lånet innan räntorna steg så han hade inte räknat med den ökningen. Dock räknade vi en gång på hur mycket pengar vi båda har över efter räkningar osv, och då hade vi båda lika mycket över.

    Nu säger min man att jag borde hjälpa honom att betala hans ränta och att det är helt sjukt att han ska ta den kostnaden själv. vad tror ni?

    Vi har även börjat kolla på större boende, men då genom att gå in med min gamla vinst som kontantinsats och ta ett gemensamt lån på resterande summa eftersom han inte kan ta så mycket i lån. Då kommer jag i ha gått in med mycket mer i lägenheten och samtidigt betala mer varje månad.

    Vad är rimligt att dela på här? Hur skullek ni gjort?

  • Svar på tråden Betala makens ränta?
  • Anonym (d)
    Ikaros12 skrev 2024-10-02 17:23:14 följande:

    . Det är så otroligt osexigt att tjafsa om ekonomin under relationen. Delar man säng kan man dela på pengar. 


    Det är din åsikt och den har du rätt att ha. Du behöver dock förstå att alla andra inte delar den.

    Var och en står sig själv närmast. Oavsett vad. Enligt mig.

    Du får inget tack den dagen skilsmässan är ett faktum, för att du spenderat dina pengar på ditt ex.
  • Räkan77

    I ett äktenskap så är det ju inte helt fel att se vad som blir mest gemensamt ekonomiskt fördelaktigt. Väldigt många har ju gemensam ekonomi där den part som tjänar mest (inte sällan mannen) betalar mer. 

    Så att du går in och stöttar din man ekonomiskt är väl inget konstigt, så länge han inte använder sina pengar på ett slösaktigt sätt. 

  • Ikaros12

    Äktenskap kan vara en fantastisk trygghet då livet går upp och ner. Därför tycker jag att det bästa är att man delar på allt som kommer in i huset under relationen. Men det man tar med in i relationen skriver man med fördel äktenskapsförord. Hur man gör med arv tycker jag också kan vara bra att komma överens om. Personligen skulle jag skrivit vad var och en la in i lägenheten och delat på resterande, om inte den andra vill ha möjlighet att äga mer och därför betala mer av räntan.

  • Svantan
    Anonym (charlie) skrev 2024-10-01 22:08:02 följande:

    Går du in med 65% av bostadens värde så ska du även äga 65% av densamma och inget 50/50. Han ska absolut betala sin ränta och inte du, dax att han växer upp och blir en man som tar ansvar för sin ekonomi och sitt liv.


    Jag äger 65%, vi har upprättat ett gåvobrev där han gett mig 15% av sin andel. Vi har även äktenskapsförord
  • Anonym (d)
    Ikaros12 skrev 2024-10-02 17:42:49 följande:

     Personligen skulle jag skrivit vad var och en la in i lägenheten och delat på resterande, om inte den andra vill ha möjlighet att äga mer och därför betala mer av räntan.


    Fast nu hade ju ts 65% av vad bostaden kostade och mannen lånade till 35%.
    Varför skulle då ts, som betalat sin del, tvingas att betala på hans lån som han var dum nog att inte binda räntan på?

    Utöver det så tjänar mannen mycket mer än ts.
  • Svantan
    Ikaros12 skrev 2024-10-02 17:23:14 följande:

    Jag tycker absolut att du kan betala mer av lägenheten, men då tar du över den delen av lånet. D v s du äger större procent av lägenheten vid en eventuell separation. Det är så otroligt osexigt att tjafsa om ekonomin under relationen. Delar man säng kan man dela på pengar. Däremot är det jättebra att komma överens om stora köp som bostäder. Om jag vore som du så skulle jag föreslå att ni träffar en bankman tillsammans och diskuterar hur ni kan lägga upp det så att ni får ett bra liv tillsammans och ett så friktionsfritt liv som möjligt vid en eventuell skilsmässa.


    Vi har upprättat både äktenskapsförord och gåvobrev där jag äger 65% av lägenheten.
    Vi delar på utgifter som rör hemmet samt mat, men sen betalar vi var för sig ?privata? utgifter såsom kläder, gymkort, frisörbesök osv.. 
    Jag var inte involverad i valet av bank eller liknande när han tecknade bolånet, plus att han hade ett mindre lån sen innan som han ?la till? när han tecknade bolånet.

    Hade gärna undvikit tjafs angående detta med min man, och därför frågar jag här vad folk anser lämpligt i vårt fall. 
  • Anonym (Ds)

    Tycker det är oklart om ni har gemensam ekonomi eller delad. Hur har lagt upp det I stort?

  • Ikaros12

    Att ta hjälp av en tredjepart som bankman för att gemensamt diskutera hur ni ska tänka är bara sunt. Det borde ligga i båda era intressen. Jag har mött dem som absolut inte vill det och säger att man alltid ska kunna lösa sådant själva. Jag har aldrig varit med om att det löst sig då i en separation. om det inte finns något papper på vad man kommit överens om. människor kan bli så fruktansvärt elaka och självcentrerade vid en separation och det borde ingen av er vilja vara med om.

  • Svantan
    Anonym (Ds) skrev 2024-10-02 18:02:17 följande:

    Tycker det är oklart om ni har gemensam ekonomi eller delad. Hur har lagt upp det I stort?


    Vi delar på kostnader för bil, barn, mat och boende annars (försäkring, avgift etc). Men vi betalar inte varandras ?egna? utgifter såsom gymkort, kläder osv. 
  • Svantan
    Räkan77 skrev 2024-10-02 17:42:08 följande:

    I ett äktenskap så är det ju inte helt fel att se vad som blir mest gemensamt ekonomiskt fördelaktigt. Väldigt många har ju gemensam ekonomi där den part som tjänar mest (inte sällan mannen) betalar mer. 

    Så att du går in och stöttar din man ekonomiskt är väl inget konstigt, så länge han inte använder sina pengar på ett slösaktigt sätt. 


    När vi har räknat på hur mycket var och en har över efter egna samt gemensamma utgifter, så har vi båda lika mycket kvar. Borde jag alltså betala mer och på så sätt ha mindre fickpengar kvar varje månad?
Svar på tråden Betala makens ränta?