• Anonym (Spader)

    Kommer jag bli av med vårdnaden?

    efter snart 13 års ?konflikt? med pappan till min dotter har han nu valt att stämma mig (enskild vårdnad). Han och jag har fram och tillbaka (snartrr 3 år ) gått i samtal hos både soc, familjerätten och samt familjeteam - där insatserna / samtal/ möten handlat om vår oförmåga att komma överens. Han menar att han är orolig över att vår dotter kommer bli som mig/ att jag utsätter henne för psykiska påfrestningar (att jag inte låter henne få tycka vad hon vill). Han menar också att jag är psykiskt sjuk/ lider av en depression som hämmar vår dotter till ett stabilt liv. I den sista utredningen av socialtjänsten menar även de, att de tvivlar till min förmåga som mamma pga depression men valde dock att avsluta utredningen utan insats. (Den har pågått i 1,5 år). 
    Jag har gått i väggen, och jag har varit ledsen i perioder. Mycket pga att inte känt att jag har förmågan att kommunicera med honom då jag känner att jag alltid blir anklagad / skuldbelagd om jag inte tycker/resonerar/ håller med honom.  Jag går även till en terapeut sen snart ett år tillbaka, jag har även aktiv kontakt med psykiatrin. Jag har även gått privat till en psykolog som är specialiserad inom familjeterapi och länge jobbat inom BUP. Den sistnämnde gick jag i för att få verktyg till att stärka min roll som mamma men också för att få råd i hur jag bör tänka och agera för att inte överföra något negativt på vår dotter.  Samtliga jag gått till - menar att jag är utsatt för psykisk misshandel. Dock löser inte det konflikten mellan pappan och mig, även om det är en förklaring till att mitt mående/ håglöshet. 


    ?Kort och gott?: Han har fått socialtänsten att tvivla på min förmåga som förälder pga depression. Han ska stämma mig och ansöker om enskild vårdnad. Vår dotter vill inte heller ha kontakt med mig och han har hälsat att hon sagt upp kontakten med mig: pga att jag är en notorisk lögnare, (Hans ord). Vår dotter har sökt kontakt med mig via telefonen, men då fick han sånt utbrott och tog telefonen från henne. 


    jag undrar om han har stor chans att ?vinna? denna stämning? Är livrädd att inte få kunna ha kontakt med henne och att han vänder henne emot mig/ att hon tror att jag inte finns här för henne. 

    Jag har alltid varit boendeförälder, fram till den senaste månaden, då hon inte längre får bo hos mig för honom.
    Han har även,  ganska nyligen blivit dömd för kvinnomisshandel och förgripelse mot polis. 

    Jag lider inte heller av psykiska åkommor enligt psykiatriker. Även gjort NP-utredning där ingen diagnos visades. 

    Bör således tillägga att jag INTE vill bråka med dotterns pappa, eller på något sätt ?knäppa honom på näsan?. Jag vill bara veta om någon tror att han kan få den här stämningen ?i hamn?.  

  • Svar på tråden Kommer jag bli av med vårdnaden?
  • Anonym (Nie)

    Skriv upp allt han gör, noga och med datum 

    Att han inte tillåter dottern att ringa till dig och inte låter henne bo hos dig är viktigt att kunna bevisa. Försök att spara alla hans SMS och sådan liknande  bevisföring. 

    Först trakasserar han dig så att  du blir nedstämd. Sedan får du inte träffa dottern för att du är nedstämd, det hela är ju hemskt!

    Är han dömd för kvinnomisshandel och förgripelse mot polis så lär ju inte det vara någon merit vid en rättegång om vårdnaden.

  • Anonym (Viki)

    Kunde varit jag för 10 år sedan, innan jag såg att han manipulerade mig väldigt skickligt och utsatte mig för psykisk misshandel. Det får en att bli deprimerad. Min man sa ofta "sök hjälp" och jag trodde att det var fel på mig. Men nu när jag lever utan honom mår jag bra. Det var hans sätt som fick mig att må dåligt så att jag knappt orkade med jobb eller hushållssysslor. 

    Fundera på om det är han som fär dig att må dåligt. Mådde du bra innan du träffade honom? Ändrades det?
    Är han manipulativ?

    Ta upp allt han gjort mot dig. Skriv en lista. 

  • Anonym (Spader)

    Tack för alla svar! 🌼

    han knäckte mig redan på BB då han sa ?du borde ta livet av dig, vilken mamma fåt inte tyst på en unge? 
    sen eskalerade 2021 när han stämde mig för gemensam vårdnad, men vi resonerade oss fram till ett avtal i domstolen där samtliga var nöjda. Men nu är det dags igen då helt enkelt

  • Anonym (Spader)

    Och ja han är väldigt manipulativ. Tyvärr 

  • Anonym (S)

    Varför ringde du inte polisen när han vägrade låta henne komma till dig?

    Tyvärr ser det ut som att du har risk att förlora vårdnaden.

  • Anonym (J)

    Ta hjälp av en jurist.  Ett stort problem blir om dottern i samtal med soc säger att hon inte vill bo hos dig.  

  • Anonym (6543Go)

    Man kommer lyssna mycket på dotterns berättelse och önskan när hon är så stor.

    vill hon bo hos sin pappa kommer hon få göra det. 


    det bästa du kan göra är att fokusera på din relation med din dotter

    oavsett var hon vill bo eller vem som har vårdnaden

    åren går fort, snart är hon myndig och bestämmer själv

    ni har ett långt liv kvar tillsammans, tänk långsiktigt 

    var en bra och kärleksfull mamma. Visa att du finns där för henne när hon vill

  • Anonym (S)

    Varför är det så viktigt för dig att behålla vårdnaden förresten? Dottern bestämmer ändå själv var hon bor och om hon vill träffa dig. Vårdbeslut har man inte lika mycket att göra med som förälder heller från 13 år. Eller tror du att pappan kommer att flytta med henne långt bort om han får enskild vårdnad?

  • Anonym (Kl)

    Men va, får dottern inte kontakta dig?? Är hon i princip kidnappad?!

  • felicityporter

    Er dotter är numera såpass stor att familjerätten samt soc måste lyssna på var HON vill bo. Hennes vilja kommer komma i främsta rummet så försök fokusera på din relation med henne istället för att hata pappan. Det är mitt bästa tips!

Svar på tråden Kommer jag bli av med vårdnaden?